Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Most v Brništi je opět průjezdný. Zatím ale jen omezeně

Provizorního zabezpečení se dočkal most nad železniční tratí v Brništi. Opět tak přes most mohou projet vozidla, zatím ale jen do 20 tun. Most byl uzavřen dva měsíce.

Doprava je betonovými svodidly svedena na prostředek mostu, řekl dnes ČTK ředitel Krajské správy silnic Libereckého kraje Jan Růžička. Stav mostu nad hlavní železniční tratí z Liberce na Českou lípu budou dál sledovat bezpečnostní čidla. „Stav mostu jsme pečlivě sledovali, zásadní zhoršení stavu nastalo mezi prohlídkami v roce 2019 a 2020," doplnil Růžička.

Uzavřený byl most od 9. října, zkomplikovalo to život obyvatelům blízkého Velkého Valtinova, vlaky musely v těchto místech zpomalit na 30 kilometrů v hodině. „Odklánělo se křídlo podpěry směrem k Brništi, objevila se tam trhlina a do mostu zatékalo," popsal Růžička poškození. Silničáři opravili trhlinu, aby do mostu tolik nezatékalo, a podepřeli křídlo, které se odklápělo. „Nosná konstrukce mostu není nijak poškozená," dodal.

Správa silnic připravovala podle Růžičky od roku 2018 kompletní rekonstrukci silnice třetí třídy z Brniště přes Velký Valtinov do Jablonného v Podještědí, která zahrnuje i rekonstrukci mostu nad tratí. Stavba už má stavební povolení. Původně se předpokládalo, že bude nutné most kvůli špatnému stavu zbourat a postavit nový. Podle průzkumu to ale není nutné a bude stačit rekonstrukce. „Nebude tam nutná ani výluka na železnici, jen nějaké omezení, jako snížení rychlosti," dodal Růžička. Dělat by se to podle něj mělo už příští rok.

Na přípravě rekonstrukce silnice spolupracují silničáři s obcemi. „Z důvodu havarijního stavu silnice a vzhledem k tomu, že se obci podařila získat dotace na kanalizaci, včetně výstavby čistírny odpadních vod, jsem požádal Liberecký kraj o rekonstrukci silnice v letech 2021 a 2022," řekl starosta Velkého Valtinova Josef Lukavec (NEZ). Že nebude nutné most bourat, vítá. Demolice by byla pro obec velkým problémem, protože silnice by nejméně dva roky zůstala zavřená.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Homolka

Štítky ČR, silnice, železnice, stavby, správa, most, Brniště, Liberecký, rekonstrukce, Velký Valtinov, Liberecký kraj, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Most v Brništi je opět průjezdný. Zatím ale jen omezeně  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.