InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Bohumil Melichar: Normalizační zpravodajství – komentované pásmo dobových reportáž

    Úterý 23.4 17:00 - Muzeum Středního Pootaví, Strakonice

  • Klub deskových her

    Úterý 23.4 18:00 - Čajovna Na Půdě, Strakonice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Živé Milevsko bude s minimálním rozpočtem pokračovat

MILEVSKO - Na prosincovém zasedání milevských zastupitelů se kromě schválení rozpočtu na rok 2021 a rozhodnutí o nástavbě domova pro seniory řešila také budoucnost organizační složky Živé Milevsko. Ta byla založena v prosinci 2017, aby se zabývala rozvojovými záměry města a zajistila vypracování strategií, potřebných k žádostem o dotace.

 

Propojení pozice jednatele komunální firmy Služeb Města Milevska a koordinátora Živého Milevska nadělalo ve městě dost zlé krve. Ve skutečnosti většina zastupitelů neměla příliš informací, co se v Živém Milevsku řeší. Někteří zastupitelé považovali složku za zbytečnou, další poukazovali na to, že se město ale podle zpracovaných strategických plánů neřídí ani ve svých výhledových záměrech. V předchozích letech se však dařilo získávat dotace na pokrytí většiny provozních výdajů organizační složky, takže až do letošního závěru roku nechávali zastupitelé žít Živé Milevsko svým životem. Zejména když došlo k oddělení od Služeb Města. 

Jenže v letošním koronakrizí zasaženém roce si ministerstvo práce a sociálních věcí dává s dotacemi na čas a v obvyklé době o nich nerozhodlo. Už na listopadovém zasedání starosta Ivan Radosta (Jihočeši 2012) naznačil, že financování Živého Milevska na rok 2021 je zatím nepokryté. Problém je o to ožehavější, že samotné město je v napjaté finanční situaci, zejména pokud se chce pustit do budování průmyslové zóny a nástavby seniorského domu.

Rozhodování o Živém Milevsku se tak odložilo na prosinec v naději, že na ministerstvu mezitím o dotacích rozhodnou. Jenže to se nestalo do zasedání zastupitelstva 16. prosince a ani doposud. Starosta Ivan Radosta tak předstoupil před zastupitele se dvěma návrhy - buď město schválí pro složku Živé Milevsko na rok 2021 minimalistický rozpočet 640 000 korun nebo její existenci ukončí. Ze starostovy prezentace výsledků tříleté práce Živého Milevska bylo patrné, že si přeje její pokračování. 

Ivan Radosta zdůraznil, že vypracovány byly čtyři základní strategie - SMART city, strategie pro rozvoj kultury, sportu a cestovního ruchu, pro podnikatelský park a podnikání a pro rozvoj mobility a veřejného prostoru. Vypracován byl také plán tepelného hospodářství města a strategie odpadového hospodářství. Mimoto složka zajistila dotaci na elektrokola, která půjčuje infocentrum, uspořádala i celostátní konferenci SMART měst v Milevsku. Novým projektem je takzvané smršťování měst, které řeší odliv obyvatel v některých aglomeracích. V Milevsku je proto snaha zapracovat do nového územího plánu novou lokalitu pro výstavbu pod Hajdou. 

Ivan Radosta řekl, že z rozpočtu města stála existence složky za tři roky 725 000 korun, ale na dotacích složka zajistila přes sedm milionů. Dotace se týkaly především vzniku zmíněných strategií.

Z vystoupení místostarosty Michala Horka (Jihočeši) bylo patrné, že ve vedení města ani v radě města nepanoval shodný názor na řešení situace. Michal Horek podotkl, že on a radní Karel Procházka (Jihočeši) podmínili svůj hlas pro pokračování Živého Milevska snížením na avizovanou minimální provozní částku. Z návrhu rozpočtu bylo patrné, že původně měla do Živého Milevska směřovat částka 1,17 milionu korun. 

Ozvaly se ale ještě kritičtější hlasy. Miroslav Doubek (Svobodní) řekl: "Zaznělo tu moc krásných slov, podle nichž pan Král udělal za tři roky víc práce než 80 úředníků města, dva placení funkcionáři v jeho čele a radní za několik volebních období. Je to ale k něčemu? Budeme ty strategie realizovat? V domácnosti bychom určitě nepostupovali tak, že jestli mi chátrá auto, tak si udělám studii a opravovat ho nebudu. A pokud máme vytipované území pro výstavbu domů, kde vezmeme peníze na infrastrukturu a komunikace? Před časem jsme tu viděli krásný projekt na stěhování Služeb Města do budoucího podnikatelského parku a vybudování třídící linky. Dnes je ticho po pěšině. Na opravu Sokolovské ulice jsme měli projekty a nechali jsme propadnout všechny termíny stavebních povolení. Léta se mluví o opravě Havlíčkovy ulice. Kašleme na ni, studie a projekty máme v archivu. Když se podle nich nepokračuje, zbytečně jsme za ně vyhodili peníze. Územní plán děláme už sedm let. A smršťování měst? To se myslí smršťování úředníků nebo obyvatel?"

Jaroslav Peták přednesl stanovisko klubu ODS a sdělil, že od Živého Milevska ODS očekává návrhy úsporných opatření. "Tady za poslední roky narostl úřednický aparát o deset lidí. Každý z nich stojí kolem půl milionu ročně. To je pět milionů v rozpočtu. Takže když na radnici bude úspora čtyř lidí, jsme ochotni projekt Živého Milevska podpořit," sdělil Peták. Starosta na to reagoval slovy, že snad se od něj nečeká výčet úředníků, které propustí. Poznamenal, že jen neobsazením místa tajemnice úřadu, která nedávno dala rezignovala a dala výpověď, vznikne do června úspora na nyní navržený provoz Živého Milevska. "Úředníci už také vědí, že bude jiný systém odměňování," podotkl starosta. O snižování aparátu se nezmínil.  

Koordinátor Živého Milevska Vít Král dodal, že největší úspory předpokládá realizací energetické strategie města. A Michal Polanecký (za ODS) se zeptal, zda se město bude energetickému managementu věnovat i tehdy, pokud nevyjde očekávaná dotace. Zda pak bude mít peníze na energetického manažera. Starosta připustil, že pokud MPSV dotaci neposkytne, na energetického manažera nebude. Peníze tak vyjdou na koordinátora, provoz, prostory a částečný administrativní úvazek. Vít Král podotkl, že lze žádat i o jiné dotace a určitě se o to pokusí. 

V Milevsku přesto stále doufají, že ministerstvo práce a sociálních věcí nakonec dotační program otevře. Milevští jsou bodově ohodnoceni na předních místech a naděje tedy stále žije. Nyní se má v Praze rozhodovat v půlce ledna. Pro nouzový rozpočet Živého Milevska 640 000 korun na příští rok v případě, že by dotace nebyla, nakonec zvedlo ruku 14 zastupitelů - Marie Jarošová, Petr Barda, Ivan Radosta, Michal Horek, Karel Procházka, Jaroslav Kolář, Martin Kupec, Jaroslav Mácha, Michal Polanecký, Tibor Kaleja, Lukáš Dolejš, Bohuslav Beneš, Jiří Kotalík a Pavel Koutník. Hlasování se zdrželi Ondřej Šimánek, Marie Jelenová, Zdeněk Hobzek a Jaroslav Peták z ODS. Miroslav Doubek nehlasoval. Minimální potřebný počet byl 11 hlasů.  

 

 

 

Diskuse k článku - 18 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
« Novější příspěvky 1 2  | Starší příspěvky »
  • B. 

    Reagovat

     

    Že vám není všem hanba! V adventním čase a blížícími se svátky vánočním, nedovedete nic jiného, než pomlouvat pana Radostu a jeho rodinu . Pomlouvali jste pana Herouta, budete pomlouvat kohokoliv, kdo tento post bude zastávat.
    Je mi vás upřímně líto, co zloby a nenávisti ve vás všech je. Ale takové je nejen Milevsko.

    Já přeji panu starostovi a jeho rodině krásné vánoce, hodně zdraví a spokojenosti do Nového roku, který bude hodně těžký. Stejně tak všem slušným lidem, které neživí zloba a nenávist a bezohlednost vůči bližním svým.

    Vloženo 22.12.2020 10:17:24

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    To jsou věci. No jestli má Milevsko dost peněz a neví co s nimi proč ne.

    Vloženo 22.12.2020 09:15:42

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Jak se na Živé Milevsko dívají někteří občané Milevska. Hodně lidí v Milevsku a psalo se o tom i v MN si pamatuje nedávnou anabazi a angažmá dcery starosty Milevska Ivana Radosty Niny v organizaci živé Milevsko. Tato byla přijata do organizační složky města z výběrového řízení, ve kterém byla jediným účastníkem výběrového řízení. Zastávala funkci koordinátora veřejného prostoru a dopravy na částečný úvazek a současně studovala vysokou školu. Jak to leze stihnout nevím. O výstupu její práce na milevské poměry za slušnou odměnu toho není moc známo. Toto skutečnost sama o sobě a dále pak skutečné výsledky práce tohoto uskupení jenž byly přetaveny do praxe a prospěchu pro Milevsko a jeho občany je velice diskutabilní. Též před časem proběhlo, že působení organizace, která si říká ŹM mělo být předmětem odsouhlasené kontroly kontrolního výboru. Kde je výsledek kontroly kontrloního výboru v této organizaci? Kontrola je údajně už dlouho v plánu kontrol. Nebylo by od věci se zeptat předsedy kontrolního výboru pana Herouta, kde je výsledek kontroly tohoto velmi specifického subjektu.

    Vloženo 22.12.2020 09:02:07

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Souhlasím. Divím se, že vás cenzura nesmazala. Dokonce i v adventním čase neumíte podlézat a lísat se do přízně komunálních politiků. To, že většina oprávněných voličů k volbám raději nechodí, (když vidí kandidátní listinu) nikomu nevadí. Sekat latinu budou až ve volebním roce. Do sídla radnice už nacpali už dost milionů.

      Vloženo 22.12.2020 12:07:01

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Tajemník úřadu by měl disponovat odbornou způsobilostí. Má starosta Radosta takovou způsobilost? Jak to, že ještě není vypsáno výběrové řízení na funkci tajemníka?

    Vloženo 22.12.2020 08:38:26

    • XXX 

      Reagovat

       

      V zákoně není žádná lhůta, do kdy musí starosta vyhlásit výběrové řízení. A když už ho vyhlásí, že musí někoho z přihlášených vybrat a může to zopakovat. Takže to takhle může protahovat třeba rok a mezi tím devastovat chod úřadu. Dá se očekávat, že do takových podmínek se nikdo schopný nepohrne. Nebo že by jednatel ŽM?

      Vloženo 22.12.2020 09:02:17

      • anonymní čtenář 

        Reagovat

         

        Tajemnice z mu Milevsko utekla, s tím, že zdraví má jen jedno a tak její funkci bude suplovat pan starosta Radosta. Jen jestli ovšem disponuje odbornými znalostmi. Vyvstává otázka za kým půjdou případné vzniklé problémy vzniklé s výkonem této vysoce odborné funkce. Pan starosta Radosta musí být odborně vysoce erudovany a odvážný chlapík, když si na to třídně a tajemníka rychle nehledá.

        Vloženo 22.12.2020 09:30:33

        • XXX 

          Reagovat

           

          Tak to asi není. Spíš to vypadá, že chce do příchodu nového tajemníka vyházet odbojné úředníky a dosadit si tam takové, kteří mu polezou do pozadí. O odbornost nejde v žádném případě, ale o loajalitu.

          Vloženo 22.12.2020 09:49:55

          • anonymní čtenář 

            Reagovat

             

            Starosta by měl plnit sliby, neměl by lhát, měl by mít přirozenou autoritu, rozhled, vize a tah na branku a další pozitivní atributy měl by mít nadhled a být trochu osobnost. Je jen otázkou, zda-li to ten Milevský má. Podle toho co sleduji a slyším, že tímto prakticky nedisponuje.

            Vloženo 22.12.2020 09:58:28

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Ptejme se, co konkrétního přineslo živé milevsko občanům milevska. Mám takový pocit, že téměř nic. A kdo z něho má prospěch?

    Vloženo 22.12.2020 08:35:41

« Novější příspěvky 1 2  | Starší příspěvky »
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace