Páteční déjà vu? Češky opět přehrály Maďarsko 5:0, nulu má i Švejdová

Foto: Karel Švec, Český hokej

19. prosince 2020, 16:04

Jan Šimek

České hokejistky uzavřely týdenní kemp v Litoměřicích druhým přípravným utkáním s Maďarkami. V pátek výběr kouče Tomáše Paciny přehrál maďarské soupeřky rozdílem pěti branek a výsledkem 5:0 skončila i nedělní odveta. Skvělou premiéru v ženské seniorské reprezentaci má za sebou brankářka Viktorie Švejdová, která vychytala čisté konto.

Zprvu to přitom na žádnou velkou kanonádu nevypadalo. Hráčky českého národního týmu, v jehož brance debutovala osmnáctiletá gólmanka Viktorie Švejdová, sice své soupeřky z Maďarska v úvodní třetině výrazně přestřílely, jenže góly přišly "až" ve druhé polovině utkání.

„První třetina byla velice vyrovnaná. Maďarky hrály agresivně, ale změnily taktiku. My jsme se drželi na puku. I když se nám nepodařilo proměnit čtyři stoprocentní gólové šance, byli jsme spokojeni,“ hodnotí utkání kouč české ženské reprezentace Tomáš Pacina.

Poprvé se Češky radovaly v čase 31:42. Krátce po ubráněním oslabení třináctá útočnice Kateřina Bukolská vysunula do rychlého brejku Vendulu Přibylovou, jenž se uvolnila kličkou na osu hřiště a procpala puk za záda maďarské brankářky Tóthové.

Krátce nato přidal Pacinův výběr druhý gól. Horálková chytře počkala s přihrávkou na Alenu Mills, která udeřila z druhé vlny – trefila se nádherně pod horní tyčku a bylo to 2:0. I ve druhé části Češky střelecky dominovaly, další branky si ovšem schovaly do třetí třetiny. 

V ní se hra výrazně otevřela a více práce měla i brankářka Švejdová, jež hned zkraje třetí části skvěle zlikvidovala individuální únik Szickové. „Viktorie měla několik opravdu vynikajících zákroků, hlavně v oslabení. Na to, že Maďarky měly možnost vystřelit z jedničky, to měla krásně vykryté. Jsem za to moc rád, protože budeme mít konkurenci na všech postech a pro všechny holky bude velice těžké dostat se do nominace ať už na mistrovství světa, nebo na olympijskou kvalifikaci,“ tvrdí Pacina.

V 51. minutě české hokejistky bleskově vyšachovaly Maďarky. Akci, kterou rozjela Denisa Křížová po přiťuknutí Terezy Vanišové, zakončila trefou z levého kruhu Kateřina Mrázová. Pak Maďarky pykaly za špatné střídání, Aneta Lédlová se efektně zbavila soupeřky, poslala puk před branku, kde uplatnila důraz Adéla Škrdlová – 4:0.

 

V závěru se podruhé prosadila druhá útočná formace Tereza Vanišová – Kateřina Mrázová – Denisa Křížová, když prvně jmenovaná využila nezištné přihrávky Křížové a pátým gólem podtrhla druhé české vítězství nad Maďarskem.

„Jsem moc rád, že se nám dařilo vyhrávat souboje, dovedli jsme se udržet na puku, hráli jsme kombinačně. Navíc jsme se každou třetinou zlepšovali. Zápasy nám ukázaly, že můžeme hrát hokej na světové úrovni a svět si bude muset zvykat na to, že i Česko bude brzy patřit ke špičkovým zemím v ženském hokeji. Máme před sebou ještě spoustu práce, ale udělali jsme správný krok a chceme jít nahoru,“ dodává kouč českých hokejistek.

ČESKO – MAĎARSKO 5:0 (0:0, 2:0, 3:0)

Branky a nahrávky: 32. Přibylová (Bukolská), 35. Mills (Horálková, Hymlárová), 51. Mrázová (Vanišová, Křížová), 55. Škrdlová (Lédlová), 58. Vanišová (Křížová, Mrázová).
Rozhodčí: Novotná – Svobodová, Smetková.
Vyloučení: 4:2.
Bez využití.
Střely na branku: 37:13 (12:3, 11:3, 14:7).
Bez diváků.
Česko: Švejdová – Horálková, Tejralová, Pejšová, Čajanová, Škrdlová, Erbenová – Přibylová, Mills, Hymlárová – Vanišová, Mrázová, Křížová – Neubauerová, Serdar, Lédlová – Bukolská. Trenéři: Pacina, Dušek a Peslar.
Maďarsko: Tóthová – Kneeová, Odnogaová, Kiss-Simonová, B. Némethová, Mayerová, Szamosfalviová, Partosová – Gowieová, L. Pintérova, Kissová – Gasparicsová, Kreiszová, Jókai-Szilágyiová – Szicková, Horváthová, H. Pinterová – Pázmandiová, Rónaiová, Seregélyová. Trenéři: Haleyová, Väärälä a Kis.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz