Pokud chcete letos vyzkoušet trochu netradiční vánoční recepty, Forbes je v tom s vámi i pro vás. Oslovili jsme slavné šéfkuchaře, jako je Zdeněk Pohlreich, František Skopec, Iveta Fabešová, Jan Punčochář, Roman Vaněk,  Oldřich Sahajdák, Martin Štangl či Přemek Forejt.

Ti všichni nám dali tipy na netradiční vánoční jídla. Jeden recept každý den, až do toho Štědrého.

Možná nejznámější česká cukrářka, kterou proslavila televizní soutěž Na nože, a svá sladká díla tvoří pod značkou IF, přispěla do sbírky netradičních vánočních pokrmů receptem na své tartaletky.

Co letos místo pěti druhů klasického cukroví vyzkoušet něco mnohem zajímavějšího, co okouzlí rodinu i přátele?

„Tyhle koláčky jsou oblíbené u všech, kteří tvrdí, že nemají příliš rádi sladké. Zkaramelizované banány s dobrým rumem a doplněné o krém z hořké čokolády je zaručená kombinace pro všechny nevěřící,“ říká o nich Fabešová.

Ilustrace: Jan Juhaniak

Korpus na tartaletky

• 85 g moučkového cukru
• 25 g mandlové mouky
• 2 g soli
• 230 g hladké mouky
• 130 g studeného másla
• 30 g vajec

  1. Všechny sypké ingredience smíchejte a prosejte.
  2. Přidejte na kostičky nakrájené studené máslo a rukama vytvořte drobenku.
  3. Přidejte vejce, rychle těsto zamíchejte a dejte minimálně na hodinu vychladit do lednice.
  4. Pracovní plochu zlehka posypte moukou. Těsto válečkem rozvalujte a postupně těstem otáčejte, aby bylo všude stejně vysoké. Ideálně na tloušťku 3 mm.
  5. Vykrojte dno tartaletek formičkami o průměru 8 cm.
  6. Ze zbytku těsta vykrojte pruhy o trochu širší, než je kraj vašich formiček.
  7. Pruhy dejte do formiček, boky přitlačte k vnitřní stěně formy a ke dnu tartaletky.
  8. Nožem seřízněte přečnívající část těsta tak, aby bylo zarovnané s okrajem formičky, a dno propíchejte vidličkou. Plech vyložte pečicím papírem, vyskládejte na něj tartaletky a dejte vychladit na 30 minut do lednice.
  9. Tartaletky pečte při teplotě 160 °C přibližně 15 minut.

Flambované banány

• 300 g čerstvých banánů
• 15 g hnědého cukru
• 75 g tmavého rumu
• 30 g cukru krupice

Čokoládová poleva

• 250 g smetany ke šlehání (min. 33%)
• 250 g hořké čokolády (min. 55%)

Dekorace

• sušené banány
• sněhové pusinky
• lískové ořechy

Švýcarský meringue

• 300 g cukru krupice
• 150 g bílků

  1. Banány oloupejte, nakrájejte na kolečka a dejte do hrnce s hnědým cukrem. Zahřejte, pozvolna míchejte a jakmile zkaramelizují, přidejte k nim rum. Přisypte k banánům cukr krupici. Vařte po dobu 1 minuty. Směs ihned rovnoměrně rozdělte do připravených tartaletek. Dejte alespoň na hodinu do lednice.
  2. Smetanu a nalámanou čokoládu dejte do hrnce, zahřejte a rozpusťte. Cukrářský sáček naplňte polevou a na špičce ho ustřihněte tak, aby vznikla malá dírka. Tartaletky naplňte připravenou polevou a dejte vychladit.
  3. Cukr a bílky smíchejte v míse a zahřejte nad vodní lázní (tzn. mísu dejte nad hrnec s horkou vodou tak, aby se miska nedotýkala vody), dokud nedosáhnou teploty 55 °C. Přendejte do mixéru, vyšlehejte tuhý sníh a pomocí cukrářského sáčku s hladkou špičkou o průměru 50 mm nastříkejte na plech s pečicím papírem pusinky. Pečte v předehřáté troubě na 85 °C asi 2 hodiny.
  4. Dozdobte sušenými banány, sněhovými pusinkami a lískovými ořechy.

Knihu s dalšími recepty můžete najít v nabídce nakladatelství Sevruga.