Mgr. Šárka Jelínková

  • KDU-ČSL
  • Zlínský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.12.2020 11:29:00

Podpora rodin s dětmi je nejlepší důchodovou reformou

Podpora rodin s dětmi je nejlepší důchodovou reformou

Již od Sametové revoluce se marně snažíme vymyslet novou důchodovou reformu.

 Politici navrhují, odborníci bádají a reforma je v nedohlednu i s ohledem na fakt, že se v posledních desetiletích potýkáme s nepříznivým demografickým vývojem, populace stárne a nebude mít na ni kdo pracovat. Lidé v důchodovém věku budou zkrátka závislí na stále menším počtu aktivních přispěvatelů do systému. I když se snažíme obyvatele naší země na tento fakt připravit, je spousta z nás, kteří se připravit zkrátka nemohou nebo nedovedou.

Často dostávám otázku, zda máme „recept“ na důchodovou reformu. Myslím, že zmíněným receptem je rodina, rodina s dětmi. Rodina, která je přirozenou základní biologickou, sociální i ekonomickou jednotkou společnosti. Rodina, která je základní a nejdůležitější infrastrukturou i ekosystémem tvořícím soudržnost a odolnost společnosti i fungování systémů mezigenerační solidarity – především důchodového a sociálního systému. Rodina, která vytváří prostor pro formování osobnosti člověka, tvorby lidského a sociálního kapitálu, výchovy a růstu budoucích generací. Právě těch budoucích generací, které tolik potřebujeme!

Proto je rodinná politika klíčovou investicí do budoucnosti naší země. Je nesmírně důležité nastavit mechanismy tak, aby mít rodinu, početnou rodinu, neznamenalo potýkat se s chudobou a nedostatkem příležitostí – jak finančních, pracovních, tak i sociálních a kulturních.

V neposlední řadě je velmi důležité ocenit rodinu, péči o ni a nejenom o děti, ale také o své blízké, uznat ji a deklarovat! O rodinu pečujme a hýčkejme si ji.

Na závěr bych nám všem popřála, aby rýsující se půdorys nové důchodové reformy, byl opravdu spravedlivý, stabilní a finančně udržitelný.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama