Babské radyBylinkyPřírodní léčba

Řepík lékařský na zažívací obtíže i akné

Řepík je bylinka, kterou pro léčebné vlastnosti používali již Slované a i v současné době ji lidové léčitelství považuje za bylinku velmi účinnou. Své léčebné vlastnosti nabízí především v případech zažívacích obtíží nebo pro hojení pokožky.

Bylinka je poměrně dosti rozšířená, dorůstá výšky až jednoho metru a již z dálky ji poznáme podle žlutých květů.

Obsah účinných látek

V řepíku nalezneme třísloviny, hořčiny, cholin, flavonoidy, silice, kyselinu listovou, vitamíny (především C) a minerály (železo, křemík).

Třísloviny a hořčiny mají pozitivní vliv dobré trávení – podporují produkci žaludečních šťáv. Řepík lze použít i v případě dietní chyby, má pozitivní vliv na správnou činnost žlučníku a jater.

Flavonoidy ovlivňují správný stav celé cévní soustavy, kyselina křemičitá působí příznivě na močové cesty a ledviny. Velmi často se využívá i pozitivní působení řepíku na naši pokožku.

Pěstování a sběr

Řepík se vyskytuje téměř v celé oblasti Evropy, dále pak v jihovýchodní části Asie, v Mexiku a Severní Americe.

Není náročný na životní podmínky, své místo si najde jak v nížinách, tak v horských oblastech či oblastech s podnebím středomořského rázu. Stanoviště vhodné pro jeho růst by mělo být suché a slunné.

Pro sběr je určená nať s květem. Její sušení by mělo být rychlé, jakmile rostlinka zhnědne, již ji nelze používat. Ve sbíraných částech by se neměly vyskytovat zralé plody.

Použití

V lidové léčitelství lze řepík použít při celé řadě zdravotních obtíží.

  • Péče o pokožku

Díky svým dezinfekčním a stahujícím vlastnostem jej můžeme používat pro péči o pokožku. Podporuje rychlejší hojení ran. Čaj nebo pleťová voda pomáhají v boji proti akné.

  • Respirační obtíže

V případě respiračních obtíží si můžeme připravit nejen čaj, ale také inhalace nebo kloktadlo. Také je to bylinka, která může být účinným pomocníkem v případě obtíží spojených s častým namáháním hlasivek a při výskytu chrapotu.

  • Mast

Mast vyrobená z řepíku je účinným pomocníkem pro rychlejší hojení kožních poranění. Vzhledem k tomu, že mezi její účinky patří také podpora správné funkce cévní výstelky, lze mast použít i pro rychlejší hojení otlaků, ale též na unavené klouby.

  • Odvar

Pokud chcete využít co největších účinků, připravte si řepíkový odvar, který se vaří po dobu dvou minut.

  • Koupel

Ideální volba pro vnější používání určené k péči pro pokožku. Pokud jste po celém dni unaveni, připravte si řepíkovou koupel na nohy.

  • Čaj nebo nálev

Řepíkový čaj podpoří naši přirozenou obranyschopnost a je dobrým pomocníkem v případě obtíží spojených s dýchacími cestami nebo zažívacími obtížemi.

Ve formě nálevu jej lze používat k péči o problematickou pokožku. Není však vhodný na pokožku suchou, citlivou či stárnoucí. V tomto případě by mohl způsobit její zarudnutí, podráždění a dokonce i vyrážku.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Renata

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Back to top button