Hlavní obsah

Pro 80 procent taxikářů je situace likvidační, říká šéf jejich sdružení

Šéf Sdružení českých taxikářů Petr Polišenský popisuje, jak budou postupovat dál a zda zvažují stávky.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Sdružení českých taxikářů vypočítalo, že v pandemii jeho členové přišli o 90 procent příjmů. Kvůli vládou omezeným a zrušeným akcím v souvislosti s pandemií koronaviru.

Článek

Stát na taxíky nahlíží jako na subjekty, jejichž činnost nebyla bezprostředně zakázána nebo omezena opatřením orgánu státní správy. Jinými slovy - mohly jezdit, ale že kvůli zásahům vlády nebylo pro koho, už úřady nezajímá.

Nemají tedy nárok na kompenzace, o které zatím neúspěšně žádají. Podle šéfa sdružení je vláda nebere vážně a podceňuje jejich počty.

„Je registrovaných asi 60, 70 tisíc kartiček, průkazů řidiče taxislužby. Pan ministr Havlíček řekl, že je nás nějakých 36 tisíc, řekl to v Poslanecké sněmovně. Vůbec nevíme, kde to číslo vzal,“ říká v rozhovoru pro Byznys Seznam Zpráv Petr Polišenský, předseda Sdružení českých taxikářů.

Většina v ohrožení

Ztráta většiny příjmů v době pandemie může být podle něj likvidační až pro 80 procent z nich. „Klidně se může stát, že od ledna 80 procent našich členů nebude mít živnost. A není řešení, jak říkal pan Havlíček, že budeme rozvážet zásilky a jiné věci. To je špatné, to je jiný obor a ne taxislužba,“ argumentuje Polišenský, který už po dopoledním jednání se zástupci Ministerstva financí Seznam Zprávám řekl, že kvůli tomu zvažují žalobu na stát i protesty v ulicích.

Trvají na tom, že podle zákona mají také provozovnu, ve vozidle. „V provozovnách služeb, což taxislužby jsou, se musí dodržovat rozestupy, které byly původně stanoveny na dva metry, nově na 15 metrů čtverečních. To v autě nejsme schopni dodržet. Takže jsme byli omezeni a nemohli jsme vykonávat taxislužbu,“ vysvětluje šéf sdružení taxikářů a dodává: „My jsme na sebe navázaní s hoteliéry a restauratéry, oboustranně. Oni mají otevřeno, my máme kšefty.“

„Prahu už blokovat nehodláme“

V případných dalších protestech už nechtějí vozy blokovat Prahu, jako to bylo při předchozích protestních akcích. „Každopádně si nechceme brát, jak říkala paní Krnáčová, za rukojmí Pražany, ale upozornit na sebe musíme,“ říká Polišenský s tím, že živnostníkům už dochází trpělivost. Nevylučují ani stávky po celé republice.

Záleží prý na rychlosti vlády, zda přeci jen nenajde nějaké peníze jako kompenzaci ztrát, ať už to prý nazývá kompenzace nebo podpora. A sdružení dává vládě týden, a to i přesto, že do lhůty zasáhnou vánoční svátky.

„Měli na to dost času. A ne teď po dvou měsících říct: S vámi jsme nepočítali,“ tvrdí Petr Polišenský a zopakoval, že zvažují právní kroky vůči státu v případě, že pro taxislužby žádné peníze navíc nevyčlení. „Stojíme na kraji propasti. Jestli se na nás chtějí vykašlat, tak zvažujeme žalobu,“ říká pro Seznam Zprávy Polišenský.

Reklama

Doporučované