Herečka Stella Májová se narodila 19. července 1923 v Havlíčkově Brodě pod jménem Stella Weingärtnerová. Již od dětství projevovala svůj herecký a taneční talent, a proto se nikdo ani nedivil, když během studií na gymnáziu začala hrát s místními ochotníky. Následně se přihlásila ke zkouškám na konzervatoř, kam se díky svému talentu pochopitelně dostala.

V lavicích se ale dlouho nezdržela. Krátce po přijetí jí totiž byla nabídnuta její vůbec první role v připravovaném filmu Příklady táhnou. Stejně tak se začala objevovat na divadelních prknech. Nedlouho po startu kariéry si také změnila příjmení a až do své smrti vystupovala pod pseudonymem Májová. Rodné příjmení herečka podle webu NašeHvězdy.cz považovala za moc dlouhé a špatně se vyslovovalo, druhým důvodem byla pohnutá doba roku 1939, kdy své typicky německé příjmení považovala za absolutně nevhodné.

Známé osobnosti i diváci krásné Stelle předvídali zářivou budoucnost, které se herečka také dočkala. Alespoň co se profesního života týče. V tom osobním zažívala bolest a trápení. Ve čtyřicátých letech se seznámila s pozounistou Janem Čížkem. Zamilovaná dvojice plánovala společnou budoucnost, do které však zasáhla krutá ruka osudu. O svého snoubence Stella přišla v roce 1944, kdy zemřel na tuberkulózu.

Možná i proto se Stella natolik upnula na svou práci, do které dávala naprosto vše. Prožívala velké zoufalství, a tak doufala, že ji práce vytáhne z nekonečné mizérie. Její pracovní nasazení však přinášelo ovoce a herečka sklízela jeden úspěch za druhým, a to nejen na divadelních prknech, ale i před kamerou. Mezi nejznámější filmy, které herečka natočila, patří Princezna se zlatou hvězdou, Byl jednou jeden král, Anděl na horách, Zítra to roztočíme, drahoušku! nebo Pane, vy jste vdova!. Její soukromý živit byl podstatně chudší.

Stella Májová byla dlouhá léta opuštěná. Neměla moc přátel a se smrtí svého snoubence se roky srovnávala. Nakonec však přece jen našla svou spřízněnou duši a znovu se zamilovala. Partnera však potkala relativně pozdě.

Stella Májová za sebou zanechala nesmazatelnou stopu a její role navždy zůstanou nesmrtelné. Naposledy vydechla v listopadu 2009.