Moldava – Moldavské nádraží dostalo další šanci na vzkříšení. Obec Moldava na jeho záchranu nemá sama prostředky ani síly. Koncem září poslalo vedení obce prostřednictvím státní agentury CzechInvest a za vydatné pomoci nadačního fondu Moldavská dráha / Teplický Semmering žádost na Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR o obnovení dotačního procesu. Jeho prostřednictvím chce zajistit prostředky na rekonstrukci.

V záměru obnovy železnice mezi Moldavou a Freibergem, včetně rekonstrukce nádražních objektů, se rovněž intenzivně angažuje europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) s německým protějškem Petrem Jahrem. A právě Zdechovský zveřejnil nedávno informaci, že Meziresortní hodnotitelská komise ministerstva průmyslu a obchodu podpořila opravu budovy nádraží na Moldavě, a to dotací ve výší 50 milionů korun.

Podle Petra Fišera z nadačního fondu Moldavská dráha / Teplický Semmering znamená poskytnutí uvedené dotace pokrytí 95 % objemu plánovaných výdajů. Jde podle Fišera o významný krok v rámci snahy o obnovu trati. „Pokud se podaří Moldavu znovu propojit železnicí s Freibergem, bude to znamenat nové pracovní příležitosti, zvýšení turistického ruchu a celkové oživení lokality,“ zdůrazňuje Fišer.

Německá strana řeší podobný problém. Na rozdíl od moldavského nádraží se ale ve Freibergu pustili do práce už letos. A to i přesto, že rekonstrukci začali papírově řešit o rok později. Ve freibergské nádražní budově vznikne zhruba do tří let turistické a komerční centrum. Historická podoba nádraží by přitom měla zůstat zachovaná.

Moldavská a Freiberská dráha tvořily mezi lety 1885 až 1945 jeden celek. Přerušení přeshraničního provozu mělo za následek úpadek turisticky a technicky atraktivní trati. Na německé straně je třeba obnovit osm kilometrů železnice. Na české pak volají po opravách zejména mosty a tunely.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru