Sadil před MSJ: Pro hráče jsme udělali všechno. Chci věřit v zázrak

Foto: hclitomerice.cz

Ještě důležitější roli než v minulých letech znamenaly Litoměřice pro reprezentaci do 20 let. V rámci projektu Dukla totiž trénovala a hrála Chance ligu i řada mladíků, kteří nemohli vyrazit do zámořských soutěží. „Vytvořili jsme jim podmínky, které se dají srovnávat s celou Evropou, ale i Kanadou a Spojenými státy,“ říká předseda klubu Daniel Sadil.

Před zúžením nominace je v Kanadě deset hráčů z Litoměřic. Máte z toho čísla velkou radost?
Samozřejmě z toho mám já osobně i klub velkou radost. V jednu chvíli jsme měli v širší nominaci dokonce až patnáct hráčů, když se kvůli té ošklivé nemoci připravoval kemp dvacítky a bublina. S výsledkem deseti hráčů jsem spokojený, nicméně musím říct, že to je díky situaci, která nastala. Proto byli hráči dlouhodobě v Litoměřicích.

Projekt tak měl letos shodou okolností ještě větší opodstatnění, než jste si při jeho zakládání představovali, viďte?
Ano. Projekt Dukla má spoustu kritiků, já můžu mluvit za sebe jako šéfa klubu a zároveň člena výkonného výboru svazu, pod kterého spadá Komise mládeže. Co se týče pohledu klubu, měli jsme tu některé z nejkvalitnějších reprezentantů do dvaceti let, které v současné době český hokej má, a dokud mohli lidé chodit na hokej, tak je viděli. A z pohledu svazu musím podotknout, že projekt je to nejlepší, co mladé hráče může potkat. Mají podmínky, ve kterých se mohou zajímat pouze a jenom o hokej, což by v jejich věku mělo být to nejdůležitější. Pro reprezentanty do dvaceti let je to nejlepší způsob, jak se zapojit do dospělého hokeje.

Foto: Martin Voltr

V aktuální složité sezoně některé z nich projekt zachránil, aby vůbec měli kde hrát, že?
Určitě. Vezmu to od začátku: Absolvovali s námi letní přípravu, což bylo hodně důležité. Pak nastalo mezidobí, kdy to vypadalo, že covid v České republice ustupuje a že hráči mohou odejít do kanadských a amerických juniorek. V tu chvíli jsme řešili, kdo tu zůstane. A najednou se stalo to, že za mořem nezačalo skoro nic. Proto tady zůstala spousta mladých hráčů, se kterými nejen že mohli pracovat trenér David Bruk a jeho kolegové Daniel Tvrzník a Miroslav Přerost, ale navíc tu měl Karel Mlejnek základ dvacítky a mohl hráče poznávat od první chvíle, kdy jsme šli na led.

Někteří se ale připojovali až postupně během podzimu, protože stále čekali na vývoj situace v zámoří. Zpětně se to obtížně hodnotí, ale nebylo by lepší, aby byli v projektu od začátku?
Určitě bylo. Řeknu to naplno: Hráči, kteří se připojili na poslední chvíli, dostávali od začátku nabídky od trenéra a manažerů, aby se přesunuli do Litoměřic daleko dříve. Nicméně se rozhodli tak, jak se rozhodli. Někteří se připravovali individuálně a já osobně si myslím, že bylo chybou, že nebyli v Litoměřicích včas.

„Někteří hráči se připravovali individuálně a já osobně si myslím, že bylo chybou, že nebyli v Litoměřicích včas.“

Když potom naskočili, rozhodně nehráli tak, jak by si sami představovali.
Souhlasím. Hokejista, stejně jako jakýkoli sportovec, potřebuje zápas. Nechci vůbec zpochybňovat, že měli kvalitní tréninky, ale bylo vidět, že ta zápasová vyhranost jim chybí. V tom s vámi naprosto souhlasím.

Byl to podle vás jeden z vlivů, proč se letos Litoměřicím zatím výsledkově nedaří? Spojujete to se špatnou pozicí v tabulce?
Musím to s ní spojovat. Letos jsme vybírali starší hráče z hlediska charakteru, aby ti mladší měli motivaci a viděli, kam to můžou dotáhnout. Hráčem číslo jedna byl Honza Výtisk, od kterého se všechno odvíjelo. Já na něj spoléhám a potvrdilo se mi to na sto procent po hráčské i lidské stránce. Obecně věřím, že výběr starších hráčů se nám povedl. Pak přišli mladší hráči a my jsme naše fanoušky i veřejnost naplnili tím, že tu máme možnost vidět ty nejlepší reprezentanty do dvaceti let. Na základě toho jsem určitě čekal, že budeme v jiných patrech letošní soutěže, a ne že se budeme pohybovat na naprostém spodku. Postavení v tabulce je pro mě velkým zklamáním.

Foto: Martin Voltr

Už jste zmínil Karla Mlejnka. Považujete za velkou výhodu, že u dvacítky je letos trenér, který se jejím hráčům může věnovat na plný úvazek a přímo v Litoměřicích na ně dohlížet?
Samozřejmě. To bylo prvořadé, co jsem si v podstatě přál: Aby reprezentační trenér byl profesionál pod Českým hokejem a mohl se plně věnovat pouze danému mužstvu. Musím říct, že Karel Mlejnek se svými kolegy odváděli v Litoměřicích výbornou práci. Byli tady defakto pořád.

Měl jste radost, když vláda na začátku listopadu umožnila reprezentaci trénovat v bublině na vašem stadionu?
S bublinami a podobnými opatřeními neměl nikdo předtím zkušenosti. Nejdřív se to naučil fotbal a potom i my. Chtěl bych poděkovat všem svým spolupracovníkům a kolegům, protože na konci byly Litoměřice prostřednictvím Oty Černého (manažera reprezentace, pozn. red.) vyznamenané za to, že kempy probíhaly k naprosté spokojenosti. Splnili jsme všechna vládní nařízení, o hráče bylo pečováno, počínaje veškerými testy až k tomu, že byli na zimáku opravdu samostatně a v bublině.

„Karel Mlejnek se svými kolegy odváděli v Litoměřicích výbornou práci. Byli tady defakto pořád.“

Potom jste něco podobného zařídili i pro ženskou reprezentaci, že?
Ano, ženskému hokeji rozhodně fandíme, jelikož jde obrovsky dopředu. A když budu mluvit i za svaz, naším velkým cílem je, aby se reprezentace dostala na olympiádu. Svaz vnímá, že ženský hokej se hodně posunul a posouvá dopředu, a dokazuje to právě ten krok, že po bublině dvacítky přišla i bublina žen.

Foto: Karel Švec, Český hokej

Zpátky ke dvacítce: Těšíte se na její mistrovství světa? Věříte, že by český tým mohl dosáhnout na úspěch?
Od té doby, co náš program vznikl, se na dvacítky vždycky moc těším. Sleduju i vývoj okolo ostatních týmů. Přeju si, aby přišel menší zázrak a podařilo se nám hrát s evropskou a světovou konkurencí naprosto vyrovnané zápasy. Nejsem žádný pesimista, ale přece jenom jsme v listopadu všichni viděli ruskou dvacítku, která vyhrála turnaj dospělých. Naše skupina je navíc velice těžká. Přál bych si, aby nominovaní kluci zodpovědně přistoupili k tomu, že nosí logo Českého hokeje, a všem nám ukázali, že opravdu dokážou Českou republiku reprezentovat.

„Přeju si, aby přišel menší zázrak a podařilo se nám hrát s evropskou a světovou konkurencí naprosto vyrovnané zápasy.“

Za sebe můžete říct, že jste pro ně v Litoměřicích udělali maximum?
Já jsem přesvědčený o tom, že jsme pro ně nemohli udělat nic víc. Vytvořili jsme jim podmínky, které se dají srovnávat s celou Evropou, ale i Kanadou a Spojenými státy, protože hráči byli dlouho pohromadě a měli všechno, co potřebovali. Teď už je to opravdu na nich a na tom, jakým způsobem k tomu přistoupí. Co je víc než reprezentovat svoji republiku a český hokej? Nechci vůbec přemýšlet o tom, že by k tomu někdo tak nepřistoupil. Chci věřit v nějaký zázrak, že se nám všechno podaří a uděláme velký úspěch.

Tušíte, kteří reprezentanti by se vám měli po šampionátu vrátit?
Hráči dostali nabídku a my tady na ně budeme čekat. Ti, kteří nebudou mít angažmá v Americe, se k nám můžou vrátit. Nicméně náš program pokračuje dál a v současné době už budujeme nový tým. Budeme teď ve spolupráci s reprezentačními trenéry vytipovávat hráče, kteří jsou klidně dva roky před dvacítkou a mají potenciál začlenit se do dospělého hokeje. Po konzultacích pana Přerosta s panem Petrem se k nám už zapojilo šest hráčů z osmnáctky. A já osobně nemám z ničeho lepší pocit než z toho, když vidím, jak hráč chce a jde nahoru. Podmínky k tomu máme připravené.

Foto: Martin Voltr

Situace ve světě je bohužel dál nepříznivá a dotýká se právě i reprezentace do 18 let. Jste připraveni pomoci také s její přípravou na mistrovství světa?
Může tomu tak být. Chance liga je nesestupová, což neznamená, že zavřeme vrátka a Litoměřicím nepůjde o výsledek. Naším cílem je jít do play off. Dokážu si ale představit, že se tady šikovných kluků z osmnáctky objeví tolik, že by to bylo obrovské plus pro reprezentaci do osmnácti let a Jakuba Petra, který tým sestavuje.

Jak to ale bude dál s projektem Dukla, když mu smlouva s hokejovým svazem po sezoně končí?
Dohodli jsme se s prezidentem Tomášem Králem, že počkáme, jak dopadne mistrovství světa a pak si vyhodnotíme, co se povedlo a co nepovedlo, co jsme mohli udělat trochu jinak. V současné době všechno analyzuju a připravuju tak, abych to mohl přednést odpovědným osobám. Jak jsem říkal, z pozice šéfa klubu a zároveň člena výkonného výboru cítím velikou zodpovědnost vůči výchově mladých hráčů a vůbec vůči tomu, abychom byli ve věkové kategorii do dvaceti let konkurenceschopní.  Počítám, že veškeré analýzy, jakým způsobem by měl projekt po sportovní stránce pokračovat, proběhnou někdy v únoru nebo březnu. Sám za sebe ale znovu zopakuju, že co se týče zázemí a podmínek, které vytváří hokejový svaz, jsem přesvědčený, že jsme udělali všechno.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz