fbpx

S bývalým lídrem Milionu chvilek pro demokracii a současným lídrem hnutí Lidé PRO jsme mluvili hlavně o tom, zda má další uskupení, které se chce přidat k "demokratickým stranám", v naší politice šanci, a jestli by nebylo rozumnější přidat se třeba k Pirátům nebo ke STAN

Zveřejněno: 21. 12. 2020

Když Mikuláš Minář odcházel z Milionu chvilek, nikdo ani na chvíli nepochyboval o tom, že vstoupí do politiky. Co je ale vlastně Lidé PRO? Hnutí, politická strana? "Myslím si, že to nejlepší slovo je opravdu hnutí," říká charismatický lídr Mikuláš Minář, který nám cíl svého projektu přišel představit do Flowcastu. "Chceme společnost rozpohybovat, rozpustit zamrzlé vody, rozetnout zaseklou situaci." Jeho cílem je prý také přimět lidi, aby o "tom" přestali kecat a nad politikou přestali fňukat. A když říká lidi, myslí tím hlavně ty, kteří dnes k volbám z nějakých důvodů nechodí. "Chceme získat řadu voličů všech věkových kategorií, ze všech koutů této země. Aby se společně postavili a začali dělat přesně to "PRO", co naše země potřebuje."

Tomu rozumím. O trochu míň už rozumím tomu, že chcete všechny spojovat, ale přitom vytváříte novou stranu, protože vám jednání s těmi stávajícími opozičními stranami nedopadla.

Jsem rád, že vznikají koalice opozičních demokratických stran, to je nezbytné. Vyzývali jsme k tomu na Letenské pláni a nevyzývali jsme jenom k tomu spojování. Jestli se to má změnit, musely by ty strany ukázat několik věcí. Třeba nové lidi v politice, otevřít se jim, ale také silnou vizi, kam má země směřovat, tah na branku, snahu oslovit nové voliče. A to i ty, kteří volí hnutí ANO. Musí se vyřešit ten problém roztříštěnosti a společnost se musí rozumně spojovat. Proto vzniklo nové hnutí Lidé PRO.

Politici mají být lídři, mají společnost někam vést, a jestli ji vedou jen tam, kam se otáčí momentální nálada, tak ji vedou do kopru.

Musíme si totiž i položit otázku, proč tolik lidí stávající opozice neoslovuje. Proč tolik lidí volí Andreje Babiše... Andrej Babiš je jen symptom, to není příčina problému. Ta příčina je mnohem hlubší. Lidé mají pocit, že stát neplní svou úlohu, nevytváří podmínky pro rovná práva. Naopak, je to takový trošku zákon džungle, právo silnějšího. Já bych to nazval tak, že ta země sice vzkvétá, ale ne všude, ne vždycky a ne pro každého.

Máme tu i regiony druhé a třetí kategorie, dědí se u nás chudoba a sociální vyloučení, spousta lidí má pocit, že jich se ten úspěch netýká. Lidé také říkají, že se zásadně zhoršily mezilidské vztahy. A je pravda, že život není jenom HDP, život je i nějaká sousedská komunita nebo fakt, že mám stabilní rodinu.

Cílovou skupinou Lidé PRO nejsou podle vás lidé, kteří volí současné opoziční strany. Vy chcete vzít lidi Andreji Babišovi, přesvědčit nerozhodnuté a získat ty, co nechodí k volbám. Myslíte si, že se vám to může povést? 

Musí se to zkusit. Když to nikdo neudělá, nevznikne po příštích volbách stabilní demokratická vláda.

Tvrdíte, že chcete do politiky přivádět nové a neokoukané tváře. Ti, které představujete na stránkách Lidé PRO, ovšem za sebou většinou angažmá spojené s politikou mají. Bývalý šéf Transparency International David Ondráčka, podnikatel Martin Hausenblas, Dana Drábová, Petr Pithart, Eliška Wagnerová... Mají tihle lidé podle vás dost energie a potenciál na to, aby dokázali zaujmout voliče něčím novým?

Samozřejmě, že tu energii mají, jinak by do takového projektu nešli. Ale je to opravdu začátek, my jsme na startu. Země bude v nejsložitější situaci za posledních 30 let, protože za roky 2020 a 2021 bude skoro tisíc miliard dluhů, bude tu ekonomická recese, velmi frustrovaná společnost. A tu příští vládu nečeká nic pěkného, tu čekají náročné úkoly, důležité reformy, složité rozhodnutí, kompromisy, takže bude muset fungovat velmi dobře.

Politici mají být lídři, mají společnost někam vést, a jestli ji vedou jen tam, kam se otáčí momentální nálada, tak ji vedou do kopru. Epidemie bude mít bolavé dopady na celou společnost, jak co se týče mrtvých, ekonomiky, zkrachovalých firem a živností, tak co se týče společenské nálady a frustrace. Nechat epidemii rozjet na 15 000 nakažených denně, to je totální hazard. Tady pak každý vidí, že to PR vlády najednou nefunguje.

Řekl jste, že když nezískáte 500 tisíc podpisů, tak to zabalíte? V jaké jste fázi?

My to musíme řešit také podle zákona o politických stranách, v první části roku musíme například zřídit transparentní účet a podobně. Do května potřebujeme mít 300 tisíc podpisů, nemůžeme čekat do září. To nelze. Teď je pro nás primární udělat vše pro to, abychom oslovili co nejvíce lidí.

Když vidím, že ODS odhlasuje s ANO zrušení superhrubé mzdy, které zadluží zemi o 130 miliard navrch, aniž by jakákoli z těch stran řešila výpadek příjmů, aniž by řešila to, že samosprávy přijdou o obrovské peníze do investic, tak jsem přesvědčen, že nestačí sedět na gauči, ale něco se dělat musí. Vždyť tahle "spolupráce" ještě prohloubí krizi, aniž by řešila to, že tak, jak je to zfušovaně přijaté, tak z toho budou profitovat lidé bohatí, kteří na tom vydělají tisíce nebo desetitisíce ročně, a ne nízkopříjmoví a středněpříjmoví. Zase to bude rozevírat sociální nůžky, prohlubovat celý ten problém.

Nechápu, jak tohle může udělat ve dvě hodiny ráno pravicová strana a ještě si myslet, že jí to přinese voliče. Jestli z toho někdo bude profitovat, tak Andrej Babiš. A celkově to vnímám jako velice nezodpovědné. Ani socialisté si netroufli zadlužit veřejný rozpočet tak jako ODS. Tohle je třeba jasně  pojmenovat, protože tohle bude mít opravdu reálně velké důsledky.

Ono se po takovém zadlužení státu hrozně špatně lidem vysvětluje, že mají být finančně gramotní.

No jasně, když se čelní představitelé, kteří by měli rozumět ekonomice, chovají takhle a úplně populisticky rozhazují, tak by k tomu ještě měli dovysvětlit, že to taky budeme muset zaplatit, akorát s těma mastnejma úrokama. Takže další vláda bude muset daně zase zvyšovat. Tohle byla velká chyba, kterou bude potřeba napravovat.

Média se do nás opřela z velké míry proto, že lezeme stávajícím stranám do zelí, vnímají nás jako konkurenci. Já si ale fakt myslím, že žijeme v nějaké kolektivní iluzi, kterou média pomohla spoluvytvořit. Na tomhle my bychom rozhodně nijak neparticipovali, natož abychom to podpořili.

Když jsme u podpory, podporuje vás osobně v tom, co děláte, rodina?

Podporují mě a proklínají zároveň. Ano, mám štěstí, že za mnou rodina stojí, že mi drží palce, že to vidí jako smysluplné. Osobně chci vědět, že jsme udělali všechno, aby to vyšlo, že jsme to zkusili a že se nemáme za co stydět. Zkusíme vnést nové impulsy a nové lidi do politiky, nové lidi přivést k volbám, přineseme nové programové nápady.

Mikuláš Minář (1993)

Aktivista a politik. Od ledna 2018 do září 2020 byl předsedou spolku Milion Chvilek. V říjnu 2020 založil politické hnutí Lidé PRO, se kterým chce jít do parlamentních voleb v roce 2021. Britský deník The Times zařadil Mikuláše Mináře mezi 20 vycházejících hvězd roku 2020, které stojí za to sledovat. Studoval obor filosofie-bohemistika na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze a obor evangelická teologie na Evangelické teologické fakultě téže univerzity. Studium v roce 2017 sám přerušil, aby se mohl plně věnovat svým občanským aktivitám. (zdroj: Wikipedie)

To všechno mi dává smysl a je to pro mě samotného velká škola i životní lekce. Jsem rád i za to, že jsem si mohl zkusit tu proměnu z člověka, kterému všichni tleskali, na toho, po kom najednou lidi trošku plivou nebo ho hejtují. To je v něčem důležitější než životní lekce, umět tehdy, když vám netleskají, zatnout zuby a jít bojovat za to, čemu věříte. Chci zkrátka vědět, že jsem do toho dal všechno. 

Kdyby se vás Piráti nebo STAN či kdokoli jiný než vládní strany a ODS zeptali, zda byste uvažoval o vstupu k nim, uvažoval byste o tom?

Já jsem o tom opravdu vážně uvažoval. A to rozhodnutí ve mně zrálo několik měsíců. Asi bych si i dokázal vybrat, i když je jasné, že vám v každém uskupení někdo nebo něco vadí. Ale já jsem nakonec přišel prostě na to, že by to nic nevyřešilo. K čemu by bylo, abych já vstoupil do některé ze stávajících stran? Možná by ta strana získala o 0,5 procenta navíc, ale rozhodně by to nezměnilo společenskou dynamiku, nepřitáhlo to nové voliče a nové voličské skupiny, které potřebujeme oslovit a získat. Bylo by to možná i pohodlné, třeba by mě někam zvolili a vlastně už bych se vezl s tím, co je vybudované.

Ale nakonec jsem si řekl, že téhle zemi může více prospět, když se pokusím společně s partou dalších zajímavých lidí půl roku makat, abychom oslovili daleko větší část téhle společnosti, kterou můžeme do toho demokratického tábora přivést. Já vlastně v parlamentu ani nepotřebuji být, mně jde o to dostat do něj nové, poctivé a schopné lidi a změnit společenské poměry, aby člověk nemusel za čtyři roky řešit, že jsme úplně ve stejném marasmu. Abych neprotestoval osm let svého života proti Andreji Babišovi. To prostě není řešení. Chci udělat všechno pro to, aby tu byla stabilní demokratická vláda a podle mě si to musím se spoustou dalších lidí odmakat. To bude nakonec větší přínos pro demokracii, než kdybych jenom vstoupil do nějaké stávající strany.

Celý rozhovor si poslechněte na Spotify nebo na SoundCloudu.

Související…

Flowcast s Ivanem Bartošem: O harmonii se STAN a hraní na harmoniku
Zdeněk Strnad

foto: Wikipedie a archiv, zdroj: Lidé PRO

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...