BK MLADÁ BOLESLAV

Předvánoční dvojzápas. Bruslaři přivítají Zlín a České Budějovice

20. 12. 2020
Autor: Vojtěch Tůma
M l . B o l . - Mladoboleslavští hokejisté odcestovali do Hradce Králové bez dvou reprezentantů, Davida Šťastného a Adama Zbořila, chyběl také kapitán Martin Ševc. I bez svých opor ale podali velice dobrý, bojovný výkon a po vítězství 4:3 uspěli v devátém z posledních deseti zápasů. Před Vánoci čeká svěřence trenérů Rulíka a Patery domácí dvojzápas proti dvěma tabulkově nejhůře postaveným týmům Tipsport extraligy. V pondělí 21. prosince dorazí do ŠKOENERGO Arény hokejisté Zlína (17:30), o den později Bruslaři před kamerami České televize vyzvou České Budějovice (17:20). Přímé přenosy z obou zápasů můžete opět sledovat prostřednictvím Hokejka TV.

Zlín drží hlavně brankáři, odejde Honejsek?

Berany stále trápí zranění několika důležitých opor. Trenér Robert Svoboda se nemůže opřít třeba o útočníky Tomáše Fořta, Jana Dufka nebo Štěpána Fryšaru, poslední tři zápasy vynechal také brankář Libor Kašík. Vedení klubu proto muselo sáhnout k doplnění kádru. Kromě fungující spolupráce s Přerovem si Zlín z Jihlavy vypůjčil Michala Poletína a na měsíční zkoušku přivedl Lukáše Vopelku, který se v této sezoně neprosadil v Českých Budějovicích. Druhý jmenovaný se ševcům zatím vyplácí a drží si průměr bodu na zápas. Otazníky naopak visí nad budoucností Antonína Honejska. Ve spojení s nejproduktivnějším hráčem Beranů se už několik týdnů hovoří o odchodu do Pardubic. Mně Tonda řekl z očí do očí, že minimálně do Nového roku zůstane," uvedl Svoboda.

Ani Honejskových sedmnáct bodů zatím nestačí k tomu, aby žluto-modří odstartovali nějakou vítěznou šňůru. Dvě utkání za sebou zvládli v tomto ročníku pouze jednou, ovšem i tak vykazují alespoň mírné zlepšení. Tři z celkového počtu sedmi výher zaznamenal aktuálně třináctý tým extraligové tabulky právě v prosinci. Na druhou stranu je třeba podotknout, že před reprezentační přestávkou odehráli Svobodovi svěřenci čtyři domácí klání v řadě. A s pouhopouhými třemi body určitě nemohli být spokojeni. „Nacházíme se ve střelecké krizi. Nedáváme góly, když tam šance jsou, nevyřešíme je dobře. Většinou dostaneme první gól, který nás dostane do kolen. Dostáváme se pod tlak, platíme za vlastní chyby," ulevil si kapitán Tomáš Žižka.

Domácí bídu prolomili Berani překvapivě proti třetí Plzni, kterou přetlačili těsně 2:1. Ubojované, byla na nás velká tíha, poslední zápasy jsme hráli špatně, ale kluci se ze sebe vydali. Moc krásy tam nebylo, ale makali jsme nadoraz, měli jsme i trochu štěstí a vyhráli jsme," zhodnotil utkání asistent trenéra Martin Hamrlík. Dobrým výkonem podpořil ševce Daniel Huf, který pochytal osmnáct střel soupeře. Právě s brankáři mohou být ve Zlíně spokojeni. Kašík s Hufem sice chytají za třetí nejhorší defenzivou celé soutěže, ale i tak drží svou úspěšnost zákroků nad jednadevadesáti procenty. Pokroky dělá také třiadvacetiletý obránce Daniel Gazda, který si vysloužil premiérovou pozvánku do národního týmu a oslavil jí gólem proti Švédsku.

Sestavy z posledního utkání

BK Mladá Boleslav: Růžička – Šidlík, Allen, Moravec, Pláněk (A), Bernad, Fillman – Lunter, Zohorna (C), Kotala – Jääskeläinen, Cienciala, Alderson – Flynn, Najman, Kousal – Strnad, Bičevskis, Stránský

PSG Berani Zlín: Huf – Ferenc, Řezníček, Novotný, Žižka (C), Nosek, Hamrlík, Dluhoš –Ondráček, Karafiát, Köhler – Vopelka, Honejsek, Okál (A) – Šlahař, Sedláček, Kubiš (A) – Poletín, Pšurný, Sebera

Statistiky

ŠKOENERGO Aréna | 21. 12. 2020 17:30

BK Mladá Boleslav 6. kolo PSG Berani Zlín
4. místo, 41 bodů umístění 13. místo, 21 bodů
77:51 skóre 49:65
11:4 (Karlovy Vary) nejvyšší výhra 4:1 (Olomouc, ČB)
2:4 (Plzeň, Vítkovice) nejvyšší prohra 3:7 (Mladá Boleslav)
0 utkání bez vstřeleného gólu 3
1 utkání bez inkasovaných gólů 1
13,48 % využití přesilových her 17,50 %
12 góly v přesilových hrách
14
81,82 % ubráněná oslabení 84,85 %
1 góly v oslabeních 2
David Šťastný, 24 bodů
nejproduktivnější hráč Antonín Honejsek, 17 bodů
David Šťastný, 14 branek nejlepší střelec Bedřich Köhler, 6 branek
Radim Zohorna, Martin Ševc,
David Šťastný, 10 asistencí
nejlepší nahrávač Antonín Honejsek, 12 asistencí
David Šťastný,
Radim Zohorna, +19
nejlepší hráč v +/- Dalibor Řezníček, +5
David Cienciala, -2
nejhorší hráč v +/- 4 hráči, -8
Martin Ševc, 60 minut
nejtrestanější hráč Bedřich Köhler, 33 minut
Martin Pláněk,
Martin Ševc, 34 bodů
Radegast index Jakub Ferenc, 48 bodů
Jan Růžička 91,11 %
Gašper Krošelj 89,22 %
úspěšnost brankářů Libor Kašík 91,85 %
Daniel Huf 91,45 %
Jan Růžička 2,18
Gašper Krošelj 2,61
průměr inkasovaných gólů na zápas Daniel Huf 2,66
Libor Kašík 3,03

Motor se musí připravit na loučení s Prospalem

České Budějovice se krčí na posledním místě tabulky. A co hůře, zbytek extraligového pelotonu se jim začíná vzdalovat, třeba třináctý Zlín je napřed už o osm bodů. První vítězství zaznamenali svěřenci Václava Prospala až v jedenáctém zápase, na ledě Vítkovic uspěli poměrem 7:0. Od té doby ale zvládli pouze další dva duely. Na konci listopadu vyhráli 3:2 ve Zlíně a jedenáctého prosince na domácím ledě po výsledku 2:1 v prodloužení překvapili vedoucí Třinec. Právě tento zápas ale možná přijde Motor hodně draho. Vedení klubu nedodrželo nařízení Českého svazu ledního hokeje, když spolu s dlouhodobými partnery vpustilo na stadion i držitele permanentních vstupenek, a navíc nezajistilo jejich umístění v oddělených prostorech s kapacitou nejvýše deset osob. Madetě byla na to konto udělena stotisícová pokuta.

„Podle našeho názoru jsme tak učinili v souladu s pilotním projektem ministerstva zdravotnictví, což jsme ještě diskutovali s příslušnou hygienickou stanicí," nesouhlasil s trestem generální manažer Stanislav Bednařík a podal odvolání. „Pokud by se podobně zachovaly i jiné kluby, které by platná nařízení porušovaly nebo obcházely, obávám se, že na hokej bychom museli na nějaký čas znovu zapomenout,“ reagoval prezident Českého hokeje Tomáš Král.

V Motoru je poslední dobou živo na několika frontách, o velké překvapení se postaral také trenér Prospal: „Nahlásil jsem, že po sezoně končím, ať už to dopadne, jak to dopadne. Ví to vedení, vědí to hráči, nebudu se schovávat a říkat, že ještě nevím. Já už se rozhodl a ulevilo se mi. Ten důvod je rodina, o ničem jiném to není. Mám čtyři děti, které nevidím, nechci být otec a manžel na dálku."

Tento extraligový ročník je nesestupový, ale na posledním místě samozřejmě nechce skončit nikdo. České Budějovice proto na špatné výsledky zareagovaly příchodem několika zkušených posil. Formou střídavých startů pomáhá Jihočechům veterán a dlouholetý tahoun třineckých Ocelářů Martin Adamský. Na měsíční hostování dorazil obránce Vladimír Roth, do konce ledna bude v Motoru působit sparťan Miroslav Forman. „Míra se v posledních zápasech ocitl na hraně sestavy. Motor o něj měl velký zájem, měl by si vybojovat místo v elitních formacích. Věříme, že se tam dobře rozehraje před závěrem základní části,“ uvedl sportovní ředitel Pražanů Petr Ton.

Poslední zápas před reprezentační pauzou byl právě pro Formana velice speciální. Madeta podala v O2 areně bojovný výkon, ale favoritovi nakonec podlehla 1:2. „Zpočátku jsem si to nepřipouštěl a na zápas i kluky se těšil, ale když jsem potom vlezl na led, tak to bylo trošku zvláštní. Však taky v áčku Sparty působím už jedenáctou sezonu a všechny tam skvěle znám," prohlásil třicetiletý útočník.

Trenér Prospal se v hlavním městě musel obejít bez Pavla Pýchy, který obdržel premiérovou pozvánku do národního týmu, a proti Švédům se také střelecky prosadil. Chvíli to trvalo, ale kapitán Motoru a rekordman Chance ligy v počtu bodů získaných obráncem během základní části se mezi hokejovou elitou rozkoukal. Se čtrnácti body vede týmovou produktivitu, mezi beky napříč extraligou si drží čtvrté místo a po konci sezony by mohl být žádaným zbožím. Nastoupí v úterý?

Sestavy z posledního utkání

Madeta Motor České Budějovice: Patera – Vydarený (A), Slováček, Suchánek, Plášil, Lytvynov, Roth – Forman, Venkrbec (C), Doležal – Michnáč, Gilbert, Karabáček – Christov, Jonák, Voženílek – Prokeš

Statistiky

ŠKOENERGO Aréna | 22. 12. 2020 17:20 (ČT)

BK Mladá Boleslav 28. kolo Madeta Motor České Budějovice
4. místo, 41 bodů umístění 14. místo, 13 bodů
77:51 skóre 48:80
11:4 (Karlovy Vary) nejvyšší výhra 7:0 (Vítkovice)
2:4 (Plzeň, Vítkovice) nejvyšší prohra 1:6 (Hradec Králové)
0 utkání bez vstřeleného gólu 0
1 utkání bez inkasovaných gólů 1
13,48 % využití přesilových her 13,76 %
12 góly v přesilových hrách
15
81,82 % ubráněná oslabení 80,37 %
1 góly v oslabeních 0
David Šťastný, 24 bodů
nejproduktivnější hráč Pavel Pýcha, 14 bodů
David Šťastný, 14 branek nejlepší střelec Martin Novák, 5 branek
Radim Zohorna, Martin Ševc,
David Šťastný, 10 asistencí
nejlepší nahrávač Pavel Pýcha, 10 asistencí
David Šťastný,
Radim Zohorna, +19
nejlepší hráč v +/- Jakub Suchánek, +4
David Cienciala, -2
nejhorší hráč v +/- Pavel Pýcha, -10
Martin Ševc, 60 minut
nejtrestanější hráč Roman Přikryl, 49 minut
Martin Pláněk,
Martin Ševc, 34 bodů
Radegast index René Vydarený, 40 bodů
Jan Růžička 91,11 %
Gašper Krošelj 89,22 %
úspěšnost brankářů Jiří Patera 91,02 %
Marek Čiliak 86,56 %
Jan Růžička 2,18
Gašper Krošelj 2,61
průměr inkasovaných gólů na zápas Jiří Patera 2,75
Marek Čiliak 3,95