Petra Černá zachraňuje nemocné a opuštěné kočky. Jsou to nalezenci z popelnic i lesů

Barbora Pěničková
21. 12. 2020 16:59
Prvního kocoura s handicapem adoptovala Petra Černá před šesti lety. Od té doby pomáhá nemocným a opuštěným kočkám zpátky do života a nových domovů. Nadace Karla Janečka ji za to jmenovala Laskavcem - člověkem, který nezištně koná dobré skutky.
Petra Černá - Laskavec | Video: Nadace Karla Janečka

Pečovat o druhé je pro Petru Černou z Prahy životním posláním - původně pracovala jako zdravotní sestra a dodnes se stará o těžce mentálně handicapovanou dceru, kterou adoptovala. Přitom je sama kvůli svalové dystonii upoutána na invalidní vozík.

"Právě díky tomu, že jsem v invalidním důchodu, se můžu takto realizovat a věnovat svůj čas smysluplné činnosti," říká žena, která pomáhá nemocným a opuštěným kočkám z ulice najít nový domov prostřednictvím depozita Mléčný krok. Letos se jí podařilo najít adoptivní rodiče pro 34 koček.

Prvního kocourka Petra Černá adoptovala před šesti lety. "Honzík má zkrácené zadní nohy. Jak k tomu došlo, zda má za sebou úraz, nebo je jeho handicap zaviněný člověkem, nevím." Z Honzíka se každopádně stal "zakládající člen" a šéf dnes rozsáhlé kočičí základny, kterou kočičí zachránkyně jako odnož spolku Projekt Hope, z. s., provozuje u sebe doma.

Osobitost, nezávislost a čistota

Jak sama říká, kočky si její srdce získaly svojí osobitostí, nezávislostí, nefalšovaným cítěním a v neposlední řadě čistotou - momentálně je Mléčný krok ve fázi zimního odpočinku, protože období koťat probíhá od jara do podzimu, a tak má Petra Černá doma "jen" sedm koček, jindy jich tu však pobíhá výrazně víc. 

Petra Černá
Petra Černá | Foto: Barbora Růžičková / Nadace Karla Janečka

Název jejího depozita odkazuje k instinktivnímu jevu, který se u koťat objevuje ještě předtím, než jsou schopna sama chodit. "Když je kočičí máma kojí, instinktivně přešlapují a tímto pohybem tlapek stimulují mléčné žlázy a tvorbu mléka. Protože se věnuji převážně novorozeným sirotkům, dělám vše místo jejich maminky," vysvětluje, proč jí toto pojmenování přišlo příznačné.

Koťata k Petře Černé přicházejí většinou jako nalezenci z popelnic nebo lesů. Do depozita je vozí buď přímo nálezci, nebo ji kontaktují blízké veterinární stanice či městská policie a některá přitom neváží ani 80 gramů. Vyžadují proto velmi náročnou péči a pravidelné krmení po dvou hodinách.

"Protože Mléčný krok funguje jako domácí depozitum, jeho kapacita je omezena. Nové přírůstky je nutné minimálně tři týdny udržet v karanténě, pro tento účel jsou v "Mlíčňáku" k dispozici tři pokoje. Jakmile se obsadí, musím vyhlásit stop stav," vysvětluje s tím, že po povinné karanténě se kočičky začleňují mezi její plně očkované a testované stálice.

Z nalezence terapeutem

Petra Černá pak na Facebook přidává příspěvky, a hledá tak pro svou kočičí klientelu nové domovy. "Budoucí podnájemníky si pečlivě vybírám," poukazuje pečovatelka s nadsázkou na to, že kočky dovedou velmi obratně získat nadvládu nad svou domácností. "Adoptivní rodiče podepisují rovněž adopční smlouvu. Jedna z nejdůležitějších podmínek je potom kastrace ve vhodném věku."

Petra Černá
Petra Černá | Foto: Barbora Růžičková / Nadace Karla Janečka

Petra Černá se však nezaměřuje pouze na to, jak může ona pomoci kočkám v nouzi, ale i na opačnou stranu mince, kdy kočky pomáhají lidem. Kocour Vašík, jeden ze stálých členů Mléčného kroku a původně nalezenec z popelnice, úspěšně složil takzvané felinoterapeutické zkoušky.

"To znamená, že skutečně může pomáhat, dělat společnost nemocným, starým lidem, dětem. Společně docházíme do domova seniorů a Alzheimer centra," pokračuje Petra Černá a mezi svými koťaty už má možná dalšího "adepta na felinoterapeuta".

Za iniciativní a obětavou pomoc nemocným kočkám Petra Černá nyní získala titul Laskavec.

Laskavec

Nominovat člověka, který by si zasloužil uznání a podporu, můžete i vy. Všichni ocenění Laskavci v rámci komorního setkání obdrží od Nadace Karla Janečka šek na 6⁶ (tedy 46 656) korun, který mohou využít pro libovolné účely.

 

Právě se děje

Další zprávy