Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Velká vánoční loterie: „Tlouštík“ rozdělil 63 miliard korun Španělům

Autor: ČTK - 
22. prosince 2020
12:15

Celkovou částku 2,4 miliardy eur (63,1 miliardy Kč) si rozdělili Španělé v tradiční vánoční loterii El Gordo (Tlouštík), jejíž slosování se konalo dnes v madridské opeře. Kvůli pandemii covidu-19 se poprvé uskutečnilo bez obecenstva, informovala agentura DPA.

Každý los v ceně 200 eur (asi 5 260 Kč) může vyhrát až čtyři miliony eur (105 milionu Kč). Dělí se ale na deset kuponů s identickými čísly, takže lidé si obvykle kupují právě jen kupony, ne celé losy, a mohou v takovém případě vyhrát maximálně 400 000 eur (10,5 milionu Kč). Každé číslo je vytištěno ve 172 sériích, výherců na jedno číslo může být tudíž velké množství.

V jiných loteriích lze v jackpotu vyhrát větší peníze, El Gordo ale zajišťuje alespoň minimální výhry pro tisíce sázejících. Podle DPA je španělská loterie zároveň největší na světě z hlediska výše celkové výhry.

Ve Španělsku jde o velkou společenskou událost, přičemž téměř každý si obvykle koupí alespoň jeden kupon. Slosování v madridské opeře, kde výherní čísla tradičně oznamují děti z madridské školy San Ildefonso, napjatě sledují u televizních obrazovek miliony lidí.

Loterie byla založena v roce 1762 a původně byla charitativním podnikem. Dnes její výtěžek putuje do španělské státní pokladny, z níž se financují investice ve školství, zdravotnictví či sociálních službách.

Video  Žně internetových obchodů: Česká dvojka Mall.cz si prošla největším náborem lidí vůbec  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi