Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Vypište se z toho. Česká aplikace pomáhá zdarma předcházet psychickým problémům

2 minuty radosti
Digitální deník nabízí cennou sebereflexi. Zdroj: Freepik

Depresí a úzkostí podle odborníků v době pandemie výrazně přibývá. Na síle však nabírá i proslulá česká vynalézavost, a tak na sebe chytrá řešení nenechávají dlouho čekat. Jedním z nich je i aplikace VOS.health, za jejímž vývojem stojí české studio Quison.

Zdroj fotografie: aplikace VOS.health

Nová aplikace VOS.health nabízí digitální deník, který s pomocí umělé inteligence usnadňuje uživatelům pravidelnou sebereflexi, a tím pomáhá předcházet duševním problémům. Aplikace, za jejímž vývojem stojí české softwarové, hardwarové a designové studio Qusion, dokáže zaznamenávat náladu a vizualizovat ji tak, aby bylo pro člověka co nejsnazší těmto informacím rychle porozumět.

Nabízí také možnost zastavit se a dopřát si chvíli sám pro sebe, která mnohým z nás k duševní pohodě chybí. Umělá inteligence následně spojuje a interpretuje data z dalších aplikací, které monitorují zdravotní stav, a agreguje jiná data, která jej ovlivňují. Jedná se například o počasí. Již brzy dokáže uživatelům zasílat i personalizovaná doporučení, jak svůj psychický stav zlepšit.

Zdroj fotografie: aplikace VOS.health

Půlrok, který může změnit život

Na vzniku digitálního deníku spolupracoval tým profesionálů z oblasti psychologie a psychiatrie, následně prošel důkladným testováním uživatelů z několika zemí. Vše se přitom stihlo právě včas. „V reakci na pandemickou situaci, která potřebu duševní hygieny ještě umocnila, jsme se rozhodli nabídnout VOS pro všechny uživatele, kteří se zaregistrují přes speciální odkaz, na půl roku zdarma. Každý si tak aplikaci může na vlastní kůži vyzkoušet a ověřit si, jak moc může jen pár minut denně změnit život k lepšímu,“ říká Jiří Diblík, spoluzakladatel a generální ředitel společnosti Qusion.

Do boje s nelehkými následky situace se však vydalo více českých projektů. Za zmínku stojí například platforma Terap.io, která nabízí virtuální sezení s terapeuty na dálku.

Související články

Zaručeně zlepší den

Kniha o Harry Potterovi má hodnotu 11 tisíc liber

Živá hudba vyvolává mnohem silnější emoce než ta streamovaná

Kurz „Revma v klidu“ pomáhá lidem s revmatickým onemocněním

Astronomové objevili tři nové měsíce

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Sněhová sestřička na vás dýchne kouzelnou vánoční atmosférou

Inspirace z knihovny: Sněhová sestřička na vás dýchne kouzelnou vánoční atmosférou

Ve vzduchu poletují sněhové vločky, přes okno je vidět rozsvícený stromeček a uvnitř to voní po…