Hlavní obsah

Mezi budovami Národního muzea stojí nová socha

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Velký betonový kvádr s šikmým výřezem stojí ode dneška mezi budovami Národního muzea nad Václavským náměstím v Praze. Pětatřicetitunové dílo nazvané Tvárnice od autora Martina Zeta bude na dosud nefunkčních kolejích stát dva roky.

Článek

ČTK to dnes sdělila mluvčí Galerie hlavního města Prahy Michaela Vrchotová.

Dílo galerie ve spolupráci s Domem umění města Brna a Institutem plánování a rozvoje hlavního města Prahy připravila v programu Umění pro město. Ten má od roku 2018 podporovat současné umění ve veřejném prostoru. V letošním roce se podpora rozšířila i o časově omezené instalace a krátkodobé umělecké intervence. Na nově vzniklá prostranství jsou pro časově omezenou expozici vybírána umělecká díla, která svým obsahem nebo formou komunikují se svým okolím.

Socha, která je nyní instalována u Národního muzea, má předlohu už z doby, kdy vznikla Nová budova Národního muzea, tedy bývalé Federální shromáždění. Socha dočasně doplní prostor a podle galerie vytvoří vzpomínku na koňskou bránu, která v těchto místech stávala.

Mohutná světlá kostka odlehčená zvláštním průřezem byla inspirována tvárnicí, kterou v 70. letech vytvořil pro dělící dekorativní zeď sídliště v Praze na Pankráci II otec Martina Zeta (1960) sochař Miloš Zet (1920 až 1995). Původní tvárnice evokuje na jedné straně skořepinový tvar inspirovaný bruselským stylem. Na straně druhé se divák neubrání pocitu, že Miloš Zet pracoval i s tradicí české kubizující architektury nebo užité tvorby, uvedla galerie.

Po expozici u Národního muzea se do budoucna počítá s trvalejším umístěním Tvárnice na sídlišti Pankrác II, odkud pochází mateřská tvárnice od sochaře Miloše Zeta, autora mnoha dalších uměleckých prvků a soch na tomto sídlišti.

Reklama

Související témata:

Doporučované