Marešová stáhla žalobu na Economii, s vydavatelstvím se dohodla

Zdravotní sestra Věra Marešová stáhla žalobu na vydavatelství Economia, ve které se domáhala odškodného za to, že při informování o jejím případu novináři nerespektovali presumpci neviny. Na dotaz ČTK to uvedl Obvodní soud pro Prahu 8, který se měl žalobou zabývat. Podle právníka Marešové Jana Poláčka a mluvčího Economie byla uzavřena mimosoudní dohoda, podrobnosti ale strany nezveřejnily.

"Mezi stranami došlo k uzavření mimosoudní dohody, v důsledku které byla žaloba vzata zpět a předmětné řízení zastaveno," uvedl mluvčí vydavatelství Jakub Kašpar. Advokát Marešové ČTK také potvrdil zpětvzetí žaloby, a to z důvodu, že byla uzavřena mimosoudní dohoda. Detaily dohody nechtěla ani jedna ze stran komentovat. V žalobě žena podle dřívějších informací po Economii požadovala dva miliony korun.

Marešová podala žaloby kvůli informování o jejím případu na více vydavatelství, celkem se domáhala zhruba 35 milionů korun. V některých sporech jí již soudy zadostiučinění pravomocně přiznaly, mediální dům Czech News Center (CNC), který mimo jiné vydává deníky Blesk a Aha, jí měl podle rozsudku zaplatit 900.000 korun, TV Nova pak 1,2 milionu korun. Pražský městský soud ve sporech s CNC i s TV Nova konstatoval, že novináři zásadním způsobem porušili presumpci neviny žalobkyně.

Obvodní soud pro Prahu 5 pak zatím nepravomocně rozhodl, že vydavatelství Vltava Labe Media má ženě uhradit 100.000 korun. Ve sporu Marešové s Mafrou a televizí Prima zatím soudy rozsudky nevynesly. Vydavatelství vesměs pochybení odmítají.

Marešová čelila obžalobě z toho, že v letech 2010 až 2014 podávala pacientům v rumburské nemocnici silné dávky draslíku, po kterých jim selhalo srdce. Marešová byla obviněna z šesti vražd, soudy ji osvobodily. Nepodařilo se prokázat, že se skutky vůbec staly. Kvůli nezákonnému rozhodnutí o svém trestním stíhání a za ztížení společenského uplatnění se Marešová v dalším řízení domáhá od státu pěti milionů korun.

Související

Soud, ilustrační foto

Zdravotní sestra Marešová se ve sporu s TV Nova obrátila na Ústavní soud

Zdravotní sestra Věra Marešová se obrátila na Ústavní soud (ÚS) ve sporu o odškodnění s TV Nova. Za informování televize o jejím případu vysoudila 1,2 milionu korun, nárokovala ale vyšší částku, konkrétně 12 milionů. Dovolání Marešové letos zamítl Nejvyšší soud. Ústavní stížnost, jejíž podání je patrné z justiční databáze, znamená poslední šanci na změnu verdiktu.
Soud, ilustrační foto

Zdravotní sestra Marešová vysoudila další odškodné, verdikt je zatím nepravomocný

Vydavatelství Vltava Labe Media (VLM) má zaplatit 100.000 korun zdravotní sestře Věře Marešové za to, že při informování o jejím případu novináři nerespektovali presumpci neviny. Nepravomocně o tom v úterý rozhodl Obvodní soud pro Prahu 5. Marešová po VLM v žalobě požaduje 2,6 milionu korun, vydavatelství jí ještě před zahájením soudních jednání uhradilo 100 tisíc korun.

Více souvisejících

Věra Marešová (zdravotní sestra z Rumburku) Economia (vydavatelství) Praha soudy život odškodnění

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy