Láska na druhý či třetí pokus. Těmto pohádkovým dvojicím to jednou nestačilo

Láska na druhý či třetí pokus. Těmto pohádkovým dvojicím to jednou nestačilo
Lotrando a Zubejda - Jiří Strach a Barbora Seidlová | koláž / Česká televize
Ti správní lidé vás mohou inspirovat, nakopnout nebo vám mohou pomoci vytřískat ze sebe maximum a někdy prostě chcete jen pracovat s někým, koho máte rádi, aby to byla zábava. U filmových nebo televizních pohádek to samozřejmě platí také, ovšem je tu ještě jeden aspekt, který je třeba brát na zřetel. Princezny a princové nebo i další hrdinové pohádek většinou bývají mladí, jsou to příběhy pro rodiny nebo dětské diváky a ti mají k mladším lidem většinou blíže než k těm starším. Tvůrci tak musí vybírat vždy z jedné generace herců, v rámci níž je ještě i skupina těch slavných a oblíbených, u nichž je samozřejmě snaha obsadit právě je.
Není tedy divu, že se některé páry sešly při natáčení vícekrát. Mnohdy šlo o náhodu (množství herců omezeno), jindy třeba i o záměr, neboť je mohlo pojit přátelství či láska. Zde jsou herecké páry, které se nám podařilo vypátrat (a páry myšleno v tom smyslu, že se v dané pohádce jeden druhému dvořili, jinak bychom tu těch vzájemných spoluprací měli přemíru):
Michal Dlouhý a Sabina Laurinová - tito dva herci tvořili poměrně dlouho životní pár, to že se několikrát sešli před kamerou tedy není velkým překvapením. Společně natočili tři pohádky. První je jmenuje Usmívat se, prosím z roku 1992, druhou je Modrý pták z roku 1993 a poslední je Ošklivá princezna z roku 1999.
Jiří Strach a Bára Seidlová - neboli Lotrando a Zubejda ze stejnojmenné pohádky Karla Smyczka z roku 1996 se podruhé sešli v pohádce Elixír a Halíbela z roku 2001.
Lotrando a Zubejda
Lotrando a Zubejda
Mario Kubec a Michaela Kuklová si také zahráli zamilovaný pár hned dvakrát. Poprvé v pohádce O zlatém pokladu z roku 1994 a podruhé v pohádce O moudré Sorfarině z roku 1995.
Michal Dlouhý a Kateřina Brožová se poprvé jako pár sešli v roce 1991 v pohádce Princezna Duše a o rok později podruhé u pohádky Jaké vlasy má Zlatovláska.
Michal Dlouhý a Markéta Hrubešová jsou dalším párem se dvěma společnými pohádkami. Poprvé se do sebe "zamilovali" v pohádce O vodníkovi a housličkách z roku 1992 a podruhé o sedm let později v pohádce O princezně z Rimini.
Jan Šťastný a Eva Horká tvořili pár v pohádkách Zlatý copánek (1988) a O kumburské Meluzíně (1995).
Filip Blažek a Lenka Vlasáková si také řekli dvakrát své ano. Poprvé v pohádce Hvězda života z roku 1998 a podruhé v pohádce Ošklivá princezna z roku 1999.
Petr Štěpánek a Jana Preissová se do sebe zamilovali hned ve třech pohádkách. Poprvé se tak stalo v pohádce Mrtvý princ (1971), podruhé v pohádce Magnolia (1972) a naposledy v pohádce Chytrost má děravé šaty (1974).
pohadkove-pary
Mrtvý princ | Česká televize
Karel Greif a Simona Vrbická jsou slavní hlavně díky rolích v oblíbené pohádce O Popelákovi (1986). Než se ale do sebe zamilovali jako Popelák a princezna ve zmíněné pohádce, zahráli si v roce 1984 zamilovaný pár i v pohádce Tři princezny tanečnice.
Antonín Navrátil a Dagmar Patrasová spolu natočili také dvě pohádky. První se jmenovala Slunečnice a ta druhá Sedmipírek. Zajímavostí je, že obě natočili v roce 1985.
Jan Čenský a Dagmar Patrasová se ve své době těšili velké popularitě, není tedy divu, že ani oni v našem výčtu nechybí. Poprvé si spolu zahráli v pohádce Koloběžka první (1984) a podruhé v pohádce O princezně, která ráčkovala (1986).
Dagmar Patrasová
O princezně, která ráčkovala | Česká televize
Marek Libert a Jitka Schneiderová jsou další dvojicí, které se podařilo zahrát si spolu pár vícekrát než jen dvakrát. Poprvé si zahráli v pohádce Hejkalka z roku 1998 a pak v pohádkách Zvonící meče (2000) a Zázračné meče (2001).
Předposledním párem jsou Vladislav Beneš a Michaela Kuklová. I oni si spolu zahráli dvakrát, jako většina předešlých dvojic. Poprvé v pohádce Krásná čarodějka (1991) a podruhé v pohádce Pravda a lež (1992).
Jan Čenský a Ivana Andrlová spolu tvořili pěkný pár, o kterém se spekulovalo, že k sobě má blízko i v soukromí. Ve skutečnosti spolu nikdy nebyli, v pohádkách ale dostali šanci se do sebe zamilovat dvakrát. Poprvé v roce 1980 v pohádce Princové jsou na draka a podruhé o 8 let později v pohádce O zrzavé Andule.
Libuše Šafránková a Pavel Trávníček si spolu zahráli ve dvou pohádkách. Poprvé ve filmu Tři oříšky pro Popelku a podruhé po devíti letech ve Třetím princovi. Oba se v druhé pohádce navíc ujali dvojrolí. :-)
K dnešnímu dni bylo v České republice a Československu natočeno zhruba 845 filmových a televizních pohádek. Pokud nám tedy nějaká dvojice unikla, omlouváme se. :-)