Na pražskou burzu vstupuje Lapčíkova SAB Finance

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 21. 12. 2020 09:15 aktualizováno 21. 12. 2020 13:28 | 2 komentáře
Na pražskou burzu vstupuje Lapčíkova SAB Finance
Radomír Lapčík
Zdroj: Trinity Bank

Na hlavní trh pražské burzy v lednu vstoupí společnost SAB Finance Radomíra Lapčíka. Česká národní banka schválila prospekt její emise. SAB Finance nabídne akcie s dividendou v plánované výši 5 % ročně z hodnoty akcie.

Firma nabídne akcie za pevnou cenu 10 560 korun za kus. Celkem dá na burzu maximálně 126 290 kusů akcií, což bude představovat 49 % všech akcií vydaných SAB Finance. Předpokládaná tržní kapitalizace SAB Finance je tedy 2,7 miliardy korun. Akcie mají být dostupné pro všechny: kupovat je mohou kvalifikovaní i retailoví investoři, minimální nákup je jeden kus. Nepůjde o nové akcie, na prodej budou ty už dříve vydané.

„Veřejná nabídka akcií SAB Finance je možná od 21. 12. 2020, ale kvůli Vánocům a situaci s koronavirem budeme akcie aktivně nabízet od 4. 1. 2021. Před vstupem na burzu bude akcie v rámci free float nabízet pouze akcionář a emitent,“ říká Eva Čerešňáková, mluvčí SAB Finance. S akciemi firmy se poté na pražské burze bude obchodovat od konce ledna.

Srovnejte si to s námi

„Rozhodnutí vstoupit na pražskou burzu je přirozenou součástí růstu společnosti, která má 18 tisíc klientů a kontinuálně roste. Cílem veřejné emise akcií SAB Finance je zahraniční expanze společnosti a získání kapitálu pro další investice SAB Financial Group do bankovního sektoru,“ říká Lapčík, do jehož skupiny patří také Trinity Bank.

„Jednáme o nákupu švýcarské banky s ambicí poskytnout klientům špičkový private banking na globální úrovni. Průběžně analyzujeme také možnosti koupě banky v Německu, kde jsme již úspěšní a na depozitech nabíráme miliony eur,“ dodává Lapčík.

SAB Finance má 15letou historii, zaměřuje se na obchody s měnami, firmám nabízí také třeba kurzové zajištění. Poslední auditovaný obrat za rok 2019 byl víc než 280 miliard korun a zisk dělal 74 milionů korun. Za rok 2020 čeká firma zisk ve výši 138 milionů korun.

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

21. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Komerční banka překvapila štědrou dividendou, akcionářů přibývá

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Komerční banka překvapila štědrou dividendou, akcionářů přibývá

Představenstvo Komerční banky navrhuje vyplatit držitelům akcií Komerční banky dividendu výši 82,66 Kč na akcii před zdaněním.

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

16. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

První investiční společnosti a banky spouštějí nový dlouhodobý investiční produkt s daňovou výhodou. Říkají, že poplatky nebudou vyšší než u standardní nabídky investic, případně budou... celý článek

Partners Financial Services