Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jak chrání blízké na Vánoce politici: Pekarová i Feri na testech, Fiala má obavy o rodiče. A co Klaus?

Aktualizováno -
21. prosince 2020
15:18
Autor: Sabina Dračková - 
21. prosince 2020
05:40

Návštěva u rodičů o vánočních svátcích? Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) lidem radí, aby měli letos doma všichni nasazené respirátory FFP2 a při hodování se rozesadili tak, aby mezi sebou měli rozestupy. To vše kvůli hrozící nákaze koronavirem, která by pro starší členy rodin mohla být fatální. Kdo bude takřka do posledního dne ve velké skupině lidí, jsou čeští politici. Blesk Zprávy proto zjišťovaly, co zrovna oni budou dělat pro to, aby své blízké ochránili. Většina z nich jde Čechům příkladem.

Ještě týden před Štědrým dnem jednají senátoři, ve Sněmovně se stále řeší rozpočet a ještě k tomu by poslanci dva dny před Štědrým dnem měli hlasovat o prodloužení nouzového stavu.

Vzhledem k inkubační době nemoci covid-19 by v případě, že se mezi politiky v těchto dnech objeví někdo nakažený, mohla případná nákaza způsobit velký poprask v rodinách českých zákonodárců.

Blatný radí respirátory a jíst s rozestupy

Všem českým občanům navíc ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na dotaz Blesk Zpráv vzkázal několik doporučení pro společné vánoční svátky. „Zejména máme-li mezi sebou někoho, kdo je seniorem, bylo by korektní k němu, abychom všichni měli na sobě minimálně FFP2 respirátor bez výdechového ventilu, včetně toho seniora během té návštěvy,“ řekl.

Ministr zdůraznil, že se to týká i případů, kdy mají lidé u sebe doma na Vánoce příbuzného, který jinak bydlí například v domově důchodců.

„Pochopitelně když se jedná o tu vlastní večeři, tak tam jistě respirátor ani roušku mít nebudeme, ale vždycky se dá dohodnout a domluvit se v rámci rodiny tak, aby štědrovečerní stůl byl nachystaný tak, abychom k sobě nebyli příliš blízko,“ poradil ministr.

Ludwig: Rozestup nestačí, zásadní je větrání

Podobně mluví i v Česku již známý propagátor roušek Petr Ludwig. Ten ve svém videu navádí lidi, aby v zájmu bezpečných Vánoc udržovali rozestupy, nosili doma respirátory a hlavně hodně větrali.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Petr Ludwig (@petrludwig)

Ludwig totiž připomíná, že se zřejmě nezvládne otestovat všechny obyvatele. „Moje rada je, že pokud se budete muset potkat s někým z blízkých, choďte na procházky, dodržujte ty dva metry vzdálenost. Ale pokud jste v jedné místnosti, tak ty dva metry úplně nepomáhají. To, co opravdu pomáhá, je respirátor, rouška a zásadní je větrání,“ popsal.

Feri volí dvojí ochranu

Hned několik politiků na dotaz Blesk Zpráv sdělilo, že využijí možnost plošného antigenního testování. Díky testu pak za rodinou vyrazí třeba nejmladší český poslanec Dominik Feri (TOP 09). Jak ale prozradil, on i jeho blízcí pro jistotu budou používat respirátory.

Antigenní test zvolila i pirátská místopředsedkyně Olga Richterová. „Byla jsem na antigenních testech, a když bude místo, tak půjdu i se zbytkem rodiny znovu. Ráda bych měla jistotu, že neohrozim babičku s dědečkem. Nyní je navštěvuju s respirátorem, nebo jsme spolu chvíli venku,“ uvedla pro Blesk Zprávy. 

Kolovratník: Tchán byl v ohrožení života. Bereme to vážně

Ve Sněmovně se hádají a nesouhlasí spolu, ale co se týče přístupu k ochraně zdraví svých blízkých, rozdíly v názorech opozičních a vládních politiků jsou fuč. Celou situaci rozhodně neznevažuje ani poslanec premiérova hnutí ANO Martin Kolovratník.

Kromě dvou babiček a dědečka mají v rodině i prababičku, které je 92 let. Zejména kvůli jejich ochraně dojde u Kolovratníků k velkým změnám. „Tchán si covidem prošel, byl 3 týdny v umělém spánku a ohrožení života. Takže to bereme vážně. Nechceme ohrozit jejich zdraví, takže se přizpůsobíme,“ řekl Blesk Zprávám poslanec. Navštíví je tedy pouze krátce a dbát prý budou hlavně na čisté ruce. Roušku už podle svých slov považuje za automatickou věc. „Všichni se 23. 12. ještě pro jistotu otestujeme,“ dodal s tím, že jejich domov místo purpury provoní vonný eukalyptový sprej a budou také dbát na pořádné větrání. „Ať je v bytě během návštěvy čerstvý vzduch.“

Jinak ale bude s rodinou Vánoce trávit v úzkém kruhu jako v předešlých letech. „Žádné návštěvy, party a podobně. To se nemění,“ zmínil poslanec Kolovratník.

Fiala: Rok s obavami o rodiče

Předseda nejsilnější opoziční strany Petr Fiala (ODS) má stejně jako poslanec Kolovratník obavy o svého tchána. „Mám rodiče ve vysokém věku, současně se staráme o manželčina otce, takže tuto situaci neřešíme jenom na Vánoce, ale vlastně celý letošní rok,“ řekl Blesk Zprávám.

Fiala tak bude pokračovat v setkávání s opatrností i nadále. „Dodržujeme hygienická opatření, používáme respirátory,“ vyjmenovává. Fialovi jsou rozhodnutí, že po ročním tréninku sehrají zápas s covidem i na Vánoce. „Určitě společně oslavíme i Vánoce. Je to pro všechny těžká situace, ale musíme si s ní poradit. Těšíme se, že jako rodina budeme v rámci možností o Vánocích spolu,“ dodal profesor Fiala.

Video  „Já jsem na listopadových demonstracích poznal svoji manželku, začali jsme spolu chodit a od té doby spolu žijeme,“ vzpomínal předseda ODS Petr Fiala na Národní třídě 17. listopadu.  - Aleš Brunclík, Sabina Dračková
Video se připravuje ...

Rakušan: Velká sešlost nebude

Šéf hnutí STAN Vít Rakušan, kterému se o letošních Velikonocích narodil syn Jonáš, letos nebude pořádat žádnou velkou rodinnou sešlost. „Budeme velmi opatrní, velká rodinná setkání se letos neuskuteční,“ řekl trojnásobný otec.

Rakušan navštěvuje alespoň své starší rodiče. To ale podle jeho slov vždy s respirátorem či kvalitní rouškou. I Rakušanovi se nechají před vánočními svátky otestovat.

„Rozestupy jsou samozřejmě v rámci rodiny s malými dětmi komplikované, ale lze používat zdravý rozum, být opatrný a ohleduplný. Právě proto, abychom se mohli už brzy bez obav objímat,“ dodal Vít Rakušan.

Klaus ml. odmítá omezení: Vánoce jako vždy

Kdo naopak nechce koronavirus nechat do svého rodinného života nijak zásadně zasáhnout, je syn exprezidenta Václava Klause. „Budu trávit svátky, pokud možno, stejně jako vždy,“ řekl Blesk Zprávám šéf hnutí Trikolóra Václav Klaus mladší. Klaus na dotaz, jak se popasuje s doporučeními, jako je například dodržování rozestupů, reagoval kritikou směrem ke kabinetu premiéra Andreje Babiše (ANO). „Zmatená opatření vlády nebudu během svátků sledovat,“ sdělil Klaus.

Pekarová zamíří do karantény

Kdo naopak letos v souvislosti s vánočními svátky chystá udělat několik kroků navíc v zájmu ochrany zdraví, je předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. I ona chce totiž jako obvykle Vánoce strávit s rodinou.

„Proto se nechám před návštěvou rodiny otestovat a ještě několik dní před samotným setkáním budu v preventivní karanténě, abych měla jistotu, že skutečně nákazu nemohu mezi své blízké šířit,“ sdělila svůj promyšlený plán opoziční poslankyně.

I přesto ale nenavštíví všechny blízké, které by chtěla. „Návštěvy letos bohužel omezím jen na nejužší kruh rodiny,“ dodala Pekarová.

Vondra: Budu s dětmi i vnoučaty

Pravidelně létá do Bruselu i Štrasburku, musí se tak mít na pozoru. S žádným starším členem rodiny se europoslanec Alexandr Vondra (ODS) na Vánoce nesetká. Nejstarším členem rodiny je totiž, jak upozorňuje, on sám. A stranit se svých blízkých nehodlá.

„Syn, obě dcery a jejich rodiny budou s námi tak jako každý rok. Vnoučatům nijak v kontaktu bránit nehodlám,“ řekl Blesk Zprávám Vondra. Nejbližší rodina tak bude pohromadě, ale jak říká, omezili návštěvy vzdálenějších příbuzných a budou na chalupě. „Žádné velké cestování nebude.“

Vystrčil: Za maminkou jen po testu

Na opatrnosti bude doma trvat i šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS). „Předpokládám, že se sejdeme, ale chceme maximálně využít té možnosti antigenního testování,“ říká Vystrčil a dodává: „Když půjdu za maminkou, tak jedině poté, co budu mít ten negativní antigenní test.“

Vystrčil také prozradil, že se nechává testovat pravidelně, plošné testování, na které se hlásí tisíce Čechů, tak pro něj není žádnou novinkou. „Vždycky se to snažím dělat tak, že kdykoliv jdu do nějaké větší společnosti, tak i když je povolená, tak aby to bylo krátce po tom negativním testování,“ říká svědomitě Vystrčil, který ocenil, že dostávají nyní všichni Češi možnost nechat se otestovat zdarma.

I díky testu Vystrčil, který je mimochodem vášnivý běžec, neoželí tradici, kterou mají s přáteli zavedenou. „S kamarády pravidelně chodíme na takovou výpravu, takže půjdeme, i když ty lidi kolem nás nebudou, a budeme dodržovat rozestupy,“ říká.

Kdo vyrazí do kostela?

Řada politiků se také netají tím, že čas od času zajde do kostela. Letos však některým bude stačit modlitba z prostředí domova a žádný svatostánek nenavštíví. To prozradila třeba opatrná šéfka TOP 09 Pekarová Adamová. „Byť velmi nerada, tak letos zřejmě oželíme i tradiční půlnoční mši,“ zmínila.

Kdo naopak využije toho, že vláda umožní o Štědrém dni věřícím účastnit se půlnočních mší, přestože má kvůli epidemii koronaviru platit zákaz vycházení z domu, je europoslanec Vondra (ODS). Na mši půjde, ale zdůrazňuje, že si jistě vezme roušku.

Šéf lidovců Marian Jurečka také uvádí, že covid jeho Vánoce ovlivní. „Určitě budeme opatrnější a těch návštěv a setkání bude méně,“ říká a doplňuje, že změna se dotkne také toho, co má na Vánocích jako muzikant a zpěvák rád. „To je omezení zpěvu na půlnoční a v kostelích obecně, přijde mi toto opatření dost zvláštní, když ani zpěv v roušce není možný,“ kritizuje exministr zemědělství.

Video  Blatný o očkování proti covidu-19: Česko bude očkovat, v přípravách neselháváme! Pro koho budou první vakcíny?  - Jan Jedlička / Blesk
Video se připravuje ...

stoura ( 21. prosince 2020 13:58 )

To je hodně hustý!!!

Manowar ( 21. prosince 2020 11:30 )

Addamsova rodina.

fotrpjotr ( 21. prosince 2020 09:51 )

Pokud se bude muset nosit rouška delší dobu,tak Pekarovce vylezou oči z důlku.

mirkli ( 21. prosince 2020 09:10 )

S testy se nestíhá, a tchajwanec se nechává testovat pravidelně.

frantacizek ( 21. prosince 2020 08:25 )

ještěže kolega Blatný zmínil, že u stolování si tu roušku mohou sundat..Ještěže.. Václav ml. má nesporně oproti ostatním politickým respondentům výhodu, že jeho otec Václav st. je punker

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa