Tiskové zprávy  |  19.12.2020 17:29:10

Pražská burza téměř vymazala ztráty způsobené koronavirovou pandemií

Hlavní index PX Pražské burzy zakončil počátkem prosince obchodování jen těsně pod hranicí 970 bodů. Na hodnotu z konce letošního února mu tak chybí jen sedm bodů. Předkrizová úroveň je tak prakticky na dosah. Bankovní tituly však zatím v tomto ohledu zaostávají, naopak akcie skupiny ČEZ, operátora O2 a společnosti Avast se už přes úroveň před covidem přehouply. Shrnutí turbulencí letošního roku na hlavním tuzemském kapitálovém trhu připravila společnost BCM Begin Capital Markets.

Pražská burza utrpěla v první polovině letošního března po vzoru světových akciových trhů tvrdý koronavirový úder. Index PX se začal propadat už 20. února, kdy v České republice ještě nebyly potvrzeny žádné případy koronavirové nákazy, ale Itálie již s infekcí bojovala. Evropa se tak během několika málo následujících týdnů stala ohniskem pandemie.

Index PX během jednoho měsíce oslabil z přibližně 1100 na 690 bodů, kde dosáhl svého letošního dna. Přišel tak o téměř 40 procent své hodnoty. Mezi hlavními akciovými tituly bychom nenašli žádný, který by během nejsilnější koronavirové epizody posiloval. Prakticky všechny zaznamenaly pokles řádově v desítkách procent. Krátce poté se ale situace začala stabilizovat a akcie na hlavním pražské trhu se obracely k opatrnému růstu.

Avast
Akcie českého a zároveň světoznámého výrobce antivirových programů ztratily během necelého měsíce na přelomu února a března přibližně třetinu své hodnoty. Je ale zajímavé, že výprodeje probíhaly za poměrně nízkých objemů obchodů, které byly zhruba čtvrtinové s obdobím na přelomu ledna a února. Akcie Avastu se odrazily ode dna 18. března, kdy se daly koupit za 81,50 korun. Už o měsíc později umazaly koronavirem způsobené ztráty a překročily hranici 140 korun. 20. července dokonce vystoupaly na nejvyšší letošní hodnotu převyšující 175 korun. V současné době se opět obchodují mírně nad 140 korunami.

ČEZ
Kdo chtěl těsně před nástupem koronavirové krize koupit akcii ČEZ, musel si připravit rovnou pětistovku. Po prvotním pádu na začátku března se hodnota akcií částečně vrátila téměř na 480 korun, avšak poté již došlo k dalšímu poklesu. Akcie ČEZ dosáhly dna 16. března na úrovni pod 360 korunami. Překonání pětisetkorunové hranice došlo 1. července, od té doby se ale už ČEZ obchodoval pod 500 korunami. Aktuální hodnota kolem 465 korun je tak o 20 korun výše než na počátku března.

Erste Group
Akcie rakouské bankovní skupiny pocítily koronavirový pád v poslední únorové dekádě, který pokračoval až do 3. dubna. Akcie tak propadly z 876 na 436 korun, což představuje pokles o více než padesát procent. 8. června pak vystoupaly na téměř 665 korun, aby se pak opět vydaly směrem dolů. V dalších měsících hodnota akcií oscilovala mezi 480 a 570 korunami a teprve v listopadu přišel silnější růst. Aktuální kurs akcie Erste Group se pohybuje mezi 640 a 650 korunami, což je stále přibližně o čtvrtinu méně než před propuknutím koronavirové krize.

Komerční banka
Takřka stejný vývoj jako Erste zaznamenaly i akcie Komerční banky. Výchozí kurs se nacházel mírně pod 800 korunami. Od 20. února do 19. března se však jeho hodnota propadla na 465 korun. Šlo tak o více než 40procentní pokles. Po většinu následujících měsíců se pak hodnota akcií dcery Société Générale pohybovala mezi 480 a 560 korunami. Momentálně se akcie Komerční banky obchodují za 620 až 650 korun. K umazání koronavirové ztráty tak stále asi dvacet procent chybí.

Moneta
Ani bankovní dům Moneta nevybočuje z řady peněžních ústavů, na něž koronavirová pandemie dopadla poměrně tvrdě. Alespoň pokud jde o akcie. Ještě 20. února se Moneta obchodovala za 84 korun, o měsíc později testovala hranici 50 korun za akcii. To představovalo propad o více než 40 procent. Interval mezi 50 a 60 korunami byl pak typický pro vývoj až do začátku listopadu, kdy nastal výrazný obrat směrem vzhůru. Dnes se akcie Monety obchodují nad 65 korunami neboli stále asi o čtvrtinu níže než v polovině letošního února.

O2 ČR
Akcie mobilního operátora O2 ČR prošly koronavirovou krizí se ctí. Patří k těm, jež zaznamenaly jen velmi mírný pokles, a to z 235 korun 19. února na 206 korun o necelý měsíc později. To představuje pokles o necelých 13 procent. Poté následovalo období, které se vyznačovalo častými a poměrně pravidelnými výkyvy. Cena však oscilovala kolem 220 korun a směr akcie nabraly opět až s příchodem listopadu. Dnes se obchodují za bezmála 250 korun za kus, a jsou tak o 5,5 procenta výše než v poslední dekádě února.

Tomáš Kolomazník, analytik BeginCapitalMarkets


Upozornění na rizika: Rozdílové smlouvy jsou komplexní nástroje a v důsledku použití finanční páky jsou spojeny s vysokým rizikem rychlého vzniku finanční ztráty. U 76.44 % účtů retailových investorů došlo, při obchodování s rozdílovými smlouvami u tohoto poskytovatele, ke vzniku ztráty. Měli byste zvážit, zda rozumíte, jak rozdílové smlouvy fungují, a zda si můžete dovolit vysoké riziko ztráty svých finančních prostředků. Obchodování s pákovými produkty, jako jsou CFD a FX, zahrnuje podstatné riziko ztráty a nemusí být vhodné pro všechny investory. Obchodování s takovými produkty je riskantní a může způsobit ztrátu celého investovaného kapitálu.


Poslední zprávy z rubriky Tiskové zprávy:

30.01.2024  Sodexo Benefity jsou nyní Pluxee Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688