Letadla z Británie nesmí do Česka od pondělního poledne. Důvodem je mutace koronaviru

Letadlo British Airways

Zákaz letů z Velké Británie. Jak to vypadá na pražském letišti?

Kvůli nově se šířící mutaci koronaviru Česká republika od pondělního poledne zastaví lety z Velké Británie. Oznámilo to v pondělí ráno ministerstvo zdravotnictví na Twitteru. Letecké spojení se Spojeným královstvím ruší i další evropské země. Zákaz letů z Británie, vydaný českým ministerstvem zdravotnictví, má skončit nejpozději na konci roku.

Opatření přichází kvůli nové mutaci koronaviru, která byla zjištěna na jihu Anglie. Podle expertů se může šířit rychleji než ostatní kmeny. Už od neděle musí lidé přijíždějící ze Spojeného království do Česka nastoupit do povinné domácí karantény.

„Od 12 hodin nesmí do České republiky přiletět žádné letadlo z Velké Británie. Lety z této destinace jsou zastaveny,“ informovalo ministerstvo zdravotnictví. Zákaz letů z Británie, vydaný českým ministerstvem zdravotnictví, má skončit nejpozději na konci roku. Nevztahuje se přitom na repatriační a ambulantní lety.

Riziková Velká Británie

Z informací dostupných na webu Letiště Václava Havla vyplývá, že v pondělí měly během dne přistát v Praze čtyři spoje z Londýna: první z nich v 10:15 a další tři po poledni, kdy už budou přílety do ČR zakázány.

Již od neděle bylo ministerstvem zdravotnictví nařízeno, že lidé, kteří strávili v Británii alespoň 24 hodin, musí po návratu povinně nastoupit do desetidenní karantény. „Omezení pohybu bude ukončeno po předložení negativního výsledku RT-PCR testu, který je nutné podstoupit nejdříve pátý až sedmý den po příjezdu do ČR. Výsledek testu se předkládá místně příslušné krajské hygienické stanici,“ píše se na webu letiště. V opačném případě bude domácí izolace trvat deset dní.

Spojené království už dříve patřilo v tzv. cestovatelském semaforu ministerstva zdravotnictví do nejhoršího stupně, mezi červené země. Lidé, kteří v těchto zemích strávili v posledních 14 dnech více než 12 hodin, museli při příjezdu do Česka vyplnit formulář a podstoupit test na COVID-19, nebo se prokázat aktuálním testem z ciziny.

Co bude s Čechy, kteří uvízli v Británii?

Aktuální opatření se podle reportéra CNN Prima NEWS Vladimíra Procházky dotkne zhruba pětistovky cestujících. V případě, že by byly pozastaveny lety z Velké Británie až do konce roku, bude se jednat o zhruba 30 letů.

Opatření je však podle reportéra dočasné a bude o něm nadále jednat česká vláda. Podobně tomu je i za hranicemi. Například tunel spojující Anglii a Francii je zatím uzavřen na 48 hodin „a pak se uvidí“.

„Jde převážně o studenty a lidi na služebkách. Na dnešním jednání vlády by mělo MZV předložit návrh řešení. Podle premiéra by to měla být obdoba jarní operace,“ reagoval na Twitteru poslanec Dominik Feri.

„Doporučujeme všem cestujícím, aby sledovali aktuální informace a stav své rezervace na webových stránkách své letecké společnosti. Ohledně náhradního řešení by se měli cestující obracet vždy na svou aerolinku nebo prodejní místo, kde svou letenku zakoupili. Cestující o novém nařízení budeme informovat na webových stránkách Letiště Praha, prostřednictvím sociálních sítích a také na naší infolince,“ uvedla Kateřina Pavlíková z pražského letiště.

Tagy: