Domů     Medicína
HIV a HCV: Tři písmena zhouby
Jan Zelenka 22.12.2020

Viry jsou všudypřítomné. Nashromážděné pohromadě by vážily více než všechny rostliny a zvířata na zemi. Prozatím vědci identifikovali kolem 260 virů s potenciálem nakazit člověka, tedy navázat se na receptory lidských buněk a prostoupit jimi.

I když zdaleka ne všechny představují pro člověka nebezpečí, některé děsí. Vedle SARS-CoV-2 jsou to především HIV a HCV..

„Na špendlíkovou hlavičku by se vešlo kolem 100 milionů částeček nového koronaviru SARS-CoV-2,“ prohlásil belgický mikrobiolog Peter Piot. Podobně to je u virů HIV a HCV (virus hepatitidy C).

Ale zatímco z koronaviru má lidstvo panickou hrůzu, a jen v Česku bylo letos provedeno na 3,6 milionu testů, z mnohem smrtelnějších virů jakoby vystřízlivělo.

Desítky tisíc jiných nemocných

Přitom podle informací americké společnosti Gilead Science neví v České republice o své nákaze HIV až tisíc lidí a o nákaze hepatitidou C dokonce až 40 tisíc. „Obě infekce mají společné to, že mohou napadnout organismus takřka bez povšimnutí a způsobit fatální následky, pokud nejsou včas odhaleny a léčeny,“ říkají odborníci. I proto od října probíhá kampaň www.testujsevcas.cz.

Rychlá a efektivní léčba

Podle vedoucího Národních referenčních laboratoří pro virové hepatitidy a AIDS RNDr. Vratislava Němečka, CSc. patří právě žloutenka typu C a HIV k nejzávažnějším infekcím, s nimiž se lidský organismus může střetnout.

Chronická infekce HCV i infekce HIV může po dlouhou dobu probíhat bez klinických příznaků, takže infikovaná osoba často o své nákaze neví a infekce může postoupit do vážných až život ohrožujících stadií.

„V současnosti je pro HCV k dispozici specifická vysoce účinná terapie s účinností téměř 100 %, která umožňuje infekci vyléčit. U HIV je rovněž dostupná velmi efektivní léčba, i když infekci HIV dosud není možné vyléčit,“ prohlašuje.

Zároveň dodává, že čím dříve se infekce podaří odhalit, tím je léčba efektivnější a celkové šíření pomalejší. „Léčba významně velkého počtu pacientů s HCV by omezila počet zdrojů infekce v populaci a snížila tak její šíření.

U HIV infekce léčba snižuje množství viru v krvi na nedetekovatelné nebo alespoň velmi nízké množství, důsledkem je snížení infekčnosti léčeného pacienta,“ uzavírá Němeček.

Informovat a znovu informovat

V současné epidemiologické situaci podle prof. MUDr. Petra Urbánka, CSc. z Ústřední vojenské nemocnice v Praze ochota veřejnosti podstupovat preventivní prohlídky a vyšetření klesá. Spolu s tím klesá také informovanost o jiných nemocech.

„Důsledky tohoto opomíjení budeme zcela nepochybně vnímat v následujících letech,“ říká profesor Urbánek. Podle něj není hepatitida C zdaleka problémem pouze pro rizikové skupiny – uživatelů drog. „Tyto osoby, jejichž počet v ČR odhadujeme na zhruba čtyřicet až šedesát tisíc, jsou “skryty” v tzv.

běžné populaci a jejich odhalení je pro nás, specialisty, největším oříškem,“ dodává. Klíčové je podle něj zvýšení povědomí laické veřejnosti, aby i lidé, jež jsou na první pohled zcela bez příznaků, disponovali dostatkem informací. A případný přenos či nákazu dokázali svému lékaři bez jakéhokoli studu přiznat.

Prevence jako základ

To HIV si u nás stojí zcela opačně. Česká republika proto i nadále zůstává jednou ze zemí, v níž je výskyt nákazy relativně nízký. Přesto se do roku 2015 počet nově nakažených každoročně zvyšoval. V roce 2019 vyšplhal počet infikovaných k úrovni evidované v roce 2012. V rámci probíhající kampaně je však možné na webových stránkách testujsevcas.cz absolvovat krátký indikativní test, který naznačí, zda je potřeba vyhledat lékaře a nechat se otestovat. Jednoduše, preventivně.

Související články
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižním Walesu, který dokáže tisknout efektivní náhrady tkáně přímo v lidském těle. Nový chirurgický nástroj pojmenovali u protinožců jako F3DB, což je […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz