Rembrandt zvítězil nad Mánesem

Historička Věra Beranová si všímá toho, jak v rámci covidového zavírání kulturních akcí v Česku zvítězil Rembrandt nad Mánesem…

Asi nejsem sama, pro koho je hledání odpovědí, které před nás staví covid-19 komplikované. Jsou to taky, a to dost naléhavě, i otázky současného stavu kultury a umění. Byli jsme zvyklí, ať byla vláda jakákoliv a ministr kultury se snažil, nebo byl k této problematice naprosto apatický, že kultura a umění byly naprosto, ale naprosto na posledním místě. Bylo marné psát, řečnit o jejich významu, vypočítat řadu příkladů, kdy se jejich podcenění hrubě nevyplatilo.

A najednou zjišťujeme, že dvě výstavy nejsou v rámci covidových opatření uzavřeny: mají výjimku. Jistě jsou to výstavy unikátní – Rembrandt v Paláci Kinských (psali jsme zde)Sluneční králové v Národním muzeu. Obě jistě stály mnoho úsilí a jak varoval pan ministr kultury, už je nikdy neuvidíme. Tedy o jejich významu není pochyb. Najednou však v rozporu s dosavadní tradicí zjišťujeme, že i když jsou to jen ty vybrané výstavy, přesto získávají před zájmy zdravotními, a  dokonce i ekonomickými, přednost zájmy kulturní.

Nevídaná záležitost. Bohužel se ale musíme se ptát, jestli je to v pořádku? Druhá otázka se pak váže k výběru právě těchto dvou výstav. S tím souvisí i náš titulek „Rembrandt zvítězil nad Mánesem“. Chtěla jsem zatím jen upozornit na jedinečnou výstavu v pražské Galerii Kooperativy, která se jistě také nebude jen tak brzy opakovat a je uspořádaná k 200. výročí narození Josefa Mánesa.

Tato přehlídka Mánesova díla, představená na pozadí doby jako všechny ostatní galerijní, muzejní výstavy a expozice, a to samozřejmě nejenom v Praze, je uzavřena a výjimku nemá. Rembrandt jednoznačně zvítězil nad Mánesem. Bohužel v důsledcích již nepůjde o tento zbytečný a v podstatě roztomilý souboj, ve kterém vítězí ten světovější Rembrandt, ale o mnohem závažnější existenční otázky, obvykle viděné především ekonomickými rozměry. V důsledku půjde až o rozměry existenciální, které se týkají samé podstaty našeho života, tedy i otázek kultury a umění.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.