BáSnění Kamila Boušky

15. duben 2024

Miloslav Topinka, Bohdan Chlíbec nebo Nicanor Parra. Své oblíbené poetické texty vybírá a komentuje básník Kamil Bouška.

Připravil: Dominik Mačas
Natočeno: 2020

Kamil Bouška (*1979) je rodák z Kladna, dětství ale prožil v Kralupech nad Vltavou. Vystudoval religionistiku na Univerzitě Pardubice. V současnosti žije v Praze. Pracuje jako bibliograf v Ústavu pro českou literaturu AV ČR.

Kamil Bouška je členem básnické skupiny Fantasía (spolu s Adamem Borzičem a Petrem Řehákem). Publikoval ve stejnojmenném skupinovém sborníku Fantasía (Dauphin, 2008). Jeho samostatným debutem je sbírka Oheň po slavnosti (Fra, 2011), za kterou byl nominován na cenu Magnesia Litera v kategoriích poezie a objev roku. V roce 2015 vydal svou druhou knihu básní Hemisféry (Fra, 2015). Třetí básnická sbírka Inventura (Fra, 2018) byla nominovaná na cenu Magnesia Litera v kategorii poezie. Básně a jiné texty publikoval v mnoha domácích i zahraničních periodikách a antologiích.

ÚDAJE O VYDÁNÍ:

  • Miloslav Topinka: Padá hvězda (ze souboru Probouzení, Fra, 2015)
  • Bohdan Chlíbec: Krystal (ze sbírky Krev burzy, Aula, 2019)
  • Nicanor Parra: Bez názvu – Probouzím se za úsvitu… (ze sbírky Jiné básně, Fra, 2018, přeložil Petr Zavadil)
  • Kamil Bouška: Inventura – Člověk škrtal a přepisoval... (ze sbírky Inventura, Fra, 2018)
  • Kamil Bouška: Inventura – Je ráno... (ze sbírky Inventura, Fra, 2018)
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.