Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Skromná vzpomínka na Václava Havla: Na Hrádečku zanechali lidé nejrůznější vzkazy

Vyrobili mu krásné srdce.
Zdroj: extra.cz
+ Dalších 5 fotografií
výročí úmrtí
Uplynulo už devět let od úmrtí prezidenta Václava Havla, který tento svět opustil v 75 letech. Devátý a také poslední prezident Československa a první prezident České republiky by letos oslavil 84. narozeniny. Kritik totalitních režimů po sobě zanechal řadu příznivců, krásných citátů a perspektivních myšlenek. A také po něm zbyla manželka a někdejší první dáma Dagmar Havlová (67).

Prezident, dramatik, disident a politik Václav Havel nebyl oceňovaný jen u nás. Odpůrce totality, bojovník za svobodu a demokracii a nejvýraznější symbol pádu komunistického režimu zemřel přesně před 9 lety. Většina národa se na Havla upínala s tím, že to byla jejich velká naděje. Právě za své počínání byl několikrát navržen na Nobelovu cenu míru.

Pieta za Václava Havla

Lidé si dnes v celé zemi připomínají 9 let od úmrtí Václava Havla. Kousek od jeho chalupy na Hrádečku pro něj vytvořili dojemnou pietu se srdíčky a svíčkami. Na místě jsme zastihli i aktivistu a dobrého přítele bývalého prezidenta Martina Věcheta, který nám prozradil, zda má na Havla nějakou vtipnou vzpomínku. "Těch je celá řada, ale já myslím, že je víc bližších a větších kumpánů k náčelníkovi, kteří by mohli spíš vyprávět. Já jsem vděčný za to, že jsem ho mohl ve svých 17 letech poznat a byly to přesně mířený šípy do srdce, které mě ovlivnily do současných dnů. A až do konce svých dnů na náčelníka nezapomenu. Dodnes mě mrzí, že jsem dva dny před jeho odchodem, když jsem jel okolo, se za ním nezastavil. V hlavě jsem si řekl, že to odložím na zítřek a pozítřek. Ponaučení, nikdy nic neodkládat," řekl se slzami v očích Věcheta.

Co by Havel řekl na dnešní dobu? "To by mě samotného zajímalo. (smích) Neopovažuju se to odhadovat, ale určitě by to vtipně a trefně glosoval, jak dokázal vždycky věci pojmenovat. Tak si myslím, že by to bylo i tentokrát." Ale podle aktivisty má současná situace něco do sebe. "Já si myslím, že i tato doba má něco do sebe. Protože jsme se měli dvacet třicet let jak nikdy žádná generace před námi. A to, co je nyní, tak má nějaký opodstatnění, má nějakou svoji logiku. To není jen tak, aby se zničehonic celá planeta pozastavila a zklidnila. Má to něco do sebe. Kdyby mi tohleto někdo řekl přes pár lety, tak mu řeknu, že se zbláznil. (smích) Když si vezmete různý ekologický aktivity, o co usilovaly, jako omezení dopravy, omezení průmyslu… Přišel covid, přišel zásah a bylo to," dodal.

Film o Havlovi

Na počest posledního československého a prvního českého prezidenta vznikl dokonce snímek Havel, který šel do kin právě letos. Představitelem Havla byl herec Viktor Dvořák, který mu byl vzhledově velmi věrný a někteří si dokonce řekli, že prezidentovi "z oka vypadl".

Po Havlovi zbyla dobrosrdečná manželka Dagmar Havlová, která se jen za poslední rok dostala pod kůži mnoha lidem na sociálních sítích. Kromě šití roušek pro potřebné se také stejně jako Havel vkradla do srdcí lidí hlavně pro své pozitivní myšlenky a pomáháním slabším. Někdejší první dáma se aktivně zapojuje do diskuzí na internetu a udržuje se všemi přátelské vztahy.

Bolestná zpověď Moniky Binias: S o 24 let mladším Petrem přišli o dítě. Bojovala i s tchyní

Související články

Další články

Nejnovější kauzy