Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jihočeští hasiči slaví úspěch. V anketě Hasič roku získali hned několik ocenění

Zásah roku, zaměstnanec roku a ocenění velitel/ vedoucí. Takové tituly putovaly v letošním ročníku ankety Hasič roku 2019 na jih Čech. Vyhlášení se kvůli koronaviru nemohlo konat tradičně, předání skleněných přileb, které jsou symbolickým oceněním práce hasičů, tedy probíhalo komorně, pouze s kamerou.

V letošním ročníku vybírala sedmnáctičlenná odborná porota z celkem 68 nominací. Nejvíce nominací se sešlo v kategoriích „Zásah roku“ a „Velitel/ Vedoucí“.

Jihočeští hasiči se mohou pochlubit hned několika úspěchy. „Získali jsme první místo v prestižní kategorii Zásah roku, kde byl oceněn extrémně náročný zásah jihočeských hasičů při výbuchu bytového domu v Lenoře. První místo získal také Marián Petro pracující na ekonomickém úseku krajského ředitelství, a to v kategorii Občanský zaměstnanec. Dalším oceněným byl Štěpán Kavan z oddělení krizového řízení krajského ředitelství, který obsadil v kategorii "vedoucí/velitel roku" druhé místo,“ popsala mluvčí hasičů Vendula Matějů.

Výbuch bytového domu v Lenoře

Jako zásah roku byl oceněn incident ze začátku října 2019, kdy v obci Lenora na Prachaticku došlo k výbuchu a požáru obytného domu.

„Zásah v Lenoře byl jednoduše „jiný“. Byl extrémní ve všech možných ohledech. Od fyzické a psychické náročnosti na každého zasahujícího hasiče až po tlak na velitele. Od zapojení všech možných složek a organizací až po rozsah pomoci, které dokázaly po zasažené, ale i pro zasahující obstarat,“ popsala Matějů.

V domě bylo zasaženo celkem šest bytových jednotek, výbuch poškodil další dva domy, které stály v blízkosti, evakuováno bylo 19 osob, devět lidí bylo zraněno a jedna osoba byla nalezena mrtvá. Zásah trval téměř 18 hodin.

Zaměstnanec roku

První místo v kategorii Zaměstnanec roku si odnesl zaměstnanec finančního oddělení krajského ředitelství HZS Jihočeského kraje Marián Petro, který u jihočeských hasičů pracuje téměř 20 let.

„Pokud bychom měli jedním slovem charakterizovat práci Mariána Petra, bude to pravděpodobně slovo „rozpočet“. Marián Petro je klíčovou osobu při sumarizaci rozpočtu HZS Jihočeského kraje a při projednávání s jednotlivými rozpočtovými místy. V průběhu účetního roku sleduje a realizuje plnění rozpočtu podle finančního plánu a vždy velmi aktivně a spolehlivě navrhuje opatření při vzniklých komplikacích. Je tím, kdo bezpečně hlídá výdajovou část rozpočtu a řeší případně rozpočtové změny. Jeho odborné znalosti, přehled v problematice a pracovní nasazení jsou zárukou splnění všech úkolů v patřičné kvalitě a v požadovaných termínech,“ uvedla mluvčí hasičů.

Kategorie Velitel/ Vedoucí

Druhé místo v kategorii Velitel/ Vedoucí získal vedoucí oddělení krizového řízení Štěpán Kavan.

„K HZS Jihočeského kraje nastoupil 1. září 2002 a hned po prvních měsících bylo jasné, že se pro naši práci narodil, a že je a pravděpodobně bude jeho celoživotní náplní. V rámci své služby postupně prošel zařazením na funkcích komisař, vrchní komisař a rada. Od 1. ledna 2016 byl ustanoven vedoucím oddělení krizového řízení na KŘ HZS JčK,“ uzavřela Matějů.

Ohodnoť článek

Foto hzsjc.cz

Štítky jižní Čechy, hasiči, ocenění, Hasič roku, Lenora, Česko, rozpočet, výbuch, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeští hasiči slaví úspěch. V anketě Hasič roku získali hned několik ocenění  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.