Hlavní obsah

Plzeňští občané a živnostníci nosí dárky do lůžkového hospicu

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Plzeňané a živnostníci nosí dárky Hospicu svatého Lazara, který je jediným lůžkovým zařízením tohoto typu v kraji.

Článek

Chtějí tak udělat radost klientům a ocenit péči zaměstnanců o lidi v posledním stádiu života, řekla ČTK Jana Součková z kavárny Andělka, která tam dnes přinesla dárky od občanů Lochotína. Konkrétně to byly peníze, regionální potraviny a pět kilogramů cukroví.

„Máme osobní zkušenosti s hospicem, víme, jak těžká péče o pacienty je, rozhodli jsme se podpořit personál a pacienty,“ uvedla Součková. Podle ředitelky hospicu Jiřiny Helíškové právě takoví lidé nejčastěji nosí dárky a jsou donátory zařízení, které je zapsaným spolkem. „Klienty vždy potěší, že si na ně lidé vzpomenou,“ uvedla. Ředitelka si cení hlavně darů od živnostníků, na které přitom dopadá současná koronavirová krize. Navíc je prospěšné, že se šíří povědomí o hospicu, protože podle Helíškové stále panují předsudky, že jde o domov důchodců.

Hospic letos dostává kvůli koronakrizi o hodně méně peněz od firem a větších živnostníků a očekává, že příští rok to bude pokračovat. Roční náklady na provoz zařízení s 35 zaměstnanci jsou víc než 30 milionů korun. Polovinu uhradí zdravotní pojišťovny a menší čtvrtinu hospic inkasuje za péči a pobyt od pacientů. Zbytek musí sehnat od sponzorů, od kraje a obcí, které ale příští rok také mohou dát méně, protože mají kvůli propadu daní krácené rozpočty.

Plzeňský kraj nicméně na příští rok příspěvek hospicu zvýšil na 1,5 milionu korun, což je o půl milionu více než letos, řekl náměstek hejtmana Rudolf Špoták (Piráti). Od Plzně hospic žádal 2,2 milionu korun, dosud město každoročně dávalo 1,5 milionu. Na příští rok nakonec přispěje 1,35 milionu Kč. Navíc ale Plzeň už letos poskytla 400.000 korun na protikoronavirová opatření, kraj na ně dal 200.000 Kč.

Podle Helíškové se náklady zvyšují každý rok, ale hospic nechce snížit kvalitu péče. Zařízení má 28 lůžek, která jsou trvale obsazená klienty. Nejběžnější doba pobytu jednotlivce je 12 dnů. Doba strávená v hospicu se stále zkracuje, lidé se tam dostávají z nemocnic až na úplném sklonku života.

Hospic svatého Lazara má jako zdravotnické zařízení výjimku a mohou tam návštěvy i v době epidemie koronaviru. „Přizpůsobujeme se podle situace v zemi. Máme objednávací systém, aby se tu návštěvy moc nepotkávaly,“ uvedla Helíšková. Zařízení teď nemá problémy s nákazou.

Reklama

Doporučované