S obětmi politických represí v Rusku by se měl formou bydlení vyrovnat stát

Poslanci Dumy navrhují, aby tyto kompenzace převzalo federální centrum.

Poslanci ruské Státní Dumy Galina Chovanskaja (Spravedlivé Rusko), Sergej Šargunov (KSRF) a Nikolaj Gončar (Jednotné Rusko) navrhli změny zákona „O rehabilitaci obětí politických represí“. Navrhují přenést náklady spojené se zajištěním bydlení pro oběti politických represí na federální úroveň. V Senátu přišel se stejným návrhem senátor Vladimir Lukin.

Původní návrh změny zákona přijala Duma v prvním čtení 26. listopadu, podle poslankyně Chovanské však nijak neřeší problém těch obětí represí a jejich potomků, kteří se nemohli vrátit do místa svého bydliště a získat od státu bydlení. Vláda problém přenechala regionům.

V regionech byly oběti represí – vesměs lidé starší 70 let – zařazeny do pořadníků na nové bydlení, což se rovná možnosti získat je v horizontu 25 až 30 let. Chovanskaja a její stranický kolega Sergej Mironov v alternativním znění navrhli, aby odpovědnost za poskytnutí bydlení obětem GULAGu převzal stát. Jejich návrh nebyl v listopadu přijat. Chovanskaja upozorňuje, že odhlasovaná úprava zákona de facto porušuje rozhodnutí Ústavního soudu, který nařídil poskytnutí federálních zdrojů na bydlení pro oběti represí.

Podle propočtů poslankyně přitom do této kategorie spadá jen asi 500 rodin, v rámci kompenzací by měly získat bydlení nejčastěji v Moskvě, Petrohradu a Krasnodaru, 61 rodin pak v Sevastopolu, říká Chovanskaja. Potřebnou částku odhaduje na 2,5 miliardy rublů.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.