instagram @kitchenettehome

Vídeňský bramborový salát

Vídeňský bramborový salát

Původně jsem chtěla zveřejnit recept na skvělé rybí prsty v panko strouhance společně s vídeňským salátem, ale myslím si, že si zaslouží každá část svůj prostor a taky se vám bude v receptech lépe orientovat. A tak je tu recept na Vídeňský salát. Máme ho rádi a připravíme si ho i častěji během roku.  Vlastně se divím, že jsem ho sem nedala už dřív. Je více svěží a lehčí. Letos mě krásně postrčil Košík.cz díky naší vánoční spolupráci. 

Ale pokud byste zatoužili po receptu na ten náš rodinný bramborový salát, recept je tu od loňska.
Tento salát má své zákonitosti, a tak si celý postup možná nejdřív přečtěte, ať jste připraveni. Nebudu se tu rozepisovat, protože vše máte detailně napsané v postupu.

40 minut - 4-6 porce
Vídeňský bramborový salát

Ingredience

Na salát:

  • 3 jarní cibulky

  • 8 malých nakládaných okurek

  • 2 lžíce jemného octa (jablečný, vinný)

  • 4 lžíce oleje (slunečnicový nebo jiný méně výrazný)

  • 300 ml vývaru (ideálně hovězího, ale i vege verze samozřejmě může být)

  • sůl

  • 1 kg salátových brambor (ideálně odrůdy Keřkovský rohlíček)

  • (lístky polníčku nebo špenátu na servírování)

Vídeňský bramborový salát

Postup

1.

Nejprve si uvařte brambory. Vybírejte salátové brambory, které jsou vazké, a právě pro tuto vlastnost jsou ceněny Keřkovsklé rohlíčky. Vařte je vždy ve slupce a ideálně i v páře. Nemusíte mít parní troubu (i když ta je samozřejmě na zeleninu skvělá), postačí klasický český pařák, nebo ten asijský anebo třeba ten v ricecookru. Díky tomu budou mít maximum chuti, a navíc pojmou více chuti ze zálivky. Buďte připraveni, že stejně jako u klasického bramborového salátu je potřeba brambory loupat ještě opravdu horké, aby byly schopné nasáknout zálivku, získat tak chuť a ještě uvolnit dostatek škrobu, který vám ze zálivky udělá tu onu tíženou krémovou omáčku. A za chvilku vám k tomu dám i tip.

2.

Ale zatím co se přibližně stejně velké brambory vaří, připravte si zálivku. Do větší mísy dejte ocet, olej a sůl (přibližně lžičku). Zároveň si ohřejte vývar. Zhruba během 25 minut by měly být brambory hotové. Horký vývar přidejte do mísy k zálivce a ochutnejte, jestli je dost slaná, aby ochutila brambory.

3.

Abyste se o brambory příliš nepopálili, vezměte si na pomoc „chirurgické“ rukavice. Brambory oloupejte a rovnou krájejte na plátky nebo kráječem na vejce a přidávejte do mísy k teplé zálivce. Na závěr vše velmi opatrně promíchejte, přidejte na plátky nakrájenou jarní cibulku a okurčičky. Ochutnejte a dochuťte. Brambory by měly pojmout většinu tekutiny i chuti a z té zbylé vytvořit krémovou omáčku. 

Vídeňský bramborový salát
Vídeňský bramborový salát
Newsletter