Hlavní obsah

Monopost F1 na zeď vašeho obýváku!

Foto: F1 Authentics

Kam byste ho dali? Pověsili na zeď, nebo zaparkovali někde v prostoru?

Tak se přiznejte, kdo vydražil tenhle krásný kousek? Společnost F1 Authentics měla v nabídce opravdu luxusní věc – monopost Formule 1 z roku 2016. Nebylo to sice na jezdění, ale kdo z vás by nechtěl tak pěknou dekoraci, co? Navíc tohle nebyla žádná laciná kopie, ale originál přímo od Renaultu!

Článek

Podobné artefakty se moc často nevidí. Podepsaných triček je na prodej mraky, stejně jako plakátů nebo kalendářů. Koupíte i věrné modely a s trochou štěstí i rukavice či závodní helmu. Ale celý monopost? No, to musíte mít hodně štěstí a hodně peněz najednou.

A teď jeden na prodej byl! Šlo o monopost s kódovým označením RS16, ve kterém jste v sezoně 2016 mohli vidět Kevina Magnussena a Jolyona Palmera. Za celý šampionát si připsal jen osm bodů, ale i tak by vás mohlo mrzet, že jste se v tomto konkrétním monopostu nesvezli.

Jde sice o stavbu z originálních dílů včetně motoru, převodovky, brzd, podlahy, volantu a sedačky, ale chybí vnitřnosti pohonné jednotky a i KERS je jen prázdná skořápka. Každopádně na obojí je krásně vidět, protože je v řezu odstraněn kus karbonové karoserie, hodně zajímavá věc, tohle auto totiž sloužilo jako showcar.

Nicméně takové věci jako stavitelná křídla, funkční volant nebo třeba zavěšení, to vše je na svém místě, a nabízela se tak jedinečná možnost mít kus té nejlepší závodní techniky u sebe doma, v kanceláři nebo v nějaké té mužské jeskyni. Snad jen škoda, že celý monopost je vyvedený v barvách pro rok 2019, takže neodpovídá originálním válečným barvám roku 2016. Ale to už pozná jen znalec.

Nikde se nám nepodařilo dohledat, za jaké peníze byl nakonec monopost prodán, ale začínalo se od nuly a příhozy byly překvapivě vlažné na to, jaká se to zdála být mimořádná příležitost. Fakt ale je, že s trochou snahy (a peněz) se můžete ve formuli i svézt a jedná se o nezapomenutelný zážitek. Na světě je několik agentur, které mají funkční efjedničky k dispozici a nezdráhají se je půjčit. Obvykle jde o celodenní akci, kde jízdě s F1 předchází patřičné školení a testování formulí nižších specifikací.

F1 Authentics spolupracuje s většinou závodních týmů a v jejich nabídce najdete spoustu zajímavých věcí. Celý monopost se tam sice objevuje jen zřídka, ale na druhou stranu, manželka či přítelkyně by asi nebyla úplně nadšená, kdybyste si něco podobného chtěli zaparkovat v ložnici či pověsit na zeď v obývacím pokoji, že?

Reklama

Načítám