Hlavní obsah

Ztráty nikdy nedoženeme. Snad otevřeme na podzim 2021, říká šéf divadla

Foto: Facebok.com/DivadloKalich

Divadlo Kalich zůstává už měsíce zavřené, jak dlouho ještě, nikdo netuší.

Reklama

Koronavirová krize je nesrovnatelná s čímkoliv jiný, říká šéf Divadla Kalich. Kvůli autorským právům nemůže divadlo hrát on-line. Systém PES podle něj žádnou jistotu nepřinesl. Zprovoznit a otevřít divadlo trvá dva měsíce.

Článek

Nejnavštěvovanější soukromé divadlo v Česku zažívá to nejhorší období za více než 20 let své existence. Podle jeho majitele bude Divadlo Kalich začínat úplně znovu. Kdy ale, stejně jako kolegové z branže, netuší.

„Myslím si, že současná covidová krize je nesrovnatelná s čímkoliv jiným, a doufám, že nás nečeká ještě něco horšího. Ztráty, které jsme letos utržili, nebudeme schopní dohnat nikdy. Jsme zpátky o 20 let, když jsme začínali, a to s muzikálem Hamlet. Měli jsme předprodáno nula vstupenek a doufali jsme, že náš muzikál bude diváky zajímat a že prodáme dostatek vstupenek, abychom vůbec zaplatili náklady spojené se vznikem inscenace a vybudováním nového divadla,“ popisuje současnou situaci Michal Kocourek, majitel Divadla Kalich.

Všechna divadla v Česku jsou od 12. října znovu uzavřená, hudební představení byla zakázána už 5. října, hrát se může ale bez diváků. Otevření divadla, konkrétně pro 500 diváků uvnitř, je možné až od druhého stupně protiepidemického systému PES. Kdy se tak stane a diváci budou moci vyrazit opět za kulturou, je ale nejasné.

Divadlo Kalich

Nejnavštěvovanější soukromé divadlo, funguje od roku 1999.

Provozuje jej akciová společnost Hamlet Productions, Michal Kocourek je předsedou představenstva.

Mezi nejznámější představení patří: Krysař, Johanka z Arku, Vlasy, Robin Hood, Pomáda.

Na rozdíl od autorských alternativních či tanečních divadel hrát bez diváků, například online, Divadlo Kalich nemůže. V minulosti platný zákaz zpěvu hodnotí majitel divadla jako bizarní nápad, který lze přirovnat k otevřeným hospodám bez lidí nebo bazénům bez vody.

„Hraní bez diváků pro nás určitě řešením není. Zase se zapomíná, že činoherní i muzikálové představení jsou vázána na určité licenční a autorské smlouvy. Na Ministerstvu kultury zřejmě bohužel nejsou kompetentní odborníci, jinak by nemohli říct a někde zveřejnit, že divadla mohou hrát i bez diváků. Abychom při hraní online dodrželi všechny smluvní vztahy a neporušovali autorský zákon, museli bychom znovu oslovovat všechny nejen zahraniční agentury a autory, bez toho vůbec nemůžeme představení natočit nebo jiným způsobem sdílet, třeba na sociálních sítích,“ vysvětluje Kocourek.

Divadlo nelze otevřít a čekat, kdo přijde

Ačkoliv nikdo netuší, kdy se budou moci divadla otevřít veřejnosti, zaměstnanci Divadla Kalich pečlivě promýšlejí sezonu na příští rok. Otevřít totiž nelze ze dne na den.

„Prvotní pro nás je znát termín zrušení zákazu. Ale málokdo si uvědomuje, že obnovit provoz divadla je něco jiného než znovu otevřít zavřenou restauraci nebo obchod. Nemůžeme začít hrát ze dne na den, potřebujeme alespoň dva měsíce na znovuoživení předprodeje. Ale budou si lidé kupovat vstupenky na dva měsíce dopředu, když nikdo nevíme, jestli za tu dobu bude PES na dvojce, jedničce, nebo pětce? Můžeme jenom doufat, PES nám žádné záruky vlastně nedává. My nemůžeme odemknout dveře divadla, povolat všechny herce s dalším veškerým personálem a čekat, jestli ten večer přijde 300 diváků, nebo také ne, protože náklady jsou na každé představení vysoké a všichni potřebujeme plus minus minimálně 70procentní návštěvnost,“ popisuje znovuotevření Divadla Kalich jeho majitel.

Michal Kocourek

Vystudoval hudebně dramatický obor na Státní konzervatoři Praha.

Patřil k nejobsazovanějším dětským hercům, do svých 25 let hrál ve více než 70 filmech.

V roce 1986 založil své první divadlo, nyní provozuje Divadlo Kalich, Komorní divadlo Kalich a Divadlo Palace.

V optimistické variantě počítá s otevřením v dubnu či květnu příštího roku. Nejdůležitější podle něj pro Divadlo Kalich je, aby mohla otevřít letní scéna pod Žižkovskou věží, v rámci které by se mohly uskutečnit i premiéry nových představení.

„Jestli mám být hodně skeptický, tak doufám v podzim roku 2021, a když by nám přálo a měli bychom štěstí, tak snad na jaře. Letos jsme měli naplánované tři činoherní premiéry a jednu muzikálovou, a z toho jsme museli bohužel upustit. Stihli jsme jen Felliniho Silnici s Bárou Hrzánovou a Radkem Holubem a tu jsme ani neodpremiérovali v původně plánovaném jarním termínu,“ popisuje letošní sezonu Kocourek.

Představení se neustále posouvají

Právě nejistota je podle Kocourka v rámci plánování to nejhorší. Divadlo má na konkrétní představení nasmlouvané herce, techniky, výtvarníky, celý tým dalších spolupracovníků, naplánované reklamní kampaně a neví, kdy a jestli vůbec budou moci představení realizovat vzhledem k aktuální situaci. Zmiňovaná jediná premiéra letošního roku se sice odehrála, ale až začátkem října a pár dnů nato se divadlo muselo znovu uzavřít.

„Devět měsíců nehrajeme, s výjimkou září, 130 představení jsme na jaře museli zrušit a na podzim jsme je všechny nestihli uskutečnit. V září jsme jich odehráli asi 30, takže nám jich zhruba stovka zbývá,“ říká v rozhovoru pro SZ Byznys Michal Kocourek.

Náklady přitom i v uzavřených divadlech rostou dál. V těch, co provozuje Michal Kocourek, činí v každém z nich i v současném úsporném režimu výrazně přes půl milionu korun měsíčně, a to jsou jen náklady pevné, k nim je třeba připočítat další, například platy. Konkrétně Divadlo Kalich má v roce 2020 téměř o 100 milionů menší obrat než v roce předchozím. Předprodáno bylo jen do ledna a února 2020, od března se prodaly jen desítky kusů vstupenek.

Divadlo Kalich je závislé na podpoře diváků

Divadlu pomohli alespoň ti diváci, kteří si vstupenky za neuskutečněná představení ponechali a nechtěli je vyměnit na náhradní termíny, partneři či sponzoři s finanční podporou se zatím neobjevili, naopak jednoho ze stálých partnerů Divadlo Kalich ztratilo a Michal Kocourek se obává, že nemusí být poslední.

Ačkoliv Divadlo Kalich bude v mnohých ohledech muset začít znovu a doufat v návrat diváků, plánuje na příští rok speciální inscenaci k 80. narozeninám Ivy Janžurové Pusťte mě ven!, jejíž premiérou chce už v polovině května zahájit program své letní scény Hvězdné léto pod Žižkovskou věží, kde se počítá s více než 90 představeními pro dospělé plus víkendovými dopoledními pohádkami.

„V září byli diváci hrozně vděční, že můžou vystoupit ze svých všedních problémů a chvíli žít jiné životy, protože o tom divadlo je. A také je tím, co vzniká mezi herci a diváky jedinečně v dané chvíli a v daném prostoru. Ten měsíc byl euforický, potlesky na konci a ovace vestoje byly prostě úžasné,“ uzavírá Michal Kocourek.

Reklama

Doporučované