Miliardář nechal částečně zpřístupnit oboru, ale... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Miliardář nechal částečně zpřístupnit oboru, ale...

Takto vypadá vstup do obory nyní. Vedle brány je přelez.
Takto vypadá vstup do obory nyní. Vedle brány je přelez. (Foto Aha! – Hynek Zdeněk, Pavel Dekař)

Dlouhých sedmnáct let vlastní Radějovskou oboru na Hodonínsku miliardář Leoš Novotný (59). Od té doby do obory lidé téměř nesměli. Nyní se situace částečně mění. Novotný zřídil do obory přelezy. Podle ministerstva životního prostředí to ale nestačí.

„Je to teprve pár dnů, co se u obory objevilo několik přelezů, kudy do ní mohou návštěvníci. I nadále ale mají problém maminky s kočárky či vozíčkáři. Ti se přes ně nedostanou,“ řekl Aha! Pavel Dekař z Hnutí Duha. „Aktuální stav je třeba považovat za nezákonný. Vlastník obory musí zajistit právo volného průchodu i pro osoby fyzicky handicapované,“ zdůraznil ředitel výkonu státní správy ministerstva životního prostředí František Ondráš. Novotný přiznává, že mu maminky s kočárky dělají těžkou hlavu.

„Rozhodně mi nevadí a rád je uvítám. Jen musím najít řešení, aby se ony do obory dostaly, ale nevjížděli nám sem lidé na motorkách a pytláci,“ dušuje se Novotný. Z toho důvodu nechal vyrobit turnikety. „Byly ale špatné, kočárek do něj vjel do třetiny a zasekl se. Musíme to vymyslet jinak. Turisty jinak vítáme, vyrobili jsme pro ně množství laviček s výhledem na přírodu,“ vysvětlil Novotný.

Kdo je Leoš Novotný?

Podle magazínu Forbes je 52. nejbohatším obyvatelem Česka s odhadovaným majetek 4,5 miliardy. Prodal společnosti Hamé, nyní podniká v dopravní společnosti Leo Express. Vlastní Radějovskou oboru o rozloze 1600 hektarů.

Novotný v gumácích nepřipomíná miliardáře.

Radějovská obora

Jde o jednu z největších honiteb v Česku. Vznikla v roce 1989. V současné době je v ní povoleno chovat 250 kusů zvěře. Majitel obory tvrdí, že toto číslo rozhodně nepřekračuje .

Víte, že…

...zde nechal vytvořit 120 mokřadů?

...na polovinu z nich získal dotace?

Takto vypadá vstup do obory nyní. Vedle brány je přelez.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.