UFO si na radnicích v Ústí přestává rozumět s koaličními partnery

  7:26
Své pozice na radnicích v Ústí nad Labem začíná pomalu ztrácet Ústecké fórum občanů (UFO). V polovině týdne došlo k odvolání několika členů rady v obvodu Město. O svou pozici přišla i místostarostka Marie Jakubcová, která podle opozice „neuměla jednat s občany“. Koalice však skřípe i na magistrátu.

Karel Karika (PRO! Ústí) se stal novým místostarostou centrálního ústeckého obvodu. | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

V centrálním obvodě nyní vládne hnutí PRO!Ústí, ANO a ODS. UFO skončilo v opozici. 

Prvním krokem nově složeného vedení radnice bude návrat participativního rozpočtu, ve kterém lidé navrhují, co by v centru potřebovali.

„Participativní rozpočet zde vznikl již v roce 2015 a dal vzor ostatním,“ řekl Karel Karika (PRO! Ústí), který se stal novým místostarostou. Na stejné pozici přitom působil i v minulém volebním období.

Původně měl být Karika dokonce starostou. Tento post ale odmítl kvůli zaneprázdněnosti. „Nemohu ze dne na den opustit charitu a své dítě - Dům sv. Materny. Druhým důvodem je, že čestné slovo dělá chlapa,“ vysvětlil.

I další uvolněná místa v radě doplnili zastupitelé z PRO!Ústí Karel Punčochář a Petra Holasová.

Obměněné vedení nyní čekají jednání o prioritách do konce volebního období. „Každé odvolání je nepříjemné. Po nějaký čas ale byla spolupráce s koalicí již narušena. Změnu vítám především proto, že pan Karika již na obvodu působil,“ řekla starostka Hana Štrymplová (ANO).

Spolupráce koalice však skřípe i na ústeckém magistrátu. ANO, UFO, ODS a Pro zdraví a Sport už měsíce nemají většinu a nestabilita se často projevuje při hlasování. ANO si nerozumí hlavně s UFO, a tak se i na magistrátu dají čekat změny, stejně jako v několika dalších ústeckých obvodech.