Otrokovice patří mezi 30 nejlepších zadavatelů veřejných zakázek

Ilustrační foto (Foto: Zlin.cz)
OTROKOVICE – Otrokovice se v žebříčku férového hodnocení zadavatelů veřejných zakázek umístily na 24. příčce s dalšími jedenácti městy. Celkem projekt Zindex hodnotil 222 zadavatelů, řekla serveru Zlin.cz mluvčí radnice Romana Pastuszková.

Autoři projektu se snaží o férové hodnocení veřejných zadavatelů. „Pro dosažení lepší transparentnosti od minulého roku využíváme E-ZQAK, což je elektronický nástroj pro nákupy a veřejné zakázky. Používáme jej pro zadávání zakázek malého rozsahu. Pro větší zakázky využíváme služby společnosti MCI SERVIS,“ uvedla starostka Hana Večerková.

Cílem Zindexu je ve veřejném prostoru šířit příklady dobré praxe a vydávat žebříčky nejlepších zadavatelů veřejných zakázek mezi českými městy, státním institucemi, podniky a podobně. „Autoři hlásají, že čím přehledněji a transparentněji se v České republice budou zadávat veřejné zakázky, tím lépe pro všechny. Pro zadavatele, podnikatele a v konečném důsledku i pro co nejširší veřejnost,“ řekla Pastuszková.

Zindex vyhodnocuje celou řadu kritérií, jako je počet nabídek, koncentrace dodavatelů, nástroje podporující soutěž, podíl veřejných zakázek na celkové nákupy a další. „Zároveň autoři na svých stránkách přiznávají, že hodnocení se zakládá na statistických údajích a postihuje pouze část činností zadavatele. Přesto může být hodnocení jistým zrcadlem, neboť zadavatelům ukazuje, co mohou zlepšit,“ uvedla Pastuszková.

Zindex připravuje tým ekonomů a programátorů ve spolku Econlab při Univerzitě Karlově, na jejímž výzkumu se zakládá. Využívá dat, týmu i další podpory sesterské firmy Datlab.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x