Helsinský závod století z roku 1952 ožije ve filmu. Víme, kdy vstoupí snímek o jednom z nejlepších atletů historie do kin

Helsinský závod století z roku 1952 ožije ve filmu. Víme, kdy vstoupí snímek o jednom z nejlepších atletů historie do kin
Zátopek (detail plakátu) | če
Tvůrci se nyní rozhodli představit první ze dvou plakátů, které budou uvedení Zátopka do kin provázet. Autory jsou Aleš Najbrt, Jakub Spurný a Zdeněk Trinkewitz, autorkou plakátového fota je Julie Vrabelová.
film-o-emilu-zatopkovi-predstavuje-plakat-a-datum-kinopremiery
Grafický designér a příležitostný herec Aleš Najbrt | Studio Najbrt
Základ pro to, jak by mohly plakáty a další vizualizace pro film Zátopek vypadat, vznikl již v době, kdy ještě nebyl natočen ani metr filmu. „Naše spolupráce s Davidem Ondříčkem a Kryštofem Muchou začala už před natáčením, kdy jsem s Jakubem Spurným pracoval na logu filmu. Vytvořili jsme několik variant, a nakonec dospěli k dynamické variantě písma s linkou evokující běžecký ovál, “ vzpomíná Aleš Najbrt, který realizoval plakáty k dřívějším Ondříčkovým filmům Šeptej (1996), Samotáři (2000) nebo Jedna ruka netleská (2003).
„Na plakátu pro Zátopka pracuji vlastně už od jeho focení při natáčení scén na stadionu v Brně Za Lužánkami. Snažil jsem se přitom asistovat fotografce Julii Vrábelové. Měli jsme vytipováno několik scén, které Julie nafotila a díky tomu vznikly nakonec dvě varianty plakátu, které zastupují důležité polohy filmu. Museli jsme pak se Zdeňkem Trinkewitzem pracovat podobně jako postprodukce filmu a dotvořit atmosféru na stadionu,“ říká Aleš Najbrt.
První zveřejněný plakát zobrazuje jednu ze zásadních dramatických scén Zátopkova sportovního života.
Zátopek
Zátopek
„Jedná se o poslední zatáčku před cílovou rovinkou z finálového běhu na 5 OOO m v roce 1952 na Olympiádě v Helsinkách. Tento závod je často nazýván „závodem století“. Byl to dramatický boj, kde se rozhodovalo mezi trojicí nejlepších vytrvalců té doby. Herbertem Schadem, Alainem Mimounem a Emilem Zátopkem,“ vysvětluje režisér David Ondříček. „Tento závod jsme točili dva dny. Běžecky i filmařsky to byly nejnáročnější dva dny celého natáčení. Kromě Václava Neužila běží v závodě špičkoví profesionální běžci. V roli Alaina Mimouna se objeví alžírský maratonský běžec Saji Abdelkabir. S trenérem Janem Pernicou jsme tento závod choreograficky trénovali několik měsíců na Strahově. Běžci studovali i specifický styl běhu jednotlivých závodníků. Byla to nádherná práce,“ dodává režisér David Ondříček. Herberta Schadeho, který je na plakátě na třetí pozici, představuje ve filmu běžec Štěpán Juránek.
Nový film Zátopek režiséra Davida Ondříčka bude mít premiéru 12. srpna roku 2021.
Václav Neužil (II)
David Ondříček