Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Javor mezi jabloněmi v Aleji dobra v Goralii: Připomíná ty, kteří onemocněli koronavirem

Autor: jag - 
20. prosince 2020
09:10

S dobou, kdy jsou kvůli koronaviru omezená nejrůznější setkání a lidem to na náladě nepřidá, se po svém vypořádávají třeba na severu Moravy. Zasadili tu javor do Aleje dobra, případně tančí.

Javor dostal místo v Aleji dobra nad Hrádkem na Frýdecko-Místecku, kde se předchozí roky vysazovaly jabloně na počest těm, kteří něco udělali pro druhé. „Věříme, že tento houževnatý strom dodá nemocným lidem sílu,“ přeje si Jaroslav Rychtárek, který bydlí opodál.

S nápadem - alespoň symbolicky vzdát hold nemocným koronavirem - přišla Jaroslavova manželka Anna z Chaty Hrádek, stejně jako před lety vymyslela Alej dobra.

„K myšlence pojmout letošní sázení jinak jsme dospěli se zástupci obce. Vyrábí se i cedule s nápisem »Viru navzdory«. Pověsíme ji na javor,“ zmínil Jaroslav.

Jeho žena ještě upřesnila poselství celé Aleje dobra. „Až jednou stromy dorostou, jablko si z nich může utrhnout každý, kdo půjde kolem. Věřím, že když ho sní, bude o něco lepší,“ říká Rychtárková.

Stromy z Goralie

Před šesti lety vzali starostové 16 obcí na Jablunkovsku a Třinecku do ruky rýče a v Aleji dobra zasadili prvních 16 starých odrůd jabloní. Každý strom tak reprezentuje jednu z obcí Goralie, jak se oblasti na východě říká.

Od vzniku Aleje dobra v ní každý rok nějaká jabloň se jménem konkrétního člověka přibude. Pro obětavé místní lidi, pro umělce či sportovce, kteří oblast reprezentují, a podobně. Ve spodní části aleje stojí zvonička sv. Isidora, patrona zemědělců a dobré úrody, či ochránce proti suchu.

Proti koronaviru tančí

Jak si zpříjemnit čas v době koronaviru, vymysleli také lidé z Oder na Novojičínsku. Přes dvacet se jich sešlo venku, aby si společně zatančili africký hit - taneční píseň Jerusalemu.

„Někteří trénovali doma, jiní se přidali až přímo na akci na tanečním parketu před hasičárnou,“ říká Renata Ballerová. Pár nadšenců dorazilo i ze sousedních obcí.

„Bylo to super. Hodně jsme se nasmáli. Je škoda, že kvůli covidu nemohla spousta lidí, kteří se hlásili, přijít. Buď jsou v karanténě, nebo nemocní,“ dodala Ballerová s tím, že si taneček dali třikrát.

Video  Tanec před hasičárnou  - Jana Gartnerová
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa