Přejít k hlavnímu obsahu
Jiří Schellinger rozdává autogramy | Foto: archiv Milana Schellingera
Jiří Schellinger rozdává autogramy | Foto: archiv Milana Schellingera
Jan Hamerský -

10 ochočených českých rockerů

Pod náporem vánočního sentimentu, a letos ještě existenciální tísně, si muzikant rozmyslí hrát bigbít, když ho v zemi velikosti ČR uživí jen pop, reklama nebo film. Místo v této top desítce ale spíš náleží rockerům, kteří se mainstreamu otevřeli tak dávno, že až na pamětníky by to do nich nejspíš řekl jen málokdo. O bouřlivějších začátcích těch nejznámějších kariér si můžete počíst níže. Seřadil jsem je abecedně.

1. Chinaski

Co by se stalo, kdyby Chinaski neubrali plyn a nikdy nevypustili do éteru Dlouhej kouř, Stejně jako já nebo 1. signální? Dost možná by je hudební publicistika srovnávala se Znouzí nebo N.V.Ú. Aspoň to naznačuje jejich raná tvorba pod názvem, který fanoušci rádi komolili na starý hadry.

2. Ilona Csáková

Rockové kořeny má také zpěvačka, kterou do obecného povědomí dostaly perly typu Proč mě nikdo nemá rád nebo Tornero, a dnes zpívá ubrečený folk s Romanem Horkým. Začínala v Lauře a jejích tygrech a budiž jí ke cti, že se ke kapele stále hrdě hlásí.

3. Václav Noid Bárta

Muzikálový zpěvák-hezoun? Hříčka bulváru? Nebylo to tak vždycky. Taky někdejší partner Lucky Bílé a zpěvák numetalových Dolores Clan má občas cukání vrátit čas. Jenomže jeho pokusy vyznívají poněkud polovičatě, viz jeho zbytečně agresivní verze Ráchel od Oceánu.

4. Dan Friml

Asi nejvíc barvitý je životopis producenta a kytaristy Dana Frimla. Začínal v avantgardních thrashmetalových Sebastian, pak nastoupil do poprockových Cosmetic Punk. Jakkoliv kvůli nim málem sekl s muzikou, lavírování mezi popem a metalem už mu zůstalo. Dnes na jedné straně produkuje hutný industriální metal (Mean Messiah), a na té druhé je s Eliškou Buocikovou jednou nohou v mainstreamu.

5. Lou Fanánek Hagen

Dvě tváře má také zpěvák a textař František Moravec. Nejvíc je vidět se Třemi sestrami, ale významné příjmy mu plynou odjinud. Nejdřív více či méně vtipně dezinterpretoval zahraniční hity (Těžkej Pokondr, Šmoulové), pak se s Michalem Davidem pustili do muzikálových libret.

6. Jiří Kučerovský

Masy, které ladí auru s Tomášem Klusem, by se asi hodně divily, jak nelibozvučnou minulost má tvůrčí mozek Cílové skupiny. Teď nemyslím už celkem povědomé Animé. Všestranný kytarista pod přezdívkou Biggles makal na plné obrátky ještě v progmetalových Forgotten Silence.

7. Láďa Křížek

Tento fenomenální pěvecký výškař psal dějiny tuzemského hard‘n‘heavy s kapelami jako Vitacit, Citron nebo Kreyson. Ke všem se průběžně vrací, snad aby odčinil kardinální ostudu, jakou si na konci 90. let uřízl s bráchou Mírou v Damiens.

8. Michal Prokop

Prokopova popová éra byl víceméně vynucená okolnostmi. Normalizační garnituře se pranic nelíbil vzorek progresivního rock západního střihu, dvacetiminutový opus Město ER od Framus Five. Prokop tudíž zvolil jako východisko nekonfliktní pop a spolupráci s kamarádkou Hanou Zagorovou. Vystupovali spolu deset let. Respekt se mu v každém případě později podařilo vydobýt zpět.

9. Jiří Schellinger

František Ringo Čech ho navezl do podivných úliteb režimu jako Což takhle dát si špenát, Švihák lázeňský nebo podpis Anticharty, aby měli klid. Bouřlivák Schellinger se ale na rozdíl od něj cítil na víc než propagovat přebytky socialistického hospodářství (Jahody mražený) nebo poctu Davidu Coverdalovi (Šípkové růžence). Věčná škoda, že mu předčasná smrt v Dunaji zabránila dokončit životní dílo, album Zemětřesení.

10. Adam B. Sychrow

Když v půlce minulé dekády začalo v zemi pozdních stylů opadat numetalové šílenství, spousta žánrových veličin se zařídila, jak uměla. Což o to, olomoučtí Hazydecay hrají pořád a dokonce tvrději než dřív. Zato zpěvák na opačné straně hudebního vesmíru vyvažuje. Zpívá v muzikálech, hostoval na Citové investici Hapky a Horáčka, ale také dává lekce zpěvu.

Opomněl jsem nějakého tajného rockera? Upřel jsem anebo přidal někomu nezasloužené zásluhy? Doplňme se, opravme se v diskuzi pod článkem.

Tagy Hard Rock Ilona Csáková Chinaski Dan Friml Tři sestry Lou Fanánek Hagen Tomáš Klus Forgotten Silence Jiří Kučerovský Citron Michal Prokop

Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám prosím vědět na e-mail redakce@frontman.cz.

Jan Hamerský
/*1988/ Když se v patnácti rozhodoval, co dál dělat, psaní byla jasná volba. V devatenácti si to rozmyslel. Přišlo mu, že to dějiny píšou příběhy. Pak zjistil, že to jsou vítězové a dal se k poraženým. Historii i tak vystudoval a tři roky ho živila, než od ní zběhl. Stalo se t…
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY