Kostelík málem zanikl, objevené malby ho povýšily na cennou památku

  8:24
V kostele sv. Mikuláše v Nepomyšli na Lounsku restaurátoři dokončují opravu rozsáhlé středověké malířské výzdoby, která tu byla před časem odhalena. Podle odborníků povýšila donedávna nenápadný kostelík mezi nejvýznamnější sakrální památky na východním úpatí Doupovských hor.

„Odkryté a zrestaurované nástěnné malby z poloviny 14. století a poslední třetiny 15. století jsou významným dokladem nástěnného malířství nejen na regionální úrovni. Svým ikonografickým konceptem odkazují ke středověkému způsobu výzdoby sakrálního prostoru. I kvalitou provedení jsou malby významným dokladem středověkého nástěnného malířství na severozápadě Čech,“ popsal objev restaurátor Michal Šelemba.

Cenné nástěnné malby byly objeveny před šesti lety, kdy v kostele proběhl restaurátorský průzkum interiérových omítek, zda se pod nimi něco neukrývá. Poodhalil stopy malířské výzdoby. Následovalo její odkrytí a restaurování.

„Nejvýznamnější objevy se nacházejí v lodi kostela, kde se dochoval v poměrně kompaktní podobě na severní stěně pašijový cyklus. Na východní stěně při triumfálním oblouku je výjev Umučení 10 tisíc rytířů a fragmenty dalších světských postav. Po pravé straně vítězného oblouku je výjev sv. Jiřího bojujícího s drakem. A na stěně jižní je rozměrná a dobře dochovaná postava svatého Kryštofa,“ popisuje Šelemba.

V presbytáři navíc byly odhaleny fragmenty malby z nejstaršího období kostela po roce 1350, jež zobrazují světce umístěné mezi okny, na jižní stěně fragmenty mariánského cyklu datované do druhé půle 15. století a mnoho dalších postav. A restaurátoři objevili i několik zazděných architektonických prvků.

Kostel sv. Mikuláše

  • Stojí na návsi obce Nepomyšl a je datován do poloviny 14. století. V první polovině 18. století byl upraven v barokním slohu.
  • Římskokatolická církev v roce 2011 převedla kostel na Nepomyšl. O několik měsíců později začala obec s jeho opravou.
  • Odkryté nástěnné malby jsou z poloviny 14. století a poslední třetiny 15. století. Odhalil je restaurátorský průzkum interiérových omítek před šesti lety. Za jejich restaurování dala obec 2 miliony korun.  

Zrestaurován byl i štukový barokní nástavec neboli retabulum hlavního oltáře z roku 1710 včetně oltářního obrazu Ludvíka Kohla. Obraz s výjevem sv. Mikuláše, který podává třem dívkám zlaté koule, je zatím uložen mimo kostel a do oltáře bude vrácen až po dokončení opravy kostela.

Před lety kostelu hrozil zánik. Dlouhá desetiletí chátral, až byl roku 2007 kvůli havarijnímu stavu uzavřen. Popraskaná a rozpadající se fasáda, bortící se stropy, drolící se štuková výzdoba, dřevěné prvky napadené škůdci. Tak před lety vypadal. Městys se rozhodl ho zachránit a s církví se dohodl na převodu do majetku obce, k němuž došlo před devíti lety. Opravy začaly v roce 2012.

„Musím poděkovat zastupitelstvu, že ačkoli zaznívaly i hlasy, že by se měl kostel zbourat, souhlasili s jeho záchranou jako kulturního dědictví,“ říká starosta Josef Lněníček. Rekonstrukce kostela probíhala ve dvou etapách. 

V první se jednalo zejména o opravu krovu, střechy a částí konstrukcí napadených dřevokaznými houbami a hmyzem. To bylo nutné především k vyřešení havarijního stavu a zajištění statiky. „První etapa zahrnovala i restaurování stropní štukové výzdoby v interiéru,“ doplnil Lněníček s tím, že tato část oprav stála zhruba 5 milionů a obci se na to podařilo získat dotaci. Druhá etapa za 1,5 milionu zahrnovala opravu fasády, kamenných prvků, odvodnění a uzavření oken, aby dovnitř nelétali ptáci.

Další dva miliony pak stálo samotné restaurování maleb. Tyto práce už obec financovala z vlastních zdrojů. Opravy budou pokračovat ještě příští rok. „Chceme dokončit restaurování vnitřních omítek, opravit podlahu v lodi kostela a vrátit zpět původní lavice. Do budoucna počítáme i s varhanami,“ podotkl Lněníček.

Až stavební práce skončí, chce se výsledkem obec pochlubit a lákat do něj kromě místních i turisty. Kostel by měl být přístupný pro prohlídky a konat by se tam měly i různé kulturní a společenské akce.