Dárky pod stromeček pro celou rodinu

vanocni-darek
Vánoční svátky jsou doslova za dveřmi. Sháníte ještě poslední dárky pro své blízké? Pak tu pro vás máme tipy na zajímavé knihy, které potěší doslova celou rodinu, od těch nejmenších až po ty, co toho zažili nejvíce.

V nakladatelství Ella&Max vyšla knížka, kterou si oblíbí ti úplně nejmenší milovníci němých tváří. V leporelu Kam se schovala zvířátka na dvoře je totiž mohou hledat, a to rovnou třeba za odklápěcími dvířky. Knížka tak přináší chytrou zábavu, děti se navíc dozví, jak to chodí na hospodářském dvoře.

Kam se schovala zvířátka na dvoře

Hádanky pro nejmenší
Autorka: Anja Boretzkiová
Přeložila: Barbora Strnadová

Počet stran: 10
Vazba: vázaná
Formát: 210×210 mm
ISBN: 978-80-88344-54-4
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Kam se schovala zvířátka na dvoře vydalo nakladatelství Ella&Max. Na jejich webu si můžete i nahlédnout do knížky.

Oblíbený formát leporela s odklápěcími chlopněmi a posuvnými dvířky poskytuje malým čtenářům chytrou zábavu a zároveň utváří jejich představu o tom, jak to vypadá na hospodářském dvoře a co všechno se tam může dít. Práce s takovouto knihou přispívá rovněž ke zlepšování koordinace ruka – oko. Děti tu objevují zvířátka ukrytá ve stodole, na pastvině, na dvorečku, na zahrádce či v polích a řeší jednoduché úkoly zaměřené na rozvoj pozornosti a základních matematických představ.

————————————————

Knížka Království her – jednorožci a lamy potěší každou malou princeznu, dozví se toho totiž plno o oblíbených jednorožcích a lamách. A navíc v ní najdou i krásné samolepky, spojovačky, hlavolamy, a dokonce i deskovou a karetní hru. S touto knížkou je o zábavu prostě postaráno.

Království her – jednorožci a lamy

Zábavné úkoly, samolepky, desková a karetní hra
Kolektiv autorů 

Počet stran: 60
Vazba: Vazba se skobkami
Formát: 205×292 mm
ISBN: 978-80-271-1375-0
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Království her – jednorožci a lamy vydalo nakladatelství bambook. Prolistujte si také ukázku z knížky.

Pojď si hrát s roztomilými jednorožci a lamami! Zajímá tě, jak čarují jednorožci, kde bydlí lamy, jak si spolu všichni hrají a s kým se kamarádí? Dozvíš se to v této knížce. Čekají na tebe nádherné samolepky, spojovačky, bludiště, hlavolamy, hádanky, omalovánky a spousta další zábavy. Dokonce si můžeš zahrát i deskovou nebo karetní hru. Knížkou tě budou provázet ty nejroztomilejší barevné obrázky kouzelných jednorožců a chlupatých lam.

————————————————

Mladí lidé v dnešní době na čtení nemají mnoho času, a tak pokud byste jim přesto chtěli věnovat nějakou knížku, určitě sáhněte po audioknihách. Mizející dívky od nakladatelství Cosmopolis navíc udělají radost všem milovníkům detektivek. Jde totiž o další díl ze série titulů s neústupnou vyšetřovatelkou Josie Quinnovou.

Mizející dívky

Autorka: Lisa Reganová
Přeložila: Kateřina Elisová

Vazba: CD
ISBN: 859-404-924-070-8
Doporučená cena: 399 Kč

Audioknihu Mizející dívky vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Můžete si stáhnout a poslechnout ukázku z knihy a přečíst více informací o autorce.

Detektiv Josie Quinnová se zaplete do pátrání po zmizelé dívce. Když místo ní najdou jinou, zcela otřesenou, Josie pojme podezření, že jde o mnohem rozsáhlejší případ. Navíc se záhy ukáže, že ani zdejším oficiálním autoritám zřejmě není radno důvěřovat…

————————————————

Z následující knížky od legendárního spisovatele Artura Conana Doyla, autora slavného Sherlocka Holmese, budou mít radost všichni muži, kteří milují dobrodružství. Najdou v ní tajemné povídky, ze kterých mrazí. O to víc, že autor reagoval i na skutečné dobové události, které tehdy hýbaly veřejností.

Dobrodružství na moři i na souši

Autor: Artur Conan Doyle
Přeložila: Věra Klásková

Počet stran: 448
Vazba: vázaná
Formát: 145×225 mm
ISBN: 978-80-7335-685-9
Doporučená cena: 328 Kč

 

Knihu Dobrodružství na moři i na souši vydalo nakladatelství Leda.

Přečtěte si také více o tomto slavném autorovi a kouknout můžete i na některé jeho další knihy (například Zapomenuté případy Sherlocka HolmeseZtracený svět či Pes baskervillský)

Nechme se okouzlit vypravěčským mistrovstvím Arthura Conana Doylea, jehož dílo vyzařuje žíznivou zvědavost, roznícenou fantazii i neuhasitelnou touhu po lepším světě, což ho jednoznačně vřazuje do jednadvacátého století.

Tento druhý svazek zahrnuje Doyleovy prózy s dobrodružnými náměty, a to v moderním a jiskřivém českém překladu, přičemž některé z těchto próz vycházejí česky vůbec poprvé. Doyle se intenzivně zajímal o tajemné události a jevy, takže reagoval i na záhadné zmizení americké lodi Marie Celeste, jež byla nalezena roku 1872 opuštěná u Azorských ostrovů za okolností, o nichž se dodnes pouze spekuluje. O vysvětlení se Doyle pokusil v povídce Zpráva J. Habakuka Jephsona. Dalším nevšedním tvůrčím počinem je Vězňova obhajoba, která tvoří pandán ke známé holmesovské povídce Poslední poklona, v níž se Sherlock Holmes ve službách vlasti ujímá role falešného špiona.
Třetí svazek, jenž vyjde s několikaměsíčním odstupem, ponese název Doktoři a další vědci. Čtyřdílnou Doyleovskou sérii uzavřeme novým překladem slavného Psa baskervillského, jehož vydání doprovodí působivé dobové ilustrace.

————————————————

Máte doma milovníka poezie? Určitě ho potěší, když pod stromečkem najde novou knihu básní Jak stalagnát! od Jiřího Weinbegera, doplněnou sugestivními kresbami Petra Wohla. Kniha vyšla v nakladatelství Agentura KRIGL.

Jak stalagnát!

Autor: Jiří Weinberger
Ilustrátor: Petr Wohl

Počet stran: 96
Vazba: brožovaná
Formát: 114×165 mm
ISBN: 978-80-88104-68-1
Doporučená cena: 168 Kč

Knihu Jak stalagnát! vydalo nakladatelství Agentura KRIGL.

Nonsensové legrácky? Ne, vidíme to jinak. Josef Hiršal napsal: atribut nonsens není nic definitivního, text se nonsensem stává, nebo jím i být přestává. Souhlasíme s ním a nevážíme si definic nonsensu výčtem (prášilovské zkazky, parodie, palindromy, hříčky, dětské verše, rozpočitadla, výtvory umělého jazyka, novotvary, permutace, fonetická lyrika, gramatické hry). Definice výčtem totiž nemíří k jádru pudla, nýbrž směrem skoro opačným; jádrem nonsensového pudla je totiž jistý typ prožitku na straně konzumenta (jímž bývá také autor). „Nonsense“ v této knížce je nejen rozpustilý, ale i vážný až zachmuřený – tak jako náš včerejšek, dnešek a nejspíš i zítřek.

O autorovi

Jiří Weinberger je bývalý matematik, absolvent MFF UK. Napsal, někdy sám, někdy se spoluautory, 15 knih básní, povídek, písňových textů a scénářů. Překládal poezii amerického autora Ogdena Nashe. Napsal mj. texty písní pro hru Myška z bříška v Divadle v Dlouhé.

O ilustrátorovi

Petr Wohl je absolventem 1. lékařské fakulty UK a pracuje jako diabetolog, endokrinolog a vedoucí Centra domácí parenterální výživy v IKEM.

————————————————

První svazek spisů díla Ladislava Grosmana přináší dvě slavné novely (Obchod na korze byl dokonce zfilmovaný a oceněný Oscarem) a jeden méně známý román z období postupující fašizace Slovenského státu. Jde tedy o jasnou volbu pro milovníky historie. Pokud se trefíte do vkusu, můžete navíc později pořídit i další svazky.

Spisy Ladislava Grosmana sv. 1

Obchod na korze – Nevěsta – Z pekla štěstí
Autor: Ladislav Grosman

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 145×206 mm
ISBN: 978-80-7470-296-9
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Spisy Ladislava Grosmana sv. 1 vydalo nakladatelství Akropolis. Určitě koukněte také na ukázku z knihy.

První svazek spisů přináší dvě slavné novely a málo známý román z období Slovenského státu z městečka pod Vihorlatem, v němž vedle sebe žijí židovská a křesťanská komunita v atmosféře postupující fašizace společnosti. V Obchodu na korze, jehož zfilmování režiséry Jánem Kadárem a Elmarem Klosem bylo oceněno americkým Oscarem, jde o drama prostého člověka uvízlého v mašinerii nových pořádků. Podobně je tomu v příběhu stárnoucí dívky v novele Nevěsta, která se dočká svatby za velmi nezvyklých podmínek. V románu Z pekla štěstí je dvanáctiletý chlapec propašován do Maďarska k příbuzným v domnění, že bude ve větším bezpečí, a tam, vyzbrojen pouze znalostí rodokapsů a červené knihovny, projde hrůzami války. Strhující román, v němž se mísí tragika, humor i poezie, vznikl podle skutečného příběhu.

O autorovi

Prozaik a scenárista Ladislav Grosman (* 1921 v Humenném – † 1981 v Kironu) pocházel ze slovenské židovské rodiny, dětství a dospívání prožil na východním Slovensku. Za války byl dva roky ve vojenském pracovním táboře, zažil perzekuci i ilegalitu. V září 1945 se přestěhoval do Prahy. Vystudoval Vysokou školu politickou a sociální, doktorát filozofie získal na Fakultě pedagogiky a psychologie UK. Pracoval jako redaktor a lektor v časopisech a nakladatelstvích, v letech 1965–1968 se stal dramaturgem a scenáristou ve Filmovém studiu Barrandov. Knižně debutoval v roce 1965 novelou Obchod na korze, přeloženou posléze do mnoha jazyků. Od ledna 1969 působil jako lektor slovanských literatur na univerzitě Bar-Ilan poblíž Tel Avivu, těsně před svou smrtí přednášel také scenáristiku a dramaturgii.

————————————————

A historie ještě jednou, tentokrát ale ta románová, takže pravděpodobně spíše pro manželku, maminku či babičku. Kniha Poustevník z Eytonského lesa vás zavede do Anglie 12. století, kde se opět setkáte se starým známým bratrem Cadfaelem. Jako už dříve, i nyní řeší zapeklitou vraždu.

Poustevník z Eytonského lesa

Autorka: Ellis Petersová
Přeložila: Stanislava Pošustová-Menšíková

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 152×212 mm
ISBN: 978-80-7588-223-3
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Poustevník z Eytonského lesa vydalo nakladatelství Mystery Press.

Na webu nakladatelství najdete i ukázku z knihy a také více informací o autorce. Mrkněte i na její další knihy (například Splátka růžíZázrak svaté Winifredy či Havran z předklášteří).

KDYŽ JEDEN ZMIZÍ A DRUHÝ ZEMŘE, PŘICHÁZÍ ČAS BRATRA CADFAELA… Píše se rok 1142. Pokračující občanská válka, kterou rozpoutaly spory mezi králem Štěpánem a císařovnou Matyldou, sužuje Anglii, v benediktinském převorství svatého Petra a Pavla ve Shrewsbury je však – alespoň zatím – klid. Okolnosti se změní úmrtím lorda Ludela z Eatonu, jehož syn Richard se pod záštitou kláštera věnuje studiu. Nyní by se ovšem měl ujmout svého dědictví, tvrdí Richardova babička Dionisie, a nejlépe ho i rozmnožit díky dohodnutému sňatku. Co na tom, že je chlapci teprve deset let… Richard se babičce s podporou opata Radulfuse vzepře. Do celé záležitosti se však připlete poustevník Cuthred a jeho mladý sluha Hyacint, který se s Richardem spřátelí. Když se pak jednoho dne po Richardovi slehne zem a v Eytonském lese je nalezeno tělo cizího šlechtice, musí bratr Cadfael znovu využít své znalosti lidské povahy k vypátrání chladnokrevného vraha.

————————————————

Z následujícího knižního rozhovoru s knězem, teologem a spisovatelem Alešem Opatrným budou nadšení vaši prarodiče (ale nejen oni). Tento autor za svůj život napsal množství duchovních knih, ale jeho vlastní příběh zná málokdo. Proto ho Tomáš Kutil vyzpovídal a vy se tak můžete dočíst například o tom, jak hledal víru i své místo ve světě, ale třeba také, jaký na něj mělo vliv veslování či práce v továrně.

S Pánem Bohem se žije naživo

Autor: Aleš Opatrný

Počet stran: 248
Vazba: vázaná
Formát: 125×200 mm
ISBN: 978-80-7566-189-0
Doporučená cena: 349 Kč

 

Knihu S Pánem Bohem se žije naživo vydalo nakladatelství Karmelitánské nakladatelství.

Více o autorovi se dozvíte ze stránek nakladatelství a kouknout můžete i na jeho další tituly, například V dobrém i ve zlémJak potěšit zpovědníka či Ve světle víry.

Aleš Opatrný je známý jako plodný autor duchovních knih, „doprovázeč“ a zpovědník i jako přednášející na (nejen) charismatických konferencích. Celý jeho životní příběh ale zná málokdo. V knižním rozhovoru s Tomášem Kutilem dává nahlédnout do svého soukromí, zázemí i názorů. Dozvídáme se, z jaké rodiny pochází, jak hledal víru i své místo ve světě, co pro něj znamenalo veslování a práce ve fabrice i jak dospěl ke kněžství. V jednotlivých kapitolách sledujeme jeho začátky v Plzni, „vyhnanství“ v Toužimi i dobu, kdy službu kněze vykonávat nesměl. Úplně nové možnosti se před ním otevřely po sametové revoluci, kdy se pustil do řady aktivit. Zvolnění a nové nadechnutí pak přichází s jeho pozdní akademickou dráhou.

Aleš Opatrný ovšem nekomentuje jen své životní peripetie. Vyjadřuje se i k problémům manželství a mezigeneračních vztahů nebo k ekumenické spolupráci. Vyprávění končí symbolicky na Vyšehradě – tam hleděl z Vltavy coby veslař, tam dnes bydlí a tam za ním přijíždějí lidé z celé republiky.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKam se schovala zvířátka na dvoře
Hádanky pro nejmenší

Boretzki, Anja

EllaaMax, 2020

zobrazit info o knizeKrálovství her: jednorožci a lamy
Zábavné úkoly, samolepky, desková a karetní hra

kolektiv autorů

Grada, 2020

zobrazit info o knizeMizející dívky (audiokniha)

Reganová, Lisa

Cosmopolis, 2020

zobrazit info o knizeDobrodružství na moři i na souši

Doyle, Artur Conan

Leda, 2020

zobrazit info o knizeJak stalagnát!

Weinberger, Jiří

Agentura KRIGL, 2020

zobrazit info o knizeSpisy Ladislava Grosmana sv. 1
Obchod na korze – Nevěsta – Z pekla štěstí

Grosman, Ladislav

Akropolis, 2020

zobrazit info o knizePoustevník z Eytonského lesa

Petersová, Ellis

Mystery Press, 2020

zobrazit info o knizeS Pánem Bohem se žije naživo

Opatrný, Aleš

Karmelitánské nakladatelství, 2020

Napsat komentář