Scénář třetího Bournea byl trapas, který by se neprodal ani na eBayi

Scénář třetího Bournea byl trapas, který by se neprodal ani na eBayi
Jason Bourne | Universal Pictures
O důvod se Matt Damon podělil v rozhovoru pro magazín GQ - a nebyl jím nikdo jiný než vrchní scenárista filmu Tony Gilroy. Studio Universal podle všeho nabídlo Gilroyovi perfektní nabídku: nekřesťanskou finanční odměnu za pouhý náčrt scénáře. Ani s ním si ale prý hlavu moc nelámal.
Nejlepší akční filmy všech dob. Jak zabodovali Češi?
Téma19. 11. 2017
Nejlepší akční filmy všech dob. Jak zabodovali Češi?
"Je to vlastně chyba studia, že se do této pozice dostalo," řekl Damon, "Neviním Tonyho za to, že sebral kupu peněz a odevzdal to, co odevzdal. Vadí mi, že to bylo doslova nečitelné. Takovýmhle kouskem by měla končit kariéra. Kdybych to dal na eBay, už by si ani neškrtnul. Je to osobní trapas."
Ostatně již natáčení třetího dílu série, Bourneovo ultimátum (2007), proslulo svojí hektičností. To, že se muselo přepisovat přímo na place, vešlo ve všeobecnou známost. Režisér Paul Greengrass nasadil hned několik záložních scenáristů, mezi nimiž vyčníval především George Nolfi.
"Měli jsme sakra štěstí, že s námi byl George Nolfi každý den natáčení. Zatímco já jsem poskakoval mezi střechami, on sepisoval scénář doslova na příští den. Museli jsme upravovat věci na místě. Rozhodně bych takhle na filmové škole natáčení nevyučoval, ale Paulovi to fungovalo."
Matt Damon
Matt Damon