Ruští zabijáci a my? Chyběla pohotová střela, hodnotí Pešán. Se Švédy chytá Hrubec

Foto: FHR.RU

19. prosince 2020, 17:05

Václav Jáchim

Opticky to nevypadalo úplně nejhůř, ale hraje se na góly a ty českým hokejistům chyběly. Zatímco ruská sborná dokázala posílat na Willovu klec bleskově vypálené puky a její hráči před českým brankářem poctivě clonili, reprezentanti se hodně nadřeli, ovšem pokusy bez momentu překvapení neměly šanci na úspěch.

Národní tým se prosadil jen jednou, což v Euro Hockey Tour zpravidla nestačí. Už před závěrečnou nedělní bitvou se Švédy (od 9 hodin SEČ) je jasné, že výběr Filipa Pešána skončí na turnaji Channel One Cup poslední. V souboji s domácím výběrem se našly slušné pasáže, nicméně veškerou snahu kazila finální fáze.

Kde jste viděl hlavní rozdíly mezi výkonem obou soupeřů?
Celý zápas jsme měli velmi silné útočné pásmo, ale chybělo nám to, co nám u prvních dvou inkasovaných branek ukázali Rusové. Tedy pohotová střela schovaná za dobrou clonu hráče na brankovišti. Nám se tohle moc nedařilo. Když jsme se k té hře trošku dostali, soupeř velmi zkušeně využil své šance a zápas vyhrál.

Byly pro vývoj utkání důležitější dva ruské góly v první třetině nebo třetí trefa soupeře, která přišla záhy po startu třetího dějství?
Myslím, že to je padesát na padesát. Ze slušné hry v úvodu utkání jsme najednou ztráceli dva góly, což je samozřejmě pro všechny hráče nepříjemné. Před třetí třetinou jsme udělali nějaké změny v sestavě a snažili se do ní jít s určitým impulsem. S cílem zkusit vyrovnat. Jenže v prvním střídání jsme hnedka dostali gól na 3:1. Tým to pak posunulo o pár pater níž. Obě tyhle věci měly na vývoj utkání asi ten nejdůležitější význam.

Dnes jsme Rusku byli vyrovnaným soupeřem, šancí jsme si vypracovali řadu, gól jsme ale vstřelili jediný a to na body nestačilo... Děkujeme za podporu na dálku! ???

Zveřejnil(a) Česká hokejová reprezentace dne Sobota 19. prosince 2020

Roman Will toho při inkasovaných brankách asi moc neviděl. Měli mu proti clonícím protivníkům víc pomoci hráči v poli?
Pozice to jednoznačně není jednoduchá. Góly si rozebereme. Vím, že tam vždycky chyběla clona. Jestli si Roman mohl kotouče lépe najít nebo nikoli, to nejsem schopen říci. Na opačné straně byl ruský brankář v plné permanenci, ale roli měl jednodušší, jelikož spoustu kotoučů viděl. To se pak chytá lépe.

Čim si vysvětlujete, že se sborná prosadila v koncovce mnohem efektivněji?
Pokud máte tým plný hráčů z KHL, kteří v klubech hrají velké role, je tam rozdíl. U nás se dostávají do šancí kluci z české extraligy, pokud si nalijeme čistého vína, je kvalita soutěží jiná. Neříkám, že diametrálně, ale tohle tempo, blokování střel, dosahování hokejkou a podobně je jiné než v extralize. Nechci být alibistický, ovšem i v závěru zápasu bylo vidět, že v šancích jsme kotouč malinko déle přidrželi. Soupeř byl velmi rychlý, aktivní, zkušený. Střílel pod nohama. Nebyla náhoda, že nám dal góly.

Znovu se nedařila vhazování. Lze tuto činnost během turnaje zásadněji vylepšit?
Moc ne. K tomu ještě má Sedlák zranění v horní části těla, přitom je to skoro jediný ryzí centr v týmu. Hodně jsem spoléhal na Robina Hanzla, který se omluvil těsně před turnajem. Vhazování se nedá naučit, ale snažíme se pracovat na mechanismech, aby bully byly aspoň vyrovnané padesát na padesát a my pak mohli zabojovat o kotouče, které nejsou čistě prohrané.

Dneska to na Rusko nestačilo, Česká hokejová reprezentace tak na vítězství na Channel One Cupu stále čeká ??

Zveřejnil(a) Hokej dne Sobota 19. prosince 2020

Hráčům na vhazování nepomáhají ani pravidla. Pokud dotyčný udělá chybu, hned přichází varování a hrozba dvouminutového trestu. Odráží se to na špatné úspěšnosti českého týmu?
Vliv má spíš to, že ti kluci nejsou skuteční centři. V klubech na vhazování sice někdy jdou, ale centra rozhodčí ani nenapomene, protože bully v uvozovkách umí hrát. Kdežto ti, kteří na ně chodí méně a nejsou ryzí centři, hrají vhazování možná technicky hůř. Po prvním napomenutí už si hlídají, aby nedostali dvě minuty.

Když jste zmínil Lukáše Sedláka – dlouho nebylo jasné, zda nastoupí. Kdy padlo rozhodnutí?
Ráno jsme ještě nevěděli, na rozbruslení zkoušel trénovat. Šel na led s kluky, kteří nehráli, a pak se rozhodl, že do zápasů půjde. Patřil k našim nejlepším hráčům.

Platí, že v neděli proti Švédsku bude chytat Hrubec?
Platí. Šimon půjde do brány a zapojíme kluky, kteří se do prvních dvou zápasů moc nedostali. Dáme jim větší šanci.

Foto: fhr.ru

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz