Karel Barták: Vlády Maďarska a Polska postavily EU, a zejména Německo, před politické dilema

19. prosinec 2020

Evropský parlament schválil v předvánočním týdnu sedmiletý rozpočet EU a fond obnovy, dohromady v hodnotě 1,82 bilionu eur.

Schválil také související nařízení, kterým se zavádí podmíněnost čerpání evropských peněz dodržováním vlády práva. Posvětil tak předchozí politické rozhodnutí Evropské rady.

Čtěte také

Formálně bude tedy možné od nového roku kdykoli spustit sankční mechanismus proti Maďarsku nebo Polsku, protože politické usnesení o možnosti odkladu do rozhodnutí Evropského soudního dvora není součástí nové legislativy. V praxi to ale nepůjde, a pokud ano, tak jen teoreticky.

Vlády Maďarska a Polska způsobily letos v Evropské unii hluboký rozkol, nebezpečný pro její soudržnost a akceschopnost. Je to zajisté důsledek pokračujícího sklouzávání vládní politiky v obou zemích k nedemokratickým praktikám, ale také dlouhodobé tolerance tohoto trendu ze strany zbytku EU, a zejména Německa – nejen jako nejsilnějšího a nejvlivnějšího členského státu, ale také nejdůležitějšího hospodářského a obchodního partnera obou zemí.

Rozpoznat včas autoritářské tendence

Čtěte také

Po předchozích bezzubých pokusech zjednat nápravu, ze kterých si vládci v Budapešti a Varšavě pramálo dělali, navrhla Evropská komise podmínit dodržováním pravidel právního státu příjmy z evropské pokladnice. Tady už šlo do tuhého a Maďarsko a Polsko pohrozily vetem, pokusily se tedy vydírat všechny ostatní. Výsledkem byl klasický kompromis, který sankční mechanismus sice zavádí, jeho použití ale ztěžuje a oddaluje.  

EU tedy vůči oběma kverulantským zemím přitvrdila, ale zase ne tak moc. Bruselská plichta umožnila premiérům Viktoru Orbánovi a Mateuszi Morawieckému po návratu domů oslavovat vítězství, nafouknuté věrnými a zmanipulovanými sdělovacími prostředky. Ve skutečnosti nebyl k oslavám žádný důvod. Epizoda jen urychlila izolaci obou režimů.

Morawiecki, jeho šéf a mentor Jaroslaw Kaczynski, ale zejména maďarský Viktor Orbán jsou dnes v Evropě špatně snášenými politiky. Míra tolerance se snižuje. I v Česku se na jejich stranu z ústavních činitelů postavil pouze prezident Miloš Zeman.

Čtěte také

Navzdory pragmatickému a zřejmě dočasnému spojenectví je realita v obou zemích dost odlišná. Polská vládní strana Právo a spravedlnost se opírá o tradiční konzervativní hodnoty spojované s katolickou církví. Její popularita ve společnosti klesá a udržení u moci je nejisté.

Orbán naopak nemá žádnou ideologii, i když se také rád ohání křesťanstvím. Jeho přechod k „neliberální demokracii“ doprovází zejména ovládnutí médií a klíčových sfér společenského života, vypjatý nacionalismus a obludné obohacování jeho rodiny a přátel, mimo jiné z evropských peněz.

Současná okleštěná demokracie v Polsku, a zejména v Maďarsku je tedy dílem tamních vládců, ale také důsledkem neschopnosti Evropské unie, a zejména Německa, včas rozpoznat autoritářské tendence a pokusit se jim účinně čelit. Naopak – Evropská lidová strana, ve které hrají přim němečtí křesťanští demokraté, stále ještě nevyloučila maďarský Fidesz ze svých řad. Západní politikové neočekávali, že Orbán zajde na cestě ke své „neliberální demokracii“ až tak daleko, ale dnes už to vědí.

Karel Barták

Váhání se vysvětluje historickou zátěží i zájmy německého byznysu, který v obou zemích hodně investoval a nepřeje si nějaké zhoršování vztahů. Tento argument se ale dá také otočit – právě proto, že má Německo v Polsku a v Maďarsku (zajisté jako v Česku) značný ekonomický vliv, mělo by také být nejlépe schopno účinně nabádat místní vladaře ke korekci nedemokratických tendencí. Zatím se tak neděje.

Autor je bývalý zpravodaj ČTK v Bruselu

autor: Karel Barták
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.