Rozhodnuto. Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA] doporučila udělit vakcíně Comirnaty vyvinuté společnostmi BioNTech a Pfizer pro prevenci onemocnění způsobného novým koronavirem podmíněnou registraci. Do Česka dorazí první závoz očkovací látky už tuto neděli. 

Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA] dnes 21. 12. 2020 v odpoledních hodinách doporučila Evropské komisi [EK] udělit podmínečnou registraci vakcíně nazvané Comirnaty od firem BioNTech a Pfizer pro prevenci nemocí způsobených koronavirem u osob starších 16 let věku. Comirnaty se tak stala v Evropě první doporučenou vakcínou k registraci proti nemoci covid-19.

„Je to důležitý moment pro Evropu. 27., 28. a 20. prosince začne vakcinace napříč celou Evropou. Ochráníme naše obyvatele, společně to zvládneme,“ uvedla na Twitteru předsedkyně EK Ursula von der Leyenová.

Podmínečná registrace nezpochybňuje účinnost vakcíny

První vakcína Comirnaty je v Evropě

Výbor pro humánní léčivé přípravky EMA [CHMP] dokončil podrobné hodnocení vakcíny Comirnaty se závěrem, že byla předložena dostatečně robustní data ke kvalitě, bezpečnosti a účinnosti této vakcíny. Může tak být dle vyjádření úřadu doporučeno formální udělení podmínečné registrace, které poskytne kontrolovaný a robustní rámec pro celoevropskou vakcinační kampaň a ochranu občanů EU.

První covid vakcíny k nám dodá zřejmě Pfizer/BioNTech

„Doporučení a závěry Evropské agentury pro léčivé přípravky určí detailnější podobu strategie a postupu u očkování,” uvedla v této souvislosti pro ZdraveZpravy.cz předsedkyně sněmovního zdravotnického výboru Věra Adámková [ANO]. Podle ní jsou důležitá například omezení použití vakcíny pro některé ze skupin pacientů. [Pozn. red.: Více zítra nejenom o strategii očkování v podcastovém rozhovoru s Věrou Adámkovou na ZdraveZpravy.cz.]

Vakcína do Česka dorazí už o víkendu

S očkováním vakcínou od Pfizer a BioNTech se v ČR začne dle ministra zdravotnictví Jana Blatného [za ANO] již v neděli 27. prosince. Speciálně vybavené kamiony vypravené z Belgie k nám přivezou 9 750 očkovacích látek. Ty se rozdělí do fakultních nemocnic v Praze a Brně. Jako první dostanou vakcínu zdravotníci z kritických odděleních [ARO, JIP, infekční oddělení] a pacienti v nich hospitalizovaní. Další závoz k nám dorazí těsně před koncem letošního roku, a to v dávce 20 tisíc vakcín. Ty už se rozvezou i do krajských nemocnic, přednostně také k personálu a obyvatelům domovů pro seniory, chronicky nemocným.

„Česká republika je na očkování připravena stejně jako ostatní země,“ uvedl Blatný.

Covid vakcína a odpovědi na nejčastější otázky kolem ní

K široké veřejnosti se vakcína podle něj dostane nejdříve začátkem února 2021. Zcela unikátní je i to, že firmy Pfizer a BioNTech zajistí distribuci vakcíny. A to s ohledem na náročnost jejího uchování při extrémně nízké teplotě. Vakcína se skladuje při -70 stupních Celsia. Celkem má Česko objednáno 4 miliony dávek vakcíny nazvané Comirnaty. O víkendu stejnou vakcínu schválilo Švýcarsko, již druhý týden jí očkují ve Velké Británii, Spojených státech a každý den se přidávají další země.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here