Móda a krása

20. prosince 2020 05:30

8 nejkrásnějších princezen z našich pohádek: Věděli jste o nich tyto zajímavosti?

Skoro každá malá slečna by se alespoň na chvilku ráda stala pohádkovou princeznou. Přeci jen, holky s modrou krví jsou krásné, žijí na velkém zámku, mají služebnictvo, a nakonec si vezmou udatného prince či chytrého a pracovitého Honzu. Těchto 8 princezen je podle naší redakce nekrásnějších. Každá z nich je navíc úplně jiná. Věděli jste o nich tyto zajímavosti?

Popelka a Tři oříšky pro Popelku

Pohádka o skromné dívce celé umouněné od popela zdobí naše štědrovečerní tabule již skoro padesát let. Libuše Šafránková je krásnou ženou i po mnoha letech od natáčení legendárního snímku a role skromné Popelky jí perfektně sedla.

3 zajímavosti o Popelce

  • Libuše Šafránková měla v době natáčení 53 centimetrů v pase.
  • Libuše Šafránková se nad filmovou rolí Popelky dlouho rozmýšlela. Dávala přednost divadlu .
  • Původně měla hrát Popelku herečka Jana Preissová, ale byla v pokročilém stádiu těhotenství.

Dorotka a Anděl Páně

Zuzana Kajnarová ztvárnila krásnou služebnou na zámku v pohádce vznikající na počátku 21. století. Počin Jiřího Stracha se řadí mezi nejlepší české pohádky všech dob a tomuto tvrzení rozhodně dáváme v redakci za pravdu. Dorotka se s modrou krví nenarodila, ale princeznu z ní udělá Maxmilián, který se nejprve musí napravit. Je to totiž celkem kvítek.

3 zajímavosti o pohádce Anděl páně

  • Točilo se v Kašperských horách na hradě Kašperk, na Křivoklátě, v Českém Šternberku, kostele sv. Mořice v obci Annín, na Kvildě a Špičáku.
  • Režisér Jiří Strach se při natáčení pohádky na Šumavě seznámil se svou budoucí manželkou Magdalenou Stupkovou.
  • Ve filmu si zahrál i syn Ivana Trojana, tehdy čtyřletý Josef Trojan.

Krasomila a Pyšná princezna

Alena Vránová je jednou z nejslavnějších českých princezen. Zpočátku namyšlenou šlechtičnu změní láska k obyčejně neobyčejnému zahradníkovi, který vlastně zahradníkem vůbec není. Spolu dokonce utekli a krásná princezna musela čelit životu prostých lidí.

3 zajímavosti o Krasomile

  • Představitelka princezny Alena Vránová a princ Vladimír Ráž se do sebe při natáčení opravdu zamilovali, a dokonce se vzali. Jejich vzájemná touha však čelila několika překážkám.
  • Alena Vránová se v roce 1997 na filmovém festivalu v Karlových Varech stala nejoblíbenější pohádkovou princeznou.
  • Scéna, kde princezna Krasomila hází míč přes bránu, je natočena na zámku Hluboká, ale Miroslav jej ve skutečnosti chytí až v Třeboni.

Štěpánka a Čertova nevěsta

Eva Josefínová se řadí k novodobím princeznám a krása jí, stejně jako slavným předchůdkyním, rozhodně nechybí. Tak trochu čertovská princezna nemá o nápadníky nouzi. Nakonec se zamiluje do prince z vedlejšího království. Cesta za jejich láskou však není procházkou v růžové zahradě.

3 zajímavosti o pohádce Čertova nevěsta

  • První scénář k pohádce byl napsán 15 let před jejím ztvárněním.
  • Eva Josefíková, ani Václav Šanda neuměli jezdit na koni, před natáčením museli absolvovat intenzivní čtyřtýdenní trénink.
  • Interiér mlýna nechala produkce postavit v barrandovských ateliérech.

Maruška a Byl Jednou jeden král

Hvězdně obsazená pohádka je klenotem české kinematografie. Milena Dvorská byla od roku 1952 oblíbenou princeznou, kterou milovaly davy lidí. Její dvě sestry se takového úspěchu nedočkaly. Přeci jen, Maruška z nich byla nejchytřejší a svého otce milovala jako sůl.

3 zajímavosti o Marušce

  • Mileně Dvorské bylo v době natáčení teprve 15 let.
  • Na kamerových zkouškách měla na sobě Milena Dvorská šaty z Pyšné princezny.
  • Marie Dvorská se údajně k roli dostala tak, že požádala Jana Wericha o podpis.

Lada a Princezna se zlatou hvězdou

Oblíbená klasická česká pohádka nesmí chybět žádný rok na vánoční svátky. Však, kdo by nechtěl koukat, jak dobro zvítězí nad zlem, na čistou lásku a napínavý příběh o princezně utečence. Princeznu si zahrála Marie Kyselková a charismatického prince Josef Zíma. Dvojice, která spolu na plátně fungovala velmi naivním a laskavým dojmem milují čeští diváci dodnes.

3 zajímavosti o Ladě

  • Původně dostala Marie Kyselková jen malou roli. Ale těsně před natáčením onemocněla herečka hlavní role Miriam Hynková a tak se Martin Frič rozhodl právě pro Marie Kyselkovou.
  • Marie Kyselková (Lada) byla v době natáčení těhotná.
  • Přilepená hvězda na čele princezny natropila herečce nemalé problémy. Měla z ní podrážděnou kůži.

Aneta a Peklo s princeznou

Princezna Aneta, kterou ztvárnila Tereza Voříšková, se zkrátka nechce vdávat za prince, kterému byla jako dítě přislíbená. Navíc, princ Jeroným není žádný šikula a ochránce. Porušení královského slibu o sňatku by znamenalo pro otce Anety válku. Král proto vymyslí lest, která se mu však vymkne pěkně z rukou.

3 zajímavosti o pohádce Peklo s princeznou

  • Některé kostýmy vážily až sedm kilogramů.
  • V pozadí na stěně pekla je možné zahlédnout obrazy se slavnými čerty české filmografie
  • Autor scénáře Miroslav Buberle zemřel v sobotu 6. června 2009 – v den, kdy Peklo s princeznou získalo na zlínském filmovém festivalu dvě divácké ceny.

Eliška a Princezna ze mlejna

Sice nekorunovaná bez modré krve, ale o to krásnější je princezna Eliška v podání Andrey Černé. Nechybí v ní ani vodník s čertem a boj o pravou lásku. Jindřich si ale hned na začátku tohoto kouzelného příběhu musí určit priority a nehledat lásku v urozenosti a zlatě.

3 zajímavosti o pohádce Princezna ze mlejna

  • Andrea Černá měla při natáčení prvního i druhého dílu paruku.
  • Mlýn, který se ve filmu objeví, byl postaven z polystyrenu a kartonu.
  • Režisér Zdeněk Troška si Andreu Černou našel přímo na konzervatoři a roli ji dal hned.

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 3. 2024

Jste nadaní způsobem, o kterém ani nevíte, Berani. Dnes možná tento dar nečekaně odhalíte. Možná si na okraj vzkazu pro přítele načmáráte hloupou kresbu. Její zkoumání odhalí nápad, který by se hodil na ilustraci dětské knížky. Možná jsou i jiné věci, které byste mohli ve svém životě dělat. Prozkoumejte další možnosti na internetu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.