Vyhledejte produkty, recenze nebo články

Odsávačky mléka

Mateřské mléko je ve většině případů základem první výživy po narození. Někdy se však stává, že míra laktace a krmení nejde podle představ – existuje spousta komplikací, které se můžou naskytnout a tak je dobré znát i alternativní cesty. Ať už si chcete odsávačku mléka pořídit z důvodu zdravotních problémů, nebo z čisté praktičnosti u cestování, doporučujeme si tento článek pročíst, abyste se při výběru nespletli a pořídili si tu pravou odsávačku pro vás a potažmo i pro vaše novorozeně.

Odsávačky mléka: Porovnání 10 nejlepších odsávaček mléka podle hodnocení, testů a recenzí zákazníků

V tomto srovnání jsme pro vás vybrali 10 nejlepších odsávačky mléka. Jak jsme tyto odsávačky mléka pro maminky vybírali? Vybrali jsme je podle hodnocení a dostupných recenzí uživatelů a zákazníků. Tyto odsávačky jsme následně seřadili do přehledné tabulky. Tyto přístroje si můžete následně seřadit podle vašich preferencí. Pokud vás například zajímá nízká cena, můžete si seřadit produkty podle orientační ceny s DPH a vybrat si tak nejlevnější a zároveň nejlepší odsávačku na odsávání mléka.

NázevVzhledTyp odsávačkyOrientační cena (s DPH)Dostupnost
TrueLife Nutrio BP ElectricOdsávačka mléka TrueLife Nutrio BP ElectricElektronická1789Zobrazit v obchodech
Philips Avent NaturalOdsávačka mléka Philips Avent NaturalManuální901Zobrazit v obchodech
Medela Swing FlexOdsávačka mléka Medela Swing FlexElektronická3690Zobrazit v obchodech
Canpol babies EasyStartOdsávačka mléka Canpol babies EasyStartElektronická1448Zobrazit v obchodech
Philips Avent Natural SCF33201Odsávačka mléka Philips Avent Natural SCF33201Elektronická3599Zobrazit v obchodech
Bayby dvoufázová BBP 1000Odsávačka mléka Bayby dvoufázová BBP 1000Manuální399Zobrazit v obchodech
Medela Harmony Light 2Odsávačka mléka Medela Harmony Light 2Manuální989Zobrazit v obchodech
Medela Swing CALMAOdsávačka mléka Medela Swing CALMAElektronická4884Zobrazit v obchodech
Philips Avent Natural SCF330 20Odsávačka mléka Philips Avent Natural SCF330 20Manuální785Zobrazit v obchodech
Bayby BBP 1010Odsávačka mléka Bayby BBP 1010Elektronická1999Zobrazit v obchodech
Po kliknutí na odkaz “Zobrazit v obchodech” budete přesměrováni na srovnávací portál Heureka. Na něm si můžete porovnat ceny jednotlivých obchodů a přečíst si recenze a hodnocení odsávaček mléka od jejich uživatelů.

Kdy a proč odsávat?

Potřebujete stimulovat tvorbu mléka. Stimulace je nutná zejména tehdy, když není možné samopřisátí miminka ihned po porodu. Tato situace může nastat v případě, že se miminko narodí příliš malé a musí trávit nějakou dobu v inkubátoru, nebo pokud z nějakého důvodu není možné začít ihned kojit například po císařském porodu. Potřebujete zvýšit produkci mléka. Pokud patříte mezi maminky, které nemají mnoho mléka, odsávačka vám zaručeně pomůže produkci zvýšit. Potřebujete ulevit přeplněným prsům. Některým novopečeným maminkám se laktace rozjede způsobem, kdy jsou nalitá prsa bolestivá a může v nich vzniknout zánět. V tomto případě vám odsávačka od nadbytečného mléka uleví. Potřebujete si tvořit zásobu mléka. Je možné pomocí odsávání vytvořit nějakou zásobu mléka na dobu, kdy budete potřebovat dítě na nějakou dobu opustit.

Jak vybrat odsávačku mléka?

V první řadě si před výběrem musíte zodpovědět jednu a základní otázku. „Za jakým účelem odsávačku pořizujete.“ Po tom, co si dokážete odpovědět, se můžete vrhnout do zkoumání vhodného typu, nebo co by vaše odsávačka měla mít za parametry a příslušenství. V neposlední řadě je třeba se zaměřit i na samotné ceny. To vše i mnohem více se dozvíte v tomto podrobném článku, který jsme pro vás připravili za účelem dokonalého a hladkého výběru tohoto přístroje, který může mnohým maminkám významně ulevit.

Typy odsávaček mléka

Odsávačky mléka lze rozdělit do dvou základních skupin a to na manuální a elektrické. To jaký typ je pro vás vhodnější, záleží především na tom, co od odsávačky očekáváte. V případě, kdy potřebujete odsávat pouze občas kvůli tomu, že dáte dítě na hlídání a nebudete ho moci v danou chvíli nakojit, vystačíte si pohodlně s jednoduchou manuální odsávačkou. Jestliže však máte s kojením potíže a potřebujete odsávat i několikrát za den, sáhněte určitě po některé elektrické.

Manuální odsávačka

U manuální odsávačky musíte počítat s tím, že doba odsávání bude delší, než u elektrické – může dosahovat i 30 minut a déle. Mimo tuto nevýhodu se však může chlubit spíše klady. S její nízkou pořizovací cenou, snadným ovládání a nepotřebě nabíjení a přítomnosti baterií se tak může stát skvělým společníkem pro mnohé nenáročné zákazníky. Tyto odsávačky jsou spíše vhodné pro maminky, které nemají s laktací problémy a které si spíše chtějí odsávačku pořídit z praktických důvodů.

Pístové odsávačky

Jsou jednoduché a skládají se ze dvou částí a to pumpy a nástavce. Nástavec je u levnějších typů vyroben z plastu, kvalitnější odsávačky pak mají nástavec vybaven měkkým silikonovým polštářkem. Ten tak dokonale přiléhá k prsu a při odsávání tak nebude nikde unikat vzduch.

Balonkové odsávačky

Skládá se z těla odsávačky, které má podobu klasické kojenecké láhve a hlavice s nástavcem, ze které vede hadička, na jejímž konci je balonek. Tyto odsávačky mají v balení také savičku a krycí víčko na lahev. Ani v tomto případě tedy nebudete muset mléko nikam přelévat a můžete miminko nakrmit přímo. V případě levných balonkových odsávaček není součástí odsávačky lahvička na zachytávání mléka. Tyto typy jsou tak vhodné pouze na vyprázdnění prsů. Jejich používání není příliš šetrné a v některých případech mohou způsobovat bolestivé trhliny na bradavkách.

Pákové odsávačky

Patří k nejefektivnějším, je k dostání v základním typu a také jako dokonalejší dvoufázová. Vzhledově je velmi podobná balonkové, místo hadičky s balonkem je zde však páka. Páka má ve většině případů ergonomický tvar a odsávání je tak pohodlné.

Elektrická odsávačka

Tyto odsávačky už patří mezi dražší přístroje, které jsou však naprosto samostatné a nevyžadují žádnou spolupráci. Většinou jsou poháněné na baterky, nebo průběžným nabíjením. Lze je používat několikrát během dne, odsávání v tomto případě trvá asi 15 – 20 minut. Nevýhodou je zde tak jen vyšší pořizovací cena.

Jednofázová elektrická odsávačka mléka

Tento typ elektrických odsávaček je zastaralý a není již téměř k sehnání. Pokud by se vám však sehnat podařila, nabídne vám stále stejnou intenzitu sání, což nemusí být nijak komfortní. I tento typ je tedy vhodné používat při bezproblémové laktaci. Jedná se o levnější typ elektrických odsávaček.

Dvoufázová odsávačka mléka

Dvoufázový systém simuluje přirozené sání miminka. V první fázi pracuje rychle, čímž se stimuluje vytékání mléka a ve druhé fázi nastupuje klidné hluboké sání. Intenzita sání v tomto případě není stejná, mění se podtlak i rytmus. Díky tomu patří dvoufázové odsávačky k šetrným a účinným. Jsou určené pro maminky, které mají s kojením, většinou se jedná o rozjezd laktace. Tato situace je častá po císařském řezu nebo předčasném porodu.

Odsávačka mléka a její parametry

Když už známe druhy dostupné na trhu, můžeme se konečně vrhnout na parametry a příslušenství. U většiny produktů, které na této stránce rozebíráme, vyznačujeme a popisujeme veškeré parametry, které lze na hodnocených produktech najít. Dnes se ale zaměříme jen na ty nejdůležitější – na které je třeba hledět.

Velikost prsního nástavce

Každé lidské tělo je jiné a totéž platí i o prsních bradavkách. Proto byste se měli při výběru zabývat i odpovídající velikostí nástavce. Odsávání v žádném případě nesmí být bolestivé či způsobovat oděrky a zranění. Pro maximální pohodlí a účinnost je možné vybírat z několika velikostí prsních nástavců. Je proto důležité vědět, jaká velikost je ideální ve vašem případě. Jestliže pozorujete během nebo po odsávání mléka následující potíže, měla byste volit jinou velikost tohoto nástavce.

  • Průměr bradavky 17 mm – velikost nástavce 21 mm
  • Průměr bradavky 20 mm – velikost nástavce 24 mm
  • Průměr bradavky 23 mm – velikost nástavce 27 mm
  • Průměr bradavky 26 mm – velikost nástavce 30 mm
  • Průměr bradavky 32 mm – velikost nástavce 36 mm

Příslušenství odsávačky mléka

Odsávačky jsou dodávány s různým množstvím příslušenství. Čím je pořizovací cena vyšší, tím více toho v balení najdete. Pokud nechcete investovat do výrobku víc, než je nutné, můžete si jednotlivé díly zakoupit samostatně. Dodržovat byste měli jen jedno pravidlo a to kupovat příslušenství stejné značky jako je značka vaší odsávačky. Součástí balení mohou být jednorázové prsní vložky, náhradní kojenecká láhev, náhradní dudlíky a další.

Savička a víčko

Bývají součástí snad každého balení. Umožňují miminko nakrmit přímo ze sběrné nádoby.

Zásobníky na mateřské mléko

I toto příslušenství bývá často v balení, nejčastěji balení osahuje 2 kusy, může jich být však mnohem víc. Lze je koupit i samostatně. Jsou ideální pro uklidnění mléka, umožňují i zamrazení.

Sáčky na uskladnění mléka

Stejnou funkci jako zásobníky umožňují také sáčky. Jsou vhodné k uchovávání mléka v lednici i mrazáku, lze je vložit do mikrovlnné trouby. Sáčky bývají vybaveny popisovacím štítkem, na který můžete napsat datum, kdy bylo mléko odstříkáno. Jsou také levnější a lépe skladné.

Pás pro snadné odsávání

Umožňuje odsávání bez pomocí rukou, lze ho použít i v případě, kdy odsáváte obě prsa najednou. Pás je k dostání v několika velikostech a jej možné prát v pračce.

Kartáček

Díky různým kartáčkům je lehké jednotlivé díly odsávačky vyčistit.

Cestovní taštička

Vhodná zejména při cestování.

Údržba odsávačky

Aby byl proces 100%, musíte při manipulaci i čistění dodržovat přísná hygienická opatření, které jsou nutností. Po odsávání by měl být přístroj okamžitě umyt. Zaschlé mléko totiž může kvasit a vést k rozmnožení bakterií. Všechny části pečlivě umyjte teplou vodou a použijte speciální kartáč. Ten by měl být určen výhradně pro tyto účely a někteří výrobci jej ke svým produktům přibalují. Nezapomínejte důkladně omýt i záhyby a špatné dostupné prostory. Ty jsou nejnáchylnější k tvorbě nepříjemných bakterií a virů. Po vyčištění opláchněte všechny součástky v horké vodě a následně pod proudem vody studené. V neposlední řadě nezapomínejte odsávačku podrobit alespoň na 3-5 minut varu, aby byla zajištěna její sterilizace. Rozhodně se nepouštějte do mytí elektrických částí a motoru. Ty do styku s tělem nepřicházejí, a navíc jim voda nedělá dobře.

Cena odsávačky mléka

Jako vždy si na konci každého článku rozdělíme tento produkt do cenových kategorií a ukážeme si, co od jaké lze očekávat. Hlavní vliv na cenu bude mít u tohoto produktu rozdělení na manuální a elektrické, proto si dnes rozdělíme ceny pouze na dvě kategorie.

Cena odsávačky mléka do 1 500 Kč

V této cenové kategorie lze najít pouze manuální odsávačky, které u hranice 1 500 Kč budou mít svou požadovanou kvalitu. Dočkáte se tu všech druhů i dvoufázového odsávání.

Cena odsávačky mléka nad 1 500 Kč

Zde se setkáte jak s luxusními manuálními modely, tak i s elektrickými. Zde už si najde své každý. Cena od 3 000 Kč a více jsou odsávačky s mnoha funkcemi a velkým množstvím příslušenstvím. Nabízí toho opravdu hodně, je však na uvážení, jestli využijete vše a investice tak není zbytečná.

Odsávačky mléka: Odsávačka a pár slov na závěr

V tomto článku jste se dozvěděli o tom, jak si vybrat novou odsávačku mléka. Pověděli jsme si o důležitých parametrech, které je dobré znát pro výběr tohoto druhu zboží. Doufáme, že jsme vám s tímto úkolem výběru nové odsávačky mléka pomohli a vy si teď vyberete kvalitní odsávačku mléka, která bude fungovat přesně podle vašich představ a bude vám fungovat dlouho bez jediné závady. Nyní už vám k nákupu stačí pouze pár kroků. Stačí si pouze váš vysněný produkt v podobě nové odsávačky mléka zakoupit v některém z online obchodů a naplnit v něm virtuální nákupní košík. Z tabulky s porovnáním výše se proklikněte na srovnávací server Heureka, kde si můžete porovnat jednotlivé odsávačky a jejich ceny včetně recenze a uživatelských zkušeností s konkrétním modelem odsávačky mléka. Dozvíte se tam také, která odsávačka mléka je kde skladem a za jakou se prodává cenu v různých obchodech.

Ohodnoťte tento příspěvek!
[Celkem: 2 Průměrně: 5]

Mohlo by vás také zajímat