Hlavní obsah

Škoda jediné chybičky. Davidová se rvala o prvenství, nakonec byla v masáku těsně pod stupni vítězů

Hochfilzen
Aktualizováno

Zůstala těsně pod stupni vítězů. V posledním biatlonovém závodě Světového poháru v roce 2020 Markéta Davidová parádně míchala kartami. Dokonce ve druhé polovině závodu na 12,5 km s hromadným startem v Hochfilzenu vedla, a ještě při závěrečné položce vstoje byla společně s Norkami ve hře o prvenství. Jenže jediná rána mimo terč poslala Davidovou na čtvrté místo, což je stejně nejlepší český výsledek v této sezoně. Pozici vedoucí ženy seriálu svým triumfem uhájila Norka Marte Röiselandová.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Markéta Davidová.

Článek

Davidová, která se poslední týdny cítí na lyžích hodně dobře, rozjela závod velmi dobře. Po první ležce se zařadila mezi desítku žen, které nemusely na trestné kolo. Její krajanka Puskarčíková udělala dvě chyby a velmi rychle se propadla až na chvost startovního pole masáku.

Také druhou položku zvládla Davidová čistě a před ní odjely ze střelnice jen Eckhoffová, Wiererová a E. Öbergová. Česká biatlonistka však velmi rychle smazala osmivteřinovou ztrátu, protože patřila znovu k nejlepším běžkyním závodu.

Ke střelbě vstoje už dorazila Davidová jako členka vedoucí skupinky, a protože jako jediná zvládla i potřetí položku bez chybičky, převzala vedení v masáku. Doslova na záda ji ale dýchala se žlutém číslem vedoucí ženy SP Röiselandová a za nimi se z trestného kola hnala další Norka Eckhoffová.

Až sedmnáctou ranou v závodě Davidová minula terč, což ji připravilo o pozici mezi nejlepšími třemi. Čistě totiž poslední položku zvládly nejen obě norské biatlonistky, ale také Italka Wiererová. „Snažila jsem se udělat na střelnici maximum, hlídala jsem si na ležce i stojáku polohu a že jedna rána z dvaceti ulétne, to se prostě stane. Povedená střelba je pro mě obrovská vzpruha. Na lepší fakt nebylo, poslední dva kilometry jsem byl úplně hotová a už se jen modlila, ať dojedu do cíle a udržím za sebou Herrmannovou," líčila v České televizi Davidová.

Světový pohár v biatlonu, Hochfilzen
14:25 Závod žen s hromadným startem
Světový pohár biatlonistek v Hochfilzenu - 12,5 km žen s hromadným startem
1. Röiselandová (Norsko) 34:05,5 (1)
2. Eckhoffová (Norsko) +14,0 (1)
3. Wiererová (Itálie) +26,9 (1)
4. Davidová (ČR) +33,0 (1)
5. Herrmannová (Německo) +36,6 (2)
6. E. Öbergová (Švédsko) +42,4 (2)
7. Simonová (Francie) +47,8 (3)
8. Hauserová (Rakousko) +49,2 (3)
...
29. Puskarčíková (ČR) +4:33,6 (5)
Průběžné pořadí SP (po 9 z 26 závodů):
1. Röiselandová 415
2. H. Öbergová (Švéd.) 378
3. Eckhoffová 346
4. E. Öbergová 334
5. Alimbekavová (Běl.) 326
6. Wiererová 304
...
11. Davidová 237
48. Puskarčíková 38
56. Charvátová 25
64. Jislová (obě ČR) 20

Reklama