Byty jsou nejhůře dostupné od Velké krize. Pandemie trend prohloubila

Průměrný byt si žádá 11násobek ročního příjmu průměrného Čecha

Průměrný byt si žádá 11násobek ročního příjmu průměrného Čecha Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Vůbec nejhůře dostupné byly byty ve srovnání s příjmy obyvatel v roce 2008
Těsně před finanční krizí v roce 2008 museli dát Češi za byt 11,2násobek ročního příjmu, současná pandemie historii oprašuje
Ceny bytů rostou rychleji než příjmy, pandemie rozdíly ještě prohloubila
Ceny bytů letos porostou zhruba dvojnásobným tempem než příjmy obyvatel
5
Fotogalerie

Češi mají na vrcholu pandemie paradoxně nejdále k vlastnímu bydlení od velké finanční krize. Podle prosincových statistik České národní banky se totiž průměrné ceny bytů v zemi přiblížily jedenáctinásobku průměrného ročního příjmu obyvatel. Důvodem jsou rozevírající se nůžky mezi tempem růstu příjmů a cen bytů během současné krize.

Hůře bylo z pohledu zájemců o byty naposledy v létě roku 2008, tedy těsně před začátkem světové finanční krize. Obrat trendu přitom zřejmě hned tak nepřijde. 

„Zatímco růst příjmů domácností zpomalil, ceny nemovitostí rostly dál a vyšším tempem než příjmy,“ uvádí ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská. Zatímco průměrné příjmy se ve třetím čtvrtletí oproti loňsku zvýšily zhruba o pět procent, ceny bytů mají našlápnuto ke dvojnásobku.

„Mírné zpomalení růstu v polovině tohoto roku na meziročních 7,7 procenta bylo pouze přechodné a meziroční dynamika by se mohla ve zbytku roku navrátit blíže k hranici 10 procent,“ uvádí prosincová analýza centrální banky Rizika pro finanční stabilitu a jejich indikátory.

Vrcholně nedostupné byly byty v Česku během druhého a třetího čtvrtletí 2008 kdy lidé potřebovali na byt 11,2násobek svého ročního příjmu. „Momentální situace je nejhorší v poslední dekádě,“ uvádí šéf poradenské společnosti Golem Finance Libor Ostatek. Ekonomická recese vlivem pandemie přidusila jen růst výplatnic, cenám bytů naopak foukla do plachet.

„Jak ČNB snížila sazby opět k nule, spousta lidí to vnímá jako příležitost, vzít si za relativně nízký úrok hypotéku, než začnou úroky zase stoupat,“ uvádí analytik Finez Investment Management Jan Traxler. Byty posloužily i jako bezpečný přístav.  „Lidé se v krizi upnuli více na „jistotu“ reálných aktiv a ceny bytů díky nejistotě vyvolané pandemií rostly,“ připomíná i ekonom poradenské společnosti Partners Martin Mašát. 

Významnými důvody pro růst cen bytů ale bylo i rozvolnění pravidel pro poskytování hypoték ze strany ČNB v kombinaci s ostřejší konkurencí mezi poskytovateli hypoték a bojem o každého nového klienta. Obdobným směrem zafungovalo i zrušení daně z nabytí nemovitostí, či pád úroků na bankovních účtech.

„Růstu cen přispěl i odklon části investorů od finančních aktiv a zatím omezené dopady epidemie koronaviru na trh práce a příjmy domácností,“ připomíná analýza. Ve výsledku tak analytici centrální banky odhadují, že nemovitosti jsou v průměru nadhodnocené o 17 procent, na lukrativních adresách pak až o čtvrtinu. 

Nejhůře dostupné jsou pražské novostavby. Jak vyplývá z prosincové studie developerské společnost Central Group, průměrný obyvatel Prahy vydělává na nový byt o rozloze 70 metrů čtverečních 13,9 roku, tedy zdaleka nejvíce z metropolí všech sousedních zemí Česka. „Nevěřím, že by se na tomto trendu v dohledné době něco zásadního změnilo. Na větší korekci realitního trhu bych v dohledné době nesázel,“ dodává Traxler s tím, že největší potenciální rozbuškou na realitní trhu by bylo případné radikální zvýšení daně z druhé a další nemovitosti, tedy povětšinou investičních bytů. „Zároveň dojde ke zvýšení poptávky po bytech jako investičních statcích s vlastností ochrany proti znehodnocení úspor,“ dodává ekonom UniCredit banky Pavel Sobíšek. 

Ekonomové zdůrazňují, že tuzemský realitní trh si s sebou stále nese dědictví velké finanční krize po roce 2008. „Po krizi před se stavebnictví v Česku dlouho vzpamatovávalo a v letech  2011 až 2017 se dokončilo výrazně méně bytů než v letech před krizí,“ připomíná ekonom poradenské společnosti Deloitte David Marek. Situace se podle něho začala zlepšovat až v letech 2018 a 2019. „To však nestačilo vyhladovělý trh nemovitostí nasytit,“ dodává Marek.