https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tuzemsti-pestitele-rocne-vyprodukuji-dva-miliony-vanocnich-hvezd
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tuzemští pěstitelé ročně vyprodukují dva miliony vánočních hvězd

20.12.2020 00:35 | OLOMOUC (ČTK)
Češi ročně za vánoční hvězdy utratí několik desítek milionů korun.
Češi ročně za vánoční hvězdy utratí několik desítek milionů korun.
Dva miliony vánočních hvězd vyprodukují ročně tuzemští pěstitelé, kteří většinu těchto okrasných květin prodají v tuzemsku a jen malou část exportují na Slovensko. Největší poptávka je v závěru roku tradičně po červené vánoční hvězdě, v posledních letech ale mnohé české domácnosti v adventním období zdobí i její bílá varianta. Letos začátek prodeje vánočních hvězd poznamenala pandemie nového koronaviru a uzavření hobbymarketů, obchodníci ale výpadek zřejmě doženou. ČTK to řekl předseda Svazu květinářů a floristů ČR (SKF) Jiří Horák.
 

"Naši členové ročně vypěstují zhruba milion vánočních hvězd, což může být přibližně polovina tuzemské produkce," uvedl Horák. Čeští pěstitelé ročně vyvezou 200 000 až 300 000 vánočních hvězd na Slovensko, naopak do Česka je dovážen přibližně milion těchto květin z Nizozemska a Německa. Češi ročně za vánoční hvězdy utratí několik desítek milionů korun. "Nejvíce se tradičně prodává jednokvětá varianta v květináči o průměru 11 centimetrů. Její prodejní cena se v obchodech pohybuje od 50 do 60 korun. V posledních letech ale roste prodej větších velikostí, hlavně vícekvěté vánoční hvězdy v květináči, který má průměr 12 až 13 centimetrů. Její prodejní cena je 80 až 100 korun," řekl Horák.

Sezona prodeje vánočních hvězd letos v závěru podzimu začala kvůli vládním opatřením později a rozbíhala se pomaleji než v minulých letech. "Momentálně prodej vrcholí a bude probíhat až do posledních předvánočních dní. Prodej v posledních dnech vypadá dobře a zdá se, že se podaří téměř celou produkci na našem trhu uplatnit a případné ztráty pěstitelů nebudou velké," řekl místopředseda SKF Petr Nachlinger. Trendem posledních let je podle Nachlingera mírně zvýšená poptávka po bílé variantě vánoční hvězdy. Zatímco dříve se bílá vánoční hvězda na celkovém počtu prodaných kusů podílela dvěma procenty, tak nyní zhruba pěti procenty.

SKF sdružuje přední tuzemské pěstitele květin, floristy, obchodníky s květinami a pomocným materiálem, odborné zahradnické školy, výzkumný ústav i provozovatele botanických zahrad. Svaz každoročně pořádá společně se Střední zahradnickou a zemědělskou školou Antonína Emanuela Komerse v Děčíně floristickou soutěž Děčínská kotva. "Příští rok se v děčínské škole od 12. do 13. května uskuteční její jubilejní 50. ročník. Bude také součástí oslav vzniku našeho svazu, který byl založen v roce 1991," dodal Horák.


reklama

 
Petr Běhal
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist