„Sobecké“ chování, za které bychom se neměli stydět?

Být občas sobecký a myslet sám na sebe, nemusí vždy znamenat, že jste špatní. Stůjte si sami za sebou, i když to může někoho ve vašem okolí značně podráždit.

Požadujte náhradu za špatnou službu nebo produkt

Špatný účes, připálené jídlo nebo vadné zboží jsou dobrým důvodem k reklamaci. Specialisté doporučují vyjádřit svou nespokojenost se službou a požádat o nápravu této nepříjemné situace. 

Existují různé formy kompenzace:

  • Poskytnout službu zdarma
  • Chcete-li vrátit vadné zboží
  • Chcete-li získat slevu nebo dárkový poukaz
  • Získat náhradu v podobě paušální částky

Manažer nebo vlastník mají tyto problémy obvykle vyřešit.

„Flákat se“

Když se člověk cítí provinile z důvodu  nedostatečné produktivity nebo neschopnosti dodržet termíny, může to být známka nízké sebeúcty spojené se silným smyslem pro odpovědnost. Přečetli jsme desítky článků o tom, jak zvýšit náš pracovní výkon, ale často zapomínáme, že se někdy musíme zastavit, uvolnit se a mít čas pro sebe a prostě nedělat nic.

Vyhněte se drbům

Pomluvy na pracovišti nebo s přáteli jsou velmi rozšířeným zvykem a odmítnutí účasti na nich může způsobit konflikt. Pro váš klid je lepší vyjádřit svůj názor dotyčnému upřímně a přímočaře, i když to může znít drsně.

Oddělte svůj osobní a profesionální život

I když je zcela normální požádat své klienty nebo kolegy, aby vás po 18 nebo 19:00 nerušili, může to způsobit nedorozumění. Psychologové se však domnívají, že schopnost oddělit váš osobní a profesionální život není ve skutečnosti sobeckým chováním, ale účinnou metodou prevence profesionálního vyhoření.

foto: pixabay

Nebát se požádat o povýšení

Syndrom „podvodníka“ vás může přimět pochybovat, zda jste na svou současnou pozici dost dobří, a odmítnout povýšení. Měli byste však vždy požádat svého šéfa o povýšení, pokud máte pocit, že jste schopni dělat obtížnější práci a máte oporu ve svých spolupracovnících. Samozřejmě to udělejte, pouze pokud máte zájem o vyšší pozici.

Nebojte se veřejného mínění

Schopnost svobodně vyjadřovat emoce a názory je jedním z hlavních rysů silné osobnosti. Silní lidé se nestydí za to, že odmítnou schůzku nebo vztah s osobou, o kterou se nezajímají nebo na ni mají špatný názor.

Autorský text

Autor: Zuzana Žáková
zavřít reklamu